Šiame straipsnyje pateikiame 5 maisto derinius, kuriuos paruošite greitai ir nesunkiai. Jie gali puikiai tikti ir pietums darbe, ir sočiam užkandžiui namuose.
1. Jogurtas ir bananų griežinėliai
Maistinių medžiagų duetas: baltymai ir kalis
Puikus maistas po treniruotės! Bananuose esančio kalio derinimas su daug baltymų turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui, jogurtu (ypač graikišku), padeda formuoti raumenis ir pakelia sumažėjusį aminorūgščių lygį.
2. Morkos ir humusas
Maistinių medžiagų duetas: angliavandeniai ir baltymai
Po pietų ar vakarienės dar norisi lengvo užkandžio? Dietologai sako, kad tokiu atveju geriausia derinti baltymus ir sveikus angliavandenius. Ir alkio neliks, ir energijos bus!
Iš avinžirnių pagamintame humuse yra daug baltymų, o morkos – aukštos kokybės angliavandenių ir skaidulų šaltinis.
3. Kiaušiniai ir sūris
Maistinių medžiagų duetas: vitaminas D ir kalcis
Organizmui reikia vitamino D, kad pasisavintų kalcį, kuris stiprina kaulus. Tačiau daugelyje maisto produktų vitamino D yra visai nedaug. Išskirtinis vitamino D šaltinis – kiaušinių tryniai. Į omletą įmaišykite mėgstamos rūšies sūrio, o maistinę vertę dar padidintų brokolis. Ši daržovė – daugelio tinkamai neįvertintas kalcio šaltinis.
4. Braškės ir špinatai
Maistinių medžiagų duetas: vitaminas C ir geležis
Geležies trūkumas – itin plačiai paplitusi problema. Geležis yra labai svarbi hemoglobino – deguonį pernešančio kraujo komponento – sudedamoji dalis. Mažas geležies kiekis gali sukelti anemiją. Šiai būklei būdingi simptomai: nuovargis, raumenų silpnumas ir plaukų slinkimas.
Kaip su maistu gauti pakankamai geležies? specialistai pataria augalinės kilmės geležies šaltinius derinti su maistu, kuriame gausu vitamino C. Pavyzdžiui, geležies pasisavinimą pagerina citrusiniai vaisiai.
Netikėtas ir maistingas salotų derinys – špinatai ir braškės. Gal ne visi girdėjo, bet lietuvių mėgstama vasaros uoga turi stebėtinai vitamino C. O špinatai, žinoma – nepamainomas geležies šaltinis.
Panašią naudą organizmui teikiantys deriniai: brokoliai su paprikomis, avinžirniai su pomidorais.
5. Lapiniai žalumynai ir alyvuogių aliejus
Maistinių medžiagų duetas: vitaminas K ir „gerieji“ riebalai
Tyrimais įrodyta, kad vitaminas K saugo kaulus ir yra naudingas kraujo krešėjimui. Tačiau kadangi šis vitaminas yra tirpus riebaluose, todėl organizmas jį geriau įsisavina, jei maiste yra riebalų. Svarbus vitamino K šaltinis – lapiniai žalumynai. Juos vertėtų derinti su „gerųjų“ riebalų turinčiais riešutais ir alyvuogių aliejumi.
Parengta pagal „Everyday Health“ inf.