Šaltuoju metų laikų ypač svarbu naudoti veiksmingą drėkinamąjį odos kremą, privengti ilgų procedūrų karštoje vonioje arba duše. Tačiau įtakos odos būklei gali turėti ir mityba. Netinkami maisto pasirinkimai paskatina odos sausėjimą.
Besirūpinantiems sausa oda pateikiame penkias maisto ir gėrimų vartojimo klaidas. Pasak specialistų, dėl jų dažnam nepavyksta palaikyti geros odos būklės žiemos mėnesiais.
1. Geriate per mažai vandens
Principas – daugiau nei paprastas. Jei organizmas negauna pakankamai skysčių, oda gali atrodyti grubi ir sausa.
„Svarbu visą dieną gerti daug vandens. Tai ne tik reikalinga organizmo ląstelių optimaliai funkcijai, bet taip pat būtina odos drėkinimui“, – Eat this sakė medicinos mokslų daktarė, dermatologė Sarah Allen.
2. Valgote nepakankamai žuvies
Kiekvieną savaitę rekomenduojama suvalgyti maždaug 225 gramus žuvies. Šaltuose vandenyse gyvenančios riebios žuvys (menkė, lašiša, skumbrė, silkė) – puikus DHA ir EPA omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. „Sveiki riebalai“ naudingi širdies ir kraujagyslių, akių ir psichinei sveikatai.
Taip pat yra duomenų, rodančių, kad omega-3 riebalų rūgštys gali paveikti odos barjerą ir apsaugoti ją nuo pažeidimų.
3. Vartojate per daug alkoholio
Tikėtina, kad taurė vyno ar bokalas alaus odai nepakenks. Tačiau dažnesnis ar gausesnis alkoholio vartojimas gali paskatinti skysčių pasišalinimą iš organizmo. Tai neigiamai atsiliepia ir odos būklei.
Galbūt kartais verčiau pasilepinti nealkoholiniu kokteiliu? Oda neabejotinai Jums atsidėkos.
4. Trūksta vitamino D
Dietologai nurodo, kad kiaušinio trynys pasižymi daugeliu naudingų savybių. Jame yra daugybė pagrindinių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą D. Kai kurie tyrimų duomenys rodo, kad mažas vitamino D kiekis gali būti susijęs su sausa oda.
Tai reiškia, kad vitamino D turinčio maisto vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo odos sausėjimo. Neseniai paskelbtame Amerikos širdies asociacijos moksliniame pranešime teigiama, kad kiaušiniai gali būti širdies ir kraujagyslių sveikatai palankaus mitybos plano dalimi.
Nemėgstate kiaušinių? Vitamino D taip pat gausu įvairioje žuvyje, apelsinų sultyse, piene, augaliniuose (avižų, migdolų ir kt.) gėrimuose.
5. Nepasirūpinate kolagenu
Tiksli kolageno įtaka odos sveikatai išlieka diskusijų objektu. Tačiau ryšys tarp kolageno suvartojimo ir odos išsausėjimo gali būti ne iš piršto laužtas. Kolageno tripeptido tyrimai parodė pastebimą odos elastingumo ir hidratacijos pagerėjimą, o tai rodo, kad šis priedas gali padėti tiems, kurių oda yra sausa.
S.Allen paaiškino, kad kolageno su maistu galima gauti iš jautienos ir vištienos su odele, taip pat karštų mėsos sultinių, kurie taip tinka žiemą, kai norisi sušilti!
Parengta pagal eatthis.com inf.