Jei norite saldumynų, jums gali trūkti chromo
„Jeigu dažnai norime suvalgyti ką nors saldaus, tai gali būti vienas iš požymių, kad mums trūksta chromo. Jo trūkumas nulemia gliukozės pasisavinimo sutrikimus mūsų organizme.
Ilgainiui tai gali priminti uždarą ratą – mums trūksta chromo, dėl to mus pradeda traukti saldumynai. Kai juos valgome, mūsų organizme pakyla cukraus lygis ir išsiskiria daugiau insulino. Insulinas sumažina cukraus kiekį kraujyje, ir tuomet mes vėl norime ko nors saldaus“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.
Dėl to, anot vaistininko, saldumynų vartojimas nepadės pasisavinti chromo. Kad žmogus išeitų iš šio uždaro rato, jam svarbu papildomai vartoti chromą, kuris subalansuoja gliukozės ir insulino kiekį organizme.
„Visgi, prieš pradedant vartoti chromą, visada pirmiausia reikėtų pasidaryti vitaminų ir mikroelementų tyrimą, kuris parodytų, ar mums tikrai trūksta šio mineralo.
Tokius tyrimus galima paprastai pasidaryti tiek pas gydytojus, tiek vaistinėse. Tyrimai gali parodyti, kad galbūt padidėjusio potraukio saldumynams priežastis slypi visai kitur bei padėti ją greičiau išspręsti, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.
Vaistininkas priduria, kad chromo pasisavinti galima paprasčiausiai į mitybos racioną įtraukiant daugiau jo turinčių maisto produktų. Tai gali būti jautiena, vištiena, kepenėlės, bulvės, brokoliai, viso grūdo produktai ir kiaušiniai.“
Kai nori šokolado – trūksta magnio
„Saldumynas saldumynui nelygus. Todėl pajutus ilgai besitęsiantį potraukį išskirtinai šokoladui, tai gali signalizuoti, kad mūsų organizmui trūksta ne chromo, magnio. Taip yra dėl to, kad kakava yra vienas iš tų maisto produktų, kurių viename grame magnio kiekis yra didžiausias.
Tik, žinoma, vertėtų rinktis ne pieniško šokolado plytelę su daug pridėtinio cukraus, bet būtent juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje būtų kuo daugiau kakavos – bent 70 proc.“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.
Magnio galima rasti ir kituose maisto produktuose kaip riešutai ir sėklos, itin daug magnio yra moliūgų sėklose, taip pat žaliose lapinėse daržovėse, pupelėse ir lęšiuose.
Jei norite mėsos – gali trūkti geležies
„Pagal pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas mėsą reikėtų vartoti ne daugiau kaip du kartus per savaitę. Ir, visgi, sumažinti suvartojamo mėsos kiekio nepakanka, nes labai svarbu teisingai subalansuoti savo mitybą. Tad jeigu pastaruoju metu labai norite mėsos, tai gali signalizuoti, kad su organizmu gaunate nepakankamai geležies“, – sako M. Rutalė.
Vaistininkas priduria, kad mėsa tikrai nėra vienintelis maisto produktas, kuriame gausu geležies. Pakankamai jos galima pasisavinti iš tokių žuvų kaip tunas, skumbrė ir sardinės, taip pat geležies gausu ankštinėse daržovėse – pupelėse, lęšiuose.
„Potraukis saldžiam arba sūriam maistui gali signalizuoti apie įvairių vitaminų ir mineralų trūkumą. Pajutus bent vieną tokį simptomą ar netgi nelaukiant, kol jie išryškės, geriau profilaktiškai patariama pasidaryti vitaminų ir mikroelementų tyrimus, kuriuos galima išbandyti ir mūsų vaistinėse. Tai gali ne tik padėti pasijusti geriau, bet ir užkirsti kelią niekeno nelaukiamoms ligoms“, – sako vaistininkas.