Organizmas natūraliai pagaminti cinko negali, todėl būtina jo atsargomis apsirūpinti su maistu ir jo papildais.
Cinkas dalyvauja beveik visuose biocheminiuose virsmuose, kurie tik vyksta žmogaus organizme. Jis reikalingas: baltymų sintezei, žaizdų gijimui, genų raiškai, fermentų reakcijoms, imuninei funkcijai, augimui ir vystymuisi bei DNR sintezei.
Cinko galima gauti ne tik iš natūralių maisto produktų. Pusryčių dribsniai ir užkandžių batonėliai dažnai praturtinami sintetinėmis cinko formomis.
Dėl savo vaidmens imuninei funkcijai cinkas kartais patenka į pastilių ir preparatų nuo peršalimo sudėtį.
Cinko yra kiekvienoje žmogaus ląstelėje. Nenuostabu – jis būtinas daugiau nei 300 fermentų, kurie padeda medžiagų apykaitai, virškinimui, nervų funkcijai ir daugeliui kitų procesų.
Šis mikroelementas taip pat reikalingas skonio ir kvapo juslėms. Todėl, jei trūksta cinko, gali sutrikti uoslė ir skonis.
Cinko nauda sveikatai
1. Stiprina imunitetą
Cinkas padeda palaikyti stiprią imuninę sistemą, o jo trūkumas gali susilpninti imuninį atsaką į kylančias sveikatos grėsmes.
Cinko papildai stimuliuoja tam tikras imunines ląsteles ir mažina oksidacinį stresą.
Pavyzdžiui, tyrimų apžvalga parodė, kad 80–92 miligramai (mg) cinko per dieną gali iki 33 proc. sumažinti peršalimo trukmę.
Tyrimai taip pat rodo, kad cinko papildai žymiai sumažina infekcijų riziką ir skatina vyresnio amžiaus žmonių imuninį atsaką.
2. Greitina žaizdų gijimą
Ligoninėse cinkas naudojamas nudegimų, opų ir kitų odos sužalojimų gydymui.
Šis mikroelementas atlieka svarbus kolageno sintezei, imuninei veiklai ir uždegiminiam atsakui. Todėl jis yra būtinas tinkamam žaizdų gijimui.
Nemaža dalis organizme esančio cinko yra susitelkę odoje – maždaug 5 proc.
Cinko trūkumas gali sulėtinti žaizdų gijimą, tačiau į tai galima žiūrėti iš kitos pusės: cinko papildymas gali pagreitinti žaizdų turinčio žmogaus atsigavimą.
3. Mažina su senėjimu susijusių ligų riziką
Cinkas gali žymiai sumažinti su amžiumi susijusių ligų, pavyzdžiui, pneumonijos, infekcinių susirgimų ir amžinės geltonosios dėmės degeneracijos, riziką.
Šis mikroelementas taip pat gali sumažinti oksidacinį stresą ir padidinti aktyvumą ląstelių, kurios naikina įvairius infekcijų sukelėjus ir taip apsaugo organizmą nuo ligų.
Moksliniai tyrimai parodė, kad vyresnio amžiaus žmonės, kurie papildomai vartojo cinką geriau reagavo į vakcinaciją nuo gripo, sumažėjo jų pneumonijos rizika, pagerėjo protinė veikla.
Įrodyta, kad 45 mg cinko per dieną gali sumažinti vyresnio amžiaus žmonių infekcijų dažnį beveik 66 proc.
4. Padeda kovoti su akne
Aknė yra dažna odos liga. Su ja susiduria iki 9,4 proc. pasaulio gyventojų.
Aknę sukelia riebalus gaminančių liaukų užsikimšimas, bakterijos ir uždegimas.
Tyrimai rodo, kad cinko atsargų padidinimas organizme gali veiksmingai gydyti aknę, nes sumažina uždegimą, slopina P. acnes bakterijų augimą ir lėtina riebalinių liaukų veiklą.
Aknę turintiems žmonėms paprastai trūksta cinko. Todėl maisto papildai gali padėti sumažinti simptomus.
5. Slopina uždegimus
Cinkas mažina oksidacinį stresą ir tam tikrų uždegiminių baltymų kiekį žmogaus organizme.
Oksidacinis stresas sukelia lėtinį uždegimą, prisidedantį prie daugybės lėtinių susirgimų, įskaitant širdies ligas ir vėžį.
Ženklai, rodantys cinko trūkumą
Cinko trūkumas nėra dažna problema, tačiau ji gali pasireikšti žmonėms, kurie turi retų genetinių mutacijų, priklausomiems nuo alkoholio ir tiems, kurie naudoja tam tikrus imunitetą slopinančius vaistus.
Dėl ryškaus cinko trūkumo sutrinko žmogaus vystymąsis ir augimas, paaugliams vėliau prasideda lėtinis brendimas. Dėl cinko stygiaus atsiranda odos bėrimai, pasireiškia viduriavimas, lėtai gyja žaizdos, atsiranda elgesio problemų.
Lengvesnės cinko trūkumo formos yra dažnesnės, ypač vaikams, kurie maitinasi nevisavertiškai.
Apskaičiuota, kad maždaug 2 milijardai žmonių visame pasaulyje susiduria su cinko trūkumu, nes su maisto negauna pakankamai šios medžiagos.
Lengvo cinko trūkumo simptomai – viduriavimas, susilpnėjęs imunitetas, slenkantys plaukai, suprastėjęs skonio pojūtis ir uoslė, sausa oda, vaisingumo problemos ir pablogėjęs žaizdų gijimas.
Cinko trūkumą sunku nustatyti atliekant laboratorinius tyrimus. Todėl gydytojai, nustatydami, ar žmogui reikia maisto papildų, kartu su kraujo rezultatais atsižvelgia ir į kitus rizikos veiksnius, pvz., prastą mitybą ir genetiką.
Ką valgyti?
Daugelyje gyvūninės ir augalinės kilmės maisto produktų natūraliai gausu cinko, todėl visai nesunku gauti pakankamą jo kiekį.
Cinko gausu šiame maiste:
– Jūros gėrybės: austrės, krabai, midijos, omarai ir moliuskai;
– Mėsa: jautiena, kiauliena, ėriena;
– Paukštiena: kalakutiena ir vištiena;
– Žuvis: plekšnės, sardinės, lašiša;
– Ankštiniai augalai: avinžirniai, lęšiai, juodosios pupelės, pupelės ir kt.;
– Riešutai ir sėklos: moliūgų sėklos, anakardžiai ir kt.;
– Pieno produktai: pienas, jogurtas ir sūris;
– Kiaušiniai;
– Grybai;
– Nesmulkinti grūdai: avižos, bolivinė balanda, rudieji ryžiai ir kt.;
– Tam tikros daržovės: lapiniai kopūstai, žirniai, šparagai ir burokėlių žalumynai.
Parengta pagal „Healthline“ inf.