Tiesa, pasak specialistų, nepatartina vartoti vitamino E papildų, išskyrus atvejus, kai gydytojas diagnozavo vitamino trūkumą.
Kodėl? Nebūtini maisto papildai gali sukelti širdies problemų, sako registruota dietologė Connie Elick. Tarp rizikų – ir šalutiniai poveikiai: pykinimas bei virškinimo sutrikimai. Maisto papildai taip pat gali neigiamai sąveikauti su vaistais ir padidinti kraujavimo riziką.
Todėl geriausia maistinėmis medžiagomis apsirūpinti su maistu. Taigi, kur rasti vitamino E?
Vitamino E nauda
Organizme vitaminas E veikia kaip antioksidantas, t. y. neleidžia laisviesiems radikalams (kenksmingoms molekulėms) oksidaciniu būdu pažeisti ląstelių membranų, DNR ir baltymų.
Tai padeda stabdyti oksidacinį stresą, kuris yra pagrindinis lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys, išsivystymo veiksnys. Vitaminas E taip pat svarbus imunitetui, padeda apsisaugoti nuo infekcijų. Dar viena vitamino E nauda – jis mažina uždegimą.
Vitaminas E yra tirpus riebaluose. Tai reiškia, kad jo absorbcijai reikalingi riebalai ir tulžis, kuri gaminama kepenyse. Jei žmogus valgo mažai riebaus maisto, organizmui sunkiau pasisavinti vitaminus E, A, D, ir K.
Vitamino E absorbcijai pagerinti patartina kartu valgyti sveikatai palankius riebius maisto produktus, pavyzdžiui, avokadus, alyvuogių aliejų, ar riešutus.
Maistas, kuriame gausu vitamino E:
1. Saulėgrąžų sėklos
Saulėgrąžos – puikus vitamino E šaltinis. Šiek tiek jų galima įmaišyti į užkandžius, pagardinti mėgstamas salotas arba įdėti jų į graikišką jogurtą.
2. Šparagai
Šparagai puikiai tinka lengvai vakarienei. Šparagus troškinkite alyvuogių aliejuje su trupučiu smulkinto česnako ir raudonųjų čili dribsnių. Patiekite šalia savo mėgstamo baltymų šaltinio.
3. Lapiniai žalumynai
Tai – salotos, špinatai ir kopūstai. Į savo mitybos racioną įtraukite daugiau lapinių daržovių. Jos tinka dėti į salotas, troškinius ir apkepus.
4. Riešutų sviestas
Gardus ir sotus – kreminis riešutų sviestas yra universalus vitamino E šaltinis – viename valgomajame šaukšte yra beveik 2 miligramai šio vitamino. Patarimas: valgykite kartu su salierais arba obuolių skiltelėmis. Riešutų sviestas taip pat puikiai tinka pieno kokteiliams, krekeriams ir sumuštiniams pagardinti.
5. Migdolai
Šiuose riešutuose gausu vitamino E, taip pat yra augalinės kilmės baltymų ir riebalų, kurie saugo nuo uždegimų ir padeda įsisavinti vitaminą E.
Galite tiesiog suvalgyti saujelę migdolų, įmaišyti jų į avižinę košę. Kitas variantas – migdolus grubiai supjaustyti ir jais pagardinti vištieną arba žuvį.
6. Raudonoji paprika
Vidutinio dydžio paprikoje yra beveik 2 miligramai vitamino E, o ši daržovė nuostabi tuo, kad tinka beveik kiekvienam patiekalui.
7. Atlantinė lašiša
Kepkite žuvį su klevų sirupo, sriracha padažu ir žaliosios citrinos sulčių marinatu. Valio! Galite patiekti ją su makaronais arba rudaisiais ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis.
Parengta pagal Shape.com inf.