Šoninė
Yra ne viena priežastis, kodėl nėra sveika valgyti šoninę. Pirmiausia, dėl didelio natrio kiekio gali ženkliai padidėti kraujospūdis.
„Šoninės sūdymo procesas su natrio nitritu ir didelis natrio kiekis gali padidinti kraujospūdį, o kepimo metu susidarantys junginiai, prisideda prie uždegimo ir kraujagyslių pažeidimo, kartu didindami širdies ligų riziką“, – sakė profilaktinės kardiologijos dietologė ir mitybos specialistė Michelle Routhenstein.
Balta duona
Pasak specialistų, balta duona sukelia staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius.
Michelle Routhenstein paaiškino, kad baltos duonos glikeminis indeksas yra aukštas, be to, palyginti su pilno grūdo duonos alternatyvomis, joje trūksta maistingųjų medžiagų ir skaidulų.
„Tai gali sukelti greitą cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, atsparumą insulinui ir svorio augimą, o visa tai didina širdies ligų ir su jomis susijusių komplikacijų riziką“, – sakė mitybos specialistė.
Į ką atkreipti dėmesį perkant duoną? Prekės sudedamųjų dalių sąraše pirmas pagal eiliškumą ingredientas turėtų būti neskaldyti javai. Idealiu atveju, ingredientų turi būti kuo mažiau, jie pirkėjui atpažįstami ir suprantami.
Gruzdintos bulvytės
Ekspertai rekomenduoja visai atsisakyti gruzdintų bulvyčių.
Aliejuje keptų maisto produktų savybės pasikeičia. Gruzdintų bulvyčių kepimui naudojamas aliejus dažnai didina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, bulvytės gardinamos dideliais druskos kiekiais, o tai turi neigiamos įtakos kraujospūdžiui.
Dažnas kepto maisto valgymas yra susijęs su koronarine širdies liga, aukštu kraujospūdžiu ir nutukimu.
Jei to maža, neseniai atliktas tyrimas parodė, kad dažnas gruzdintų bulvyčių vartojimas buvo susijęs su 12 proc. didesne nerimo sutrikimų rizika ir 7 proc. didesne depresijos rizika.
Ką dėti į lėkštę?
Specialistai pataria valgyti daugiau ankštinių daržovių, pavyzdžiui, lęšių, avinžirnių ir pupelių.
Ankštinės daržovės turi daug sveikų skaidulinių medžiagų, o tai padeda pasijauti sočiam, taip pat reguliuoja žarnyno veiklą ir maitina gerąsias žarnyno bakterijas.
Dar vienas privalumas – ankštinės daržovės lengvai pagaminamos dideliais kiekiais, todėl jos puikiai tinka ruošti darbo dienomis.
„Kvinoja ir viso grūdo duona yra sveikatai palankūs pasirinkimai Šiuose produktuose gausu maistinių medžiagų, įskaitant ląstelieną, fosforą, cinką, augalinės kilmės baltymus ir antioksidantus, kurie kartu mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką“, – sakė M.Routhenstein.
Ji pridūrė, kad skaidulų gausa padeda palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje ir sveiką žarnyną, o tai turi teigiamos įtakos širdies sveikatai.
Pagal Express.co.uk inf.