Vietoje vaistų – judėjimas: Vilniaus gydytojai pacientams išrašo žingsnių receptus

Vaikščiojimas – natūraliausia, kiekvienam priimtina judėjimo forma, kartu duodanti ir daug įvairių naudų. Gydytojams teigiant, jog reguliarūs pasivaikščiojimai gali tapti prevencija nuo 40 skirtingų ligų, gerinti emocinę sveikatą, nuotaiką ir produktyvumą, tvaraus judumo startuolis „Walk15“ kartu su Šeškinės poliklinika pradeda taikyti naujovę – asmeninius žingsnių receptus.

Fizinis aktyvumas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Fizinis aktyvumas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Fizinis aktyvumas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Fizinis aktyvumas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2024, 2:26 PM, atnaujinta Mar 25, 2024, 2:27 PM

Vietoje vaistų – žingsniai

„Kodėl gauname receptus tik tam, kad pasveiktumėme? Kodėl negalime gauti receptų tam, jog nesusirgtumėme? Naujo pilotinio projekto tikslas – skatinti ir edukuoti žmones apie fizinio aktyvumo bei sveikatingumo svarbą“, – sako idėjos autorė ir tvaraus judumo platformos „Walk15“ vadovė Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė.

4, 8 arba 10 tūkst. žingsnių per dieną – tai trys receptai, kuriuos nuo šiol pacientams gali išrašyti Šeškinės poliklinikos šeimos gydytojai. Su žingsnių receptu pacientas nukreipiamas ne į vaistinę, o į šalyje vieną populiariausių nemokamų mobiliųjų vaikščiojimo programėlių „#walk15“, vienijančią per 650 tūkst. vartotojų.

„Programėlė tampa tarsi žingsnių vaistine. Receptą gavęs pacientas telefonu skenuoja jame QR kodą ir mato asmeniškai jam sudarytą žingsnių programą. Iššūkio tikslas – tris mėnesius žingsniuoti gydytojo rekomenduotu aktyvumu“, – pasakoja „Walk15“ kūrėja.

Tikimasi, jog šis inovatyvus, pasaulyje unikalus sprendimas ne tik prisidės prie ligų prevencijos, bet ir padės taupyti sveikatos apsaugai skiriamas lėšas.

Vertins realius paciento veiksmus

Entuziastingai bandomajame projekte sutikę dalyvauti šeimos gydytojai sako, jog pirmą kartą jie turės galimybę realiai matyti, kaip pacientams sekėsi įgyvendinti jiems paskirtą gydymą.

„Įrodyta, kad mažas fizinis aktyvumas yra lėtinių neinfekcinių ligų išsivystymo rizikos veiksnys. Lietuvoje atliktų įvairių tyrimų duomenys byloja apie mažą suaugusiųjų fizinį aktyvumą, tačiau skatinant juos būti fiziškai aktyvius sunku surasti tinkamų ir paprastai pritaikomų kontrolės ir savikontrolės priemonių.

Mūsų pacientams siūlomas žingsnių receptas – būtent toks. Tai programėlė, kuri ne tik skatins žmones vaikščioti, bet ir garantuos asmeninę gydytojų priežiūrą ir konsultacijas. O individualios specialistų konsultacijos, kai pacientai periodiškai informuojami apie jų sveikatos būklę, dažniausiai turi teigiamą poveikį didinant ilgalaikį fizinį aktyvumą“, – sako šio projekto koordinatorė Šeškinės poliklinikoje Miglė Budrienė.

Išrašydamas žingsnių receptą šeimos gydytojas pažangiu analizatoriumi atlieka ir kūno sudėties tyrimą, vėliau jį pakartoja dar du kartus. Taip įvertinama, kokią įtaką žmogui turėjo asmeninė sveikatinimo programa.

Pasak M. Budrienės, Pasaulio sveikatos organizacija suaugusiems žmonėms rekomenduoja didesnę savaitės dalį bent po 30 minučių per dieną būti fiziškai aktyviems, o geriausia – kasdien.

Šį rekomenduojamą laiką galima padalyti į mažesnius tarpsnius, tačiau ne trumpesnius kaip po 10 minučių. Netgi mažesnės trukmės fizinis aktyvumas turi teigiamą poveikį sveikatai. Judėjimas leidžia gerai jaustis fiziškai, socialiai ir emociškai. Žinoma, jeigu žmogus ilgą laiką gyveno nejudrų gyvenimą, aktyvumo lygis turi būti didinamas palaipsniui. Ir geriausia, jeigu toks žmogus gali pasitarti su sveikatos specialistais.

Žingsnių iššūkiui pasiryžusį pacientą pasiekia judesių, sporto ir sveikatos mokslų profesoriaus Alberto Skurvydo parengti virtualūs sveikatingumo patarimai. Iškilus techninių klausimų ar sunkumų, pacientus kiekvieną dieną operatyviai konsultuos programėlės „#walk15“ klientų aptarnavimo komanda.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ projekto dalyviams rengs paskaitas.

Pirmieji receptai jau išrašyti

Bandomasis projektas Šeškinės poliklinikoje jau prasidėjo. Tikslinė projekto auditorija – tai 12–29 m. jaunuoliai ir 30–65 m. asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis (antrojo tipo diabetu, hipertenzija, nutukimu).

Pirmuoju etapu žingsnių receptus Šeškinės poliklinikoje išrašinės keturi įstaigos šeimos gydytojai. Jei bandomasis projektas bus sėkmingas, asmeninių žingsnių receptų programa bus plečiama.

„Mūsų tikslas, jog vaikščiojimas taptų gydymo programų dalimi. Mums įprasta nueiti į vaistinę ir įsigyti gydytojo paskirtų vaistų nuo galvos skausmo. O jei vietoje jų gydytojas rekomenduotų įveikti 5 tūkst. žingsnių?“, – sako V. Musvydaitė-Vilčiauskė.

Įvairūs tyrimai jau dabar rodo, jog reguliarus aktyvumas turi naudų, kartais prilygstančių gydymui vaistiniais preparatais. Vaikščiojimas gali padėti išvengti širdies bei kraujagyslių ligų, padeda kovoti su 2 tipo diabetu, astma ir kitomis ligomis. Kartu tai vienas geriausių būdų gerinti emocinę sveikatą, mažinti stresą, nerimą, perdegimo riziką.

Profesorius A. Skurvydas pataria aktyviai judėti bent 3–5 kartus per savaitę. Sveikam žmogui „auksinis žingsnių vidurkis“, profesoriaus teigimu, yra 10 tūkst. žingsnių. 3 tūkst. iš jų mokslininkas pataria įveikti didesniu intensyvumu, kad širdies susitraukimo dažnis padidėtų iki 120–140 dūžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.