Norite sveikos ir švytinčios odos? Štai, ką turite valgyti dažniau

Neretai sakoma, kad subalansuota mityba, kuri praturtinta vitaminų ir mineralų įvairove bei sveikas gyvenimo būdas – geros savijautos garantas. Jeigu gerai jaučiamės – oda švyti, atrodome labiau pasitinkintys savimi. Į savo mitybos įpročius įvedus šiuos dešimt maisto produktų, mitybos ekspertai pažada, kad džiaugsitės ne tik geresne savijauta, bet ir sveikesne oda.

Pexels asociatyvių nuotr. koliažas
Pexels asociatyvių nuotr. koliažas
Cukinijos<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Cukinijos<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Lašiša.<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Lašiša.<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Žalioji arbata<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Žalioji arbata<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Vyšnios<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Vyšnios<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Saldžiosios bulvės<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Saldžiosios bulvės<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Imbieras<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Imbieras<br>Pexels asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lukrecija Baluškevičiūtė

2021-07-26 17:13

Pomidorai

Keletas pomidorų jūsų salotose gali sumažinti dėl saulės poveikio atsiradusius odos patamsėjimus. 2015 m. tyrimo „Molecular Nutrition & Food Research“ duomenys rodo, kad dieta, kurioje yra gausu pomidorų, gali sumažinti ultravioletinių spindulių sukeltus odos pažeidimus.

„Pomidorai yra puikus antioksidanto likopeno šaltinis, kuris padeda apsaugoti odą nuo saulės ir aplinkos pažeidimų (užterštumo). Šie gali sukelti tamsias dėmes, raukšles, odos sausumą ir šiurkštumą“, – sako „BZ Nutrition“ savininkė Brigita Zeitlin.

Žalioji arbata

Arbata padeda sumažinti juodus ratilus po akimis. „Dažnai tamsių paakių ar patinimų priežastis yra alergenai“, – sako Lauren Slayton, „Foodtrainers“ savininkė Niujorke.

„Laimei, yra šiuos simptomus malšinančių valgomų ir geriamų vaistų. Vartokite maistą, kuriame yra daug kvercetino: gervuogių, mėlynių, gerkite žaliosios arbatos“, – dalinasi žiniomis specialistė.

Vyšnios

Valgydami vyšnias atsikratykite odos pleiskanojimo. 2018 m. atliktame tyrime „Nutrients“ buvo nagrinėjama vyšnių nauda sveikatai. Pastebima, kad valgydami vyšnias galime sumažinti oksidacinį stresą, kuris turi didelės įtakos senėjimo bei uždegimo procesuose.

„Šiame kaulavaisyje yra daug vitamino C ir kalio – dvi svarbios maistinės medžiagos, kurios palaiko sveikos odos būklę. Vitaminas C „pumpuoja“ kolageną, o kalis padeda gerai drėkinti odą, suteikdamas vasariško švytėjimo bei apsaugą nuo sausos, pleiskanojančios odos.

Imbieras

Gydant spuogus dažnai yra naudojami įvairūs prausikliai, losjonai ir kremai, kartais net antibiotikai ir retinoidai, kurie gali sukelti nepageidaujamų šalutinių poveikių, įskaitant odos sausumą ir lupimąsi. 2018 m. atlikto tyrimo „Dermatologinės terapijos“ apžvalgoje rašoma, kad cinkas yra švelnesnė ir malonesnė alternatyva kitiems spuogų gydymo būdams.

„Cinkas yra vienas iš svarbiausių mineralų odos sveikatai palaikyti bei kenčiantiems nuo spuogų“, – sako N. Ostroveris. „Cinkas kontroliuoja aliejaus ir hormonų, kurie sukelia spuogus, gamybą. Dažnai sergantiems akne trūksta cinko.“

Maistas, kuriame gausu cinko: moliūgų sėklos, imbieras, pekano riešutai, kiaušiniai ir austrės.

Lašiša

Sudirgusios odos simptomams slopinti vartokite daugiau lašišos. „Omega-3 turi stiprių priešuždegiminių savybių, kurios malšina paraudimą ir patinimą, egzemą, žvynelinę, rožinę ir dermatitą“, – sako N. Ostroveris.

„Pagrindiniai omega-3 trūkumo požymiai yra sausa ir pleiskanojanti oda, sausa ir pleiskanojanti oda, sausi plaukai ir trapūs nagai“, – sako ekspertas. Anot jo, svarbu kasdien gauti pakankamai omega-3, kad oda būtų blizgi, jaunatviška ir švytinti. Tai gali net apsaugoti nuo raukšlių.

Maistas, kuriame gausu omega-3: lašiša, sardinės, kiaušiniai, chia sėklos, linų sėmenys, kanapių sėklos ir graikiniai riešutai.

Cukinijos

Ši daržovė padeda kolageno gamyboje. „Cukinijos sudėtyje yra daug mangano – mineralo, kuris padeda naikinti saulės pažeidimus odoje. Taip pat jis gamina kolageną, kuris padidina odos elastingumą ir yra puiki prevencija nuo karščio ir saulės išbėrimų, – sako B. Zeitlin.

„Tai mes vadiname odos supermaistu. Maisto produktai, kuriuose taip pat gausu mangano: midijos, riešutai, grūdinės kilmės produktai, austrės, rudieji ryžiai, lapinės daržovės, prieskoniai (juodieji pipirai).“

Paprikos

Ši daržovė gali padėti pasiekti nuostabų odos švytėjimą. „Paprikos, ypač raudonoji, yra reikšmingas maisto produktas sveikai odai“, – sako B. Zeitlin.

Ekspertė pasakoja, kad saldžios paprikos yra ne tik odą saugančių antioksidantų šaltinis, bet ir puikus karotinoidų šaltinis, kuris padeda išvengti raukšlių ir padidina odos kraujotaką. Daržovė gali būti puiki prevencija naujų spuogų atsiradimui, išlaiko odą švarią, švytinčią ir jauną.

Šaltalankių aliejus

Išblyškusiai odai gali padėti šaltalankių aliejus. Remiantis 2017 m. paskelbto tyrimo „Lipidai sveikatos ir ligų srityse“ apžvalgoje teigiama, kad aliejuje, kuris išgaunamas iš šaltalankio augalo vaisių ir sėklų, yra daug odą atkuriančių riebalų rūgščių, tokių kaip omega-6 ir omega-7.

„Mano mėgstamiausias odos gražinimo maistas, be jokios abejonės, yra šaltalankis“, – sako specialistas L. Slaytonas. „Jeigu norite švytinčios odos, pagalvokite apie šią oranžinę uogą, kurios skonis yra panašus į rūgščius saldainius“, – dalinasi pastebėjimais ekspertas.

Lotyniškai šaltalankio pavadinimas reiškia „priversti arklius blizgėti“. Pasak specialisto, omega-7 aliejus, kuriame gausu beta karotino ir vitamino C, yra naudingas daugeliui odos ligų. Tarp jų: egzema, spuogai bei odos spalvos pakitimai.

Brazilijos riešutai

Šie riešutai pagerina odos elastingumą. Įrodyta, kad antioksidantai, tokie kaip selenas, padeda neutralizuoti oksidacinį stresą, kuris siejamas su ankstyvu senėjimu. Valgydami Braziliškus riešutus neutralizuosite laisvųjų radikalų perteklių ir apsisaugosite nuo ląstelių pažeidimo.

„Selenas apsaugo odos kokybę ir elastingumą, o tai apsaugo oda nuo saulės žalos odai ir stabdo senėjimą“, – sako integracinės mitybos specialistė ir „Nao Nutrition“ savininkė Niujorke Nikki Ostrower.

Maisto produktai, kuriuose gausu seleno: Brazilijos riešutai, lašiša, česnakai, kiaušiniai, rudieji ryžiai.

Saldžiosios bulvės

Vasaros metu neretai odos sausumas yra viena iš labiausiai varginančių odos problemų. „Sausa oda gali būti ženklas, kad reikia daugiau vitamino A“, – sako L. Slaytonas. Vitaminas A yra žinomas kaip retinolis ir retonoidas, kuris dažnai naudojamas daugelyje odos produktų. Kepta saldžioji bulvė, su sviestu ir lapiniais žalumynais, tokiais kaip špinatai ar lapiniai kopūstai, aprūpina vitamino A kiekiu visą organzimą.

Parengta pagal Thehealthy.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.