Mokslininkė įvardijo prieskonius, kurie stiprina sveikatą: gali apsaugoti nuo slogos, celiulito ir vėžio

2023 m. sausio 4 d. 07:44
Loreta Mačiulienė
Prieskoniai tinka ne tik maistui gardinti, bet ir sveikatai stiprinti. Nors prieskoniai pakankamai ištyrinėti, atrandama vis naujų galimybių juos panaudoti: kuriami vaistiniai preparatai, ieškoma būdų, kaip sustiprinti teigiamą prieskoninių medžiagų poveikį.
Daugiau nuotraukų (4)
Lietuviai pasakoja, kad prieskonius naudoja ne tik valgiams skaninti, bet ir savijautai pagerinti.
„Cinamoną naudoju nuo aukšto kraujospūdžio, padeda. Sako, aštresni prieskoniai ir nuo peršalimo tinka“, – sakė mieste reporterės pakalbinta kaunietė.
Pipirai padeda įsisavinti kurkuminą
Pasirodo, kad tokie patarimai nėra iš piršto laužti. Mokslininkai patvirtina – dauguma prieskonių turi stiprų gydomąjį poveikį.
„Pavyzdžiui, juodieji pipirai sudėtyje turi piperino. Jie visai neseniai pradėti naudoti kurkumino absorbcijos pagerinimui ir taip pat kosmetikos gaminių, kurie naudojami nuo celiulito, kūrimui“, – pasakojo LSMU Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėja Jurga Bernatonienė.
Iš kurkumino, stiprų antivėžinį poveikį turinčio prieskonio, ciberžolių ir juodųjų pipirų, daromos mikrokapsulės, vėliau naudojamos gaminant tabletes ar kapsules.
Sergant peršalimo ligomis mokslininkė pataria nepamiršti imbiero ir moko pasidaryti sveikatos pastą, kuriai taip pat reikia medaus ir cinamono.
„Poveikį sustiprins šviežiai tarkuotas imbieras. O kad ji būtų efektyvi, saugotų nuo peršalimų, virusų, įdedame šiek tiek egzotiškojo anyžiaus ir pagardiname kardamono sėklomis“, – receptu dalinosi J.Bernatonienė.
Arbatos receptas
Mandarinai su gvazdikėlių pumpurais – ne tik stalo puošmena.
Pasak mokslininkės, iš mandarinų gaminamas eterinis aliejus. Šis citrusinis vaisius pasižymi puikiomis dezinfekcinėmis ir antiseptinėmis savybėmis. Gvazdikėliai naudingi, nes gerina virškinimą.
J.Bernatonienė pataria iš prieskonių pasidaryti imunitetą stiprinančios arbatos.
„Šaukštelis imbiero, truputis cinamono, smulkintų anyžiaus vaisių, tikrųjų kardamono sėklų, užpilame maždaug 80 laipsnių temperatūros vandeniu“, – receptą pateikė pašnekovė.
Šią arbatą galima gardinti medumi ir citrina.
prieskoniaicinamonasjuodieji pipirai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.