Vitaminas, kurio papildai – pinigai į balą: verčiau organizmą stiprinti kitu būdu

2023 m. vasario 18 d. 07:06
Lrytas.lt
Idealiu atveju visas reikalingas medžiagas reikėtų gauti kartu su maistu, tačiau maisto papildai padeda užpildyti spragas, kai to padaryti nepavyksta. Maisto papildai ypač naudingi, kai žmogus dėl alergijos ar kitų priežasčių negali maitintis visavertiškai. Pavyzdžiui, probiotikai leidžia palaikyti sklandžią žarnyno veiklą, jei dažnai nevalgote fermentuoto maisto. Tačiau, pasak ekspertų, ne visi maisto papildai yra vienodai reikalingi.
Daugiau nuotraukų (5)
Pavyzdžiui, mitybos specialistai pastebi, kad populiarumu pasižymi vitamino C vartojimas, nors daugeliui žmonių jo netrūksta.
Šiuo vitaminu apsirūpinti ypač paprasta. Pavyzdžiui, užtenka suvalgyti vieną apelsiną ir vitamino C paros dozė garantuota.
Perteklių organizmas pašalina
Vitaminas C dažnai giriamas, nes padeda sustiprinti imunitetą. Pastebėta, kad vitamino C produktų paklausa itin išaugo pandeminiu laikotarpiu. Šis vitaminas išties svarbus žmogaus organizmui, bet daug geriau jį įsisavinti su maistu, o iš vitamino C papildų gali būti mažai naudos. Kodėl?
Žmogui nereikia didelių vitamino C dozių, sako registruota dietologė Krutika Nanavati. Anot jos, trūksta įrodymų, kad vitaminas C apsaugo nuo peršalimo ir „nėra įrodyto nuoseklaus poveikio, kurį žmonės gali gauti reguliariai vartodami vitaminą C“.
Problema ta, kad vitaminas C yra tirpus vandenyje, todėl jis lengvai pasišalina kartu su šlapimu. Tai reiškia, kad visas vitamino C perteklius galiausiai nubėgs kanalizacijos vamzdžiais.
Negana to, dauguma vitamino C papildų yra sintetiniai ir ženkliai skiriasi nuo natūralių vitamino C junginių.
Sintetiniai vitaminai žmoagaus organizme nėra pasisavinami taip gerai, kaip natūralūs.
Jei norite sustiprinti imunitetą, geriausia priemonė – rinktis maistą, kuriame gausu vitamino C.
Ką valgyti
Geriausi vitamino C šaltiniai – vaisiai ir daržovės:
– Citrusiniai vaisiai: apelsinai, citrinos, greipfrutai;
– kiviai;
– saldžiosios paprikos;
– braškės;
– pomidorai;
– kryžmažiedžių šeimos daržovės: brokoliai, lapiniai kopūstai, kalafiorai, briuselio kopūstai;
– bulvės.
Naudinga žinoti
Vitaminas C pagerina neheminės geležies, kuri aptinkama augaliniame maiste, įsisavinimą. Todėl vitamino C ir geležies turinčius produktus patartina vartoti kartu. Pavyzdžiui, geriau absorbuoti geležį organizmui padės stiklinė grynų apelsinų sulčių.
Taip pat svarbu nepamiršti, kad vitaminą C gali sunaikinti šiluma ir šviesa. Natūraliai maiste esantį vitaminą C suskaidyti gali verdantis vanduo arba ilgas gaminimo laikas. Greitai kaitinant arba naudojant kuo mažiau vandens, pavyzdžiui, maišant arba blanširuojant, galima išsaugoti vitaminą C.
Daugiausia vitamino C yra pilnai prinokusiuose, termiškai neapdorotuose maisto produktuose.
Parengta pagal „She finds“ ir Harvard.edu inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.