Kaip išlikti geros formos net ir per šventes?

Pavasario šventės – vienos laukiamiausių. Tačiau kai kuriems, tiesą sakant, daugybei žmonių, šventės dažnai siejasi su persivalgymu ir dėl to kamuojančiais virškinimo sutrikimais. Ką daryti, kad persivalgymo tikimybė per šventes būtų kuo mažesnė? Kokių gudrybių griebtis? Pateiksime Jums keletą labai paprastų, naudingų ir veiksmingų patarimų. Kai kurie patarimai gali būti jau girdėti, o kai kurie – ne, tačiau juos tikrai verta išmėginti, nes genialumas kartais slypi paprastume.

Pavasario šventės – vienos laukiamiausių. Tačiau kai kuriems, tiesą sakant, daugybei žmonių, šventės dažnai siejasi su persivalgymu ir dėl to kamuojančiais virškinimo sutrikimais.<br>„Pexels“ nuotr.
Pavasario šventės – vienos laukiamiausių. Tačiau kai kuriems, tiesą sakant, daugybei žmonių, šventės dažnai siejasi su persivalgymu ir dėl to kamuojančiais virškinimo sutrikimais.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2024, 9:00 AM

Ruoškitės šventėms protingai. Nepirkite jau pagamintų patiekalų – juose gali būti labai daug riebalų ir pridėtinio cukraus. Venkite kaloringų užkandžių – jei ant stalo neatsidurs kepta duona, tai ir nebus pagundų. Rinkitės sveikesnes salotų alternatyvas – pakeiskite baltas mišraines su majonezu žaliosiomis salotomis su brokoliais ir spanguolėmis. Taigi tik nuo Jūsų priklauso, kas atsidurs ant Jūsų stalo. Jei šventes švęsite ne savo namuose, visuomet susimąstykite prieš imdami maisto – ar dar tikrai kažko noriu? Kaip jausiuosi po to? Ar nėra sveikesnės alternatyvos?

Daugiau daržovių, mažiau mėsos. Nors riebi mėsa – gana svarbi dažno lietuvio mitybos raciono dalis, reikėtų apsvarstyti, ar jos valgote ne per daug. Apžiūrėkite savo lėkštę – kurią jos dalį užima mėsa, o kurią – daržovės? Galbūt Jūsų lėkštėje iš viso neatsidūrė nei truputėlis salotų, tik mėsos kepsnys ir keptos bulvės? Padarykite šiokią tokią „pertvarką“ savo lėkštėje – išmėginkite kitokį mėsos ir salotų santykį. Geriausia, kai iki vienos trečiosios viso lėkštės ploto užima mėsa arba žuvis, o kitas dvi trečiąsias – daržovės. Nepamirškite, kad yra ir labai skanių bei maistingų vegetariškų patiekalų – mėsą arba žuvį tikrai nebūtina valgyti kasdien.

Daugiau vandens, mažiau saldžių gazuotų gėrimų. Per dieną išgeriate butelį saldžios kolos? Gali būti, kad tokiu būdu gaunate ne tik labai didelį cukraus kiekį, bet dar labiau sužadinate savo apetitą ir troškulį vietoje to, kad atsigaivintumėte grynu vandeniu, kuris, beje, geriausiai malšina troškulį ir padeda gamintis skrandžio sekretui. Taigi nepamirškite dienos metu gurkšnoti pakankamai vandens, o 10–15 minučių prieš pagrindinį valgį išgėrę stiklinę vandens su citrina ne tik pagerinsite skrandžio veiklą, bet ir suvalgysite mažiau.

Maitinkitės reguliariai – net ir per šventes. Neleiskite, kad šventinis maratonas išderintų Jūsų reguliarų maitinimąsi. Jei manote, kad nevalgę visą dieną „sutaupysite“ kalorijų vakarienei, tuomet labai klystate, nes labai tikėtina, kad tokiu būdu suvartosite daugiau maisto, nei būtumėte suvartoję tuo atveju, jei būtumėte pavalgę ir maistingus pusryčius, ir sveikus pietus. Taigi neleiskite, kad šventės paveiktų reguliarią Jūsų mitybą ir pusryčius bei pietus valgykite visuomet.

Vietoje deserto – pasivaikščiojimas. Tai gana paprastas, bet veiksmingas patarimas. Jei po pagrindinio patiekalo nuspręsite šiek tiek pasivaikščioti, labai tikėtina, kad deserto vėliau net nebesinorės. Išmėginkite – tai gana efektyvus patarimas, ne tik skatinantis fizinį aktyvumą, bet ir padedantis išvengti virškinimo sutrikimų dėl galimo persivalgymo.

Turėkite pagalbos priemonių savo namų vaistinėlėjeMezym būdinga greita veikimo padžia, efektyvumas ir subalansuota sudėtis. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Mezym dozės priklauso nuo virškinimo sutrikimų laipsnio, optimali dozė nustatoma individualiai. Jeigu kitaip nenurodyta, valgant išgeriamos 2–4 plėvele dengtos tabletės. Priklausomai nuo maisto ir virškinimo sutrikimo sunkumo, rekomenduojama dozė gali būti žymiai padidinta. Dėl vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes neteisingai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.