Sportas – tiesus kelias į geresnę emocinę sveikatą
2020 m. sveikatingumo ir sporto programėlių populiarumas išaugo net 50 proc., skelbia skaitmeninių analizių įmonės „Sensor Tower“ ataskaita. Anksčiau viena pagrindinių priežasčių naudoti sporto programėles buvo fizinės būklės gerinimas, tačiau praėjusiais metais tikslai pasikeitė. Daugiau nei 75 proc. žmonių pradeda bėgioti siekdami įveikti neigiamas emocines būsenas, rodo „Kilo Health“ bėgiojimo programėlės duomenys.
„Mūsų smegenys pritaikytos judėti, todėl puiku, kad žmonės supranta, jog fizinis aktyvumas – vienas patikimiausių būdų pagerinti emocinę savijautą. Ši tendencija ypač išryškėjo pandemijos metu, tačiau atrodo, kad bus aktuali ir jai pasibaigus.
Juk ir Lietuvoje pastebėjome, kad išaugo susidomėjimas pažintiniais takais, noras savaitgalį praleisti gamtoje. Dirbdami iš namų mažiau judėjome, tad iš karto pajutome negatyvų poveikį mūsų psichologinei būklei“, – teigia futuristas Kasparas Aleknavičius.
Bendruomenių parama taps dar svarbesnė
Mėnesiai, praleisti karantino sąlygomis, tikriausiai buvo viena priežasčių, kodėl bendruomenės skaitmeninėje erdvėje tapo svarbesnės nei bet kada anksčiau. Žmonės nori aktyviau bendrauti, palaikyti vieni kitus, ir tai padeda net siekiant sveikos gyvensenos tikslų.
„Viena populiariausių sveikatingumo programėlių funkcijų – „bendruomenė“. Tai pastebėta lyginant tiek populiariausias, tiek daugiausia pelno atnešusias programėles. Tikimės, kad 2022 m. kurti bendruomenę bus dar svarbiau, nes internetinės palaikymo grupės, žaidimų elementai (angl. gamified accountability systems) ir gyvi susitikimai pagerins vartotojų patirtį“, – teigia K. Aleknavičius.
Augalinės mitybos populiarumas augs
Susidomėjimas augalinės mitybos planais stabiliai auga. 2021 m. pirmą ketvirtį tik 39 proc. žmonių teigė, kad mėsą valgo retkarčiais arba retai, kaip rodo vienos programėlių duomenys. Antrą pusmetį šis skaičius jau siekė 49–51 proc.
Valgymo tendencijos keičiasi ir tarp lietuvių. Vis daugiau piliečių pasirenka į maisto racioną įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų. 2016-2020 m. vaisių ir uogų suvartojimas, tenkantis vienam gyventojui, išaugo 20 procentų, rodo Statistikos departamento duomenys.
„Sveika, subalansuota mityba susideda iš minimaliai apdoroto ir šviežio maisto, kuriame gausu maistinių medžiagų, skaidulų ir mažai sočiųjų riebalų. Į kasdienį racioną įtraukus daugiau augalinių aliejų, ankštinių augalų, riešutų, daržovių, vaisių, pilno grūdo produktų, galima lengvai sumažinti cholesterolio kiekį.“, – sako Kristina Žalnieraitė, „Kilo Health“ Mitybos ir sveikatingumo skyriaus vadovė.
Vis daugiau žmonių nusprendžia vartoti mažiau mėsos ir į savo kasdienę mitybą įtraukia alternatyvių baltymų šaltinių. Motyvacija gali būti skirtinga – daugelis nori gyventi tvariau, paįvairinti maisto racioną arba atsisako mėsos dėl įsitikinimų.