Tai trys populiariausi mitai, susiję su žarnyno sveikata, teigia pasaulyje viena įtakingiausių žarnyno sveikatos specialisčių Megan Rossi.
„Tiek daug žmonių mano, kad norint palaikyti gerą žarnyno sveikatą reikia laikytis tam tikros dietos, tačiau iš tiesų būtina maisto produktų, ypač augalinių, įvairovė ir kartu – saikingumas“, – specialistė sakė „Daily Mail Australia“.
M.Rossi rekomenduoja kiekvieną savaitę pabandyti suvalgyti 30 skirtingų rūšių augalinių maisto produktų, nes juose esančios skirtingos skaidulos ir medžiagos maitina skirtingas žarnyno bakterijas.
„Nuo kruopų iki daržovių, vaisių, ankštinių augalų, sėklų ir riešutų – tyrimai parodė, kad tų, kurie suvalgo 30 skirtingų augalinių produktų per savaitę, žarnyne randama daugiau mikrobų rūšių. Tai reiškia geresnę žarnyno ir bendrą ilgalaikę žmogaus sveikatą“, – teigė M.Rossi.
Antrasis mitas, kuriuo linkę tikėti daugelis, yra tai, kad žarnynui naudinga, kai atsisakoma angliavandenių.
„Kalbant apie angliavandenių poveikį sveikatai, jie buvo nepagrįstai apkaltinti, tačiau iš tiesų jų nereikia bijoti“, – teigė žinovė.
Pasak jos, angliavandenių atsisakymas reiškia, kad atsisakote ir labai reikalingų tam tikrų skaidulų rūšių, ir tai gali neigiamai paveikti žarnyno bakterijas, nes ląsteliena yra mėgstamiausias jų maistas.
Trečias dalykas, kurį kaip nepagrįstą įvardijo žarnyno sveikatos žinovė, – cukrus kenkia žarnynui.
„Tiesą sakant, cukrus pasisavinamas viršutinėje žarnyno dalyje, jis nepasiekia žarnos, kur gyvuoja didžioji dalis mikrobų. Tai reiškia, kad nereikėtų atsisakyti vaisių“, – pažymėjo ji.
Kokius tris paprastus dalykus gali padaryti kiekvienas, norėdamas pagerinti savo žarnyno sveikatą?
1. Kiekvieną savaitę suvalgykite 30 skirtingų augalinių maisto produktų.
2. Kiek įmanoma judėkite ir sportuokite, kad sureguliuotumėte tuštinimąsi ir padidintumėte žarnyno mikrobų įvairovę.
3. Venkite nereikalingų vaistų ir rūkymo, nes daugėja tyrimų, kurie rodo, kad tai gali paveikti žarnyno mikrobus.
„Nėra nė vieno konkretaus maisto ar maisto grupės, kurios turėtume valgyti daugiau – viskas susiję su įvairove, svarbu gauti kuo įvairesnį augalinį maistą ir pasiekti rekomenduojamą ląstelienos suvartojimo kiekį – 30 g per dieną“, – teigė M.Rossi.
M.Rossi teigia, kad didžiausią mitybos dalį turi sudaryti daržovės, po to – vaisiai, žolelės ir prieskoniai, pieno produktai, kruopos, baltymų turintis maistas ir riebalai.
„Svarbiausia atsiminti: vietoje rafinuoto, perdirbto maisto reikia rinktis kuo mažiau perdirbtą, apdorotą“, – pabrėžė ji.
Paprasčiausi būdai aprūpinti organizmą skaidulomis
1. Mėgstamai sriubai suteikite kitokio skonio ir tekstūros, įmaišydami virtų miežių ar ankštinių.
2. Pusryčius praturtinkite sėklomis – nesvarbu, ar tai dribsniai, jogurtas, košė, sumuštinis ar kiaušiniai.
3. Ką nors gamindami iš maltos mėsos trečdalį jos pakeiskite virtais lęšiais – žarnynui tai patiks.
4. Valgykite vaisius ir daržoves.
5. Nedidelė saujelė riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių – greitas būdas padidinti jūsų skaidulų atsargas.
6. Pakeiskite baltų miltų duoną visagrūdžių miltų ir sėklų duona.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2020 metų vasario 26 dieną