Guleros pažintis su ajurveda
Specialistė paaiškina, jog ajurveda, tai kasdienė instrukcija, abėcėlė, kaip teisingai gyventi, išlaikyti harmoniją, būti darbingu ir išvengti psichologinių problemų. Nors šiai natūraliai medicinos šakai yra 5 tūkst. metų, tačiau nepaisant, koks šiuo metu modernus ir skaitmeninis laikmetis – ajurvedos žinios veikia ir parodo, ko žmogui iš tikrųjų reikia.
Nuo pat mažens Gulera skundėsi pilvo skausmais, jautė diskomfortą. „Mama išvirdavo burokų sriubos su mėsa, bet aš, būdama 5–6 metų, sakydavau „man skauda pilvą, aš nevalgysiu“. Ir tik suaugusi supratau, kad aš net vaikas nenorėjau mėsos, bet valgiau dėl to, nes mama sakydavo“, – prisimena G. Atajeva.
Pašnekovė prisiminimais grįžta į paauglystę, kai ji pradėjo daugiau domėtis, kodėl pučia pilvą. „Šita kančia mane nuvedė į žinių ieškojimą. Skaičiau įvairius skaitinius ir iš karto taikiau tai praktikoje. Skaitant literatūrą atsirado mano gyvenime pokyčiai, pavyzdžiui, keltis 6 valandą ryto, pradėti rytą nuo šilto vandens stiklinės. Aš visą tą pradėjau taikyti ir man principai pradėjo veikti“, – pasakoja ajurvedos specialistė.
2008 metais, po pirmojo studijų kurso, Gulera netikėtai įsidarbino ajurvedos centre ir taip suprato, jog visas kelias ir žinios nuo vaikystės susiveda į ajurvedos pavadinimą. „Atėjusi tenai girdžiu ir iš pačių ajurvedos mokytojų apie tai, kuo aš būdama dar paauglė domėjausi ir taikiau tuos principus. Galvojau, kad viską, ką pasakoja jau žinau“, – juokiasi pašnekovė.
Mitybos principai pagal žmogaus prigimtį
Ajurvedos specialistė pasakoja, kad mes jau gimdami atsinešame savo dominuojančią došą: vatą, pitą, kaphą (vėją, ugnį, žemę). Tai yra trys stichijos, kurios mums padeda suprasti ir atpažinti savo prigimtį, valgymo įpročius.
Moteris pasakoja, kad ugnies tipo žmonės yra aštraus proto, racionaliai mąstantys. Tokie žmonės vadovaujasi protu, logika, mintys nešokinėja, atsakingi. „Jie valgo pagal laikrodį, viską daro preciziškai, nes jeigu jie nepadarys taip, kaip turėjo padaryti – bus pikti. Tad tokie žmonės gali perdegti“, – dalinasi žiniomis specialistė. Pašnekovė įspėja, kad ugnies tipo žmonėms negalima per daug karšto, aštraus, rūgštaus, prieskoningo maisto, nes tai kelia ugnį.
Toliau Gulera paaiškina, kuo išsiskiria vėjo došą turintys žmonės. „Vėjo tipo žmonės yra kūrybiški, menininkai, kuria idėjas. Kadangi jie yra vėjo žmonės, dažnai yra nepastovūs. Vatos labai greitai šneka, dažnai turi šaltas galūnes.
Jiems reikia šiltesnio maisto, kaip troškiniai, sriubos, kad jį subalansuotų ir sužadintų virškinimą“, – pasakoja pašnekovė. Kadangi vata savyje turi daug vėjo, tai ima viską, kas skleidžia traškų garsą: bulvytės, traškučiai. Tačiau vėjo tipo žmonėms tokių dalykų reikėtų vengti, nes gali išbalansuoti. O šiam tipui maistas turi būti toks, kad nuramintų došą.
Tuo tarpu, specialistės teigimu, khapa došą turintys žmonės yra visiškai priešingi pitai ir vatai. „Juos vadina „bankininkais“, nes mėgsta kaupti tiek materialų, tiek nematerialų turtą, yra ramūs, taip pat linkę priaugti svorio.
Per daug žemės gali turėti neigiamos įtakos: melanchonija, letargiškas miegas, apatija, depresija. Žemė yra labai ištikimi, bet jiems reikia „asmeninio trenerio“, kad juos paskatintų“, – sako Gulera. Jiems reikia viską sausinti ir prieskoniuoti, nes virškinimas yra lėtas, turėtų vartoti daug daržovių, valgyti šviežią ir šiltą maistą.
Gulera patikslina, žmogus savo kūne turi proporcingai visų došų, tam tikrai padidėjus, susiduriame su sveikatos iššūkiais. Taip pat, tas pats žmogus gali turėti tolygiai dominuojančias došas, tai vadinama tridoša tipas, kai emocijos, psichika, organizmo sveikata yra balanse. O tą balansą palaikyti yra svarbu, nes jeigu kuris nors elementas padidėja, vadinasi yra liga.
Taisyklė, kurią nustato ajurveda mityboje
„Žmogaus skrandžio dydis yra toks, kaip suglausti du kumščiai“, – pasakoja specialistė. Moteris teigia, kad galima valgyti tai, ką mėgsti, tiesiog reikia žinoti kumščio taisyklę. „Kumštis vizualiai yra padalijamas į tris dalis: viena dalis – kieto maisto, antra – skysto maisto, o trečia – lieka tuščia, kad kietas ir skystas susimaišytų“, – paaiškina Gulera.
Pasak specialistės, žmonės dažnai tą tuščią dalį užpildo dar didesniu kiekiu maisto ir persivalgo. „Jeigu žmogus pradės taikyti šią kumščio taisyklę, tai gyvenimas keisis iš esmės“, – sako moteris.
Pati ajurvedos specialistė atvirauja, kad nevalgo mėsos, žuvies, kiaušinių ir česnako. Česnakas priskiriamas prie tamasinės, tamsos energijos. Ajurvedoje jis yra ne maistas, o vaistas, naudojamas, kai sutrinka sveikata. Jeigu česnaką naudojame maiste, skrandžio turinys rūgsta.
„Jeigu žmogus laikosi principinių taisyklių, kaip valgymo, miego, judėjimo režimo, saiko ir disciplinos, daug psichologinių ar sveikatos problemų tieisiog atkris savaime. Būkite sveiki“, – linki Gulera.
Guleros rekomendacijos, galinčios pagerinti gyvenimo kokybę:
1. Nei vienas žmogus neturėtų pradėti ryto be liežuvio valiklio, kuris pašalina per naktį susikaupusias bakterijas.
2. Šilto vandens stiklinė kiekvieną rytą.
3. Maistas valgomas šviežias – dabar ruošiu, dabar ir valgau.
4. Vaisiai valgomi tik tuščiu skrandžiu. Anot Guleros, klaida daroma vakarėliuose, kai po pagrindinio patiekalo yra užkandžiaujama vaisiais. Prasideda rūgimo procesas, išsiskiria toksinai.
5. Jeigu žmogus nuolatos kažko labai nori – reikia riboti.
6. Miegas, veikla/darbas, judėjimas – trys poliai, kurie šiuolaikinėje visuomenėje gali ne atimti jėgas žmogui, o jas suteikti, išvaduoti nuo depresijos ir streso: aktyvus judėjimas, sportas, mankšta, dienotvarkė ir darbas, miego ir poilsio režimas.
Pašnekovė dalijasi vienu iš savo receptų
Sriuba vata došai nuraminti.
Sriubai reikės:
– 1,5–1,8 l vandens;
– saujos basmati ryžių;
– daržovių: pomidoro, saldžiosios paprikos, saujos smulkinto šviežio kopūsto. Arba kelių saliero stiebų, pomidoro, cukinijos;
– prieskonių: po 1/3 šaukštelio kmynų, maltų kuminų, ožragės sėklų, kalendrų, maltų juodųjų pipirų, kelių lauro lapų. Galite naudokite ir natūralų daržovių sultinį.
Užvirkite vandenį, suberkite prieskonius (išskyrus pipirus) arba įmeskite kubelį sultinio. Suberkite ryžius, smulkintas daržoves. Virkite ant nestiprios ugnies apie 15 min. Išvirusią sriubą pagardinkite šaukštu GHI ar paprasto sviesto. Pagal skonį pasūdykite, įberkite juodųjų pipirų.
Daugiau ajurvedos specialistės Guleros receptų galite rasti Facebook‘o arba Instagram‘o puslapyje @Gulera Ata ir @GurGuru – sąmoninga mityba.