Magnis, kalis ir kalcis – vieni svarbiausių mūsų organizmo mineralų, kurie yra būtini gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jie užtikrina sklandžią nervų sistemos ir raumenų veiklą, atkuria pažeistus audinius, reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą kraujyje. Taip pat šie mineralai labai svarbūs energijos apykaitai, todėl jų trūkumas organizme dažnai pasireiškia padidėjusiu jautrumu ir chronišku nuovargiu.
„Vasarą magnio, kalio ir kalcio trūksta daugumai ir tam nereikia intensyviai plušėti sporto salėje, nuvažiuoti keliasdešimt kilometrų atstumo dviračiu ar bėgti svilinant 30 laipsnių karščiui. Šių mineralų netenkame ir su labai nedideliu prakaito kiekiu.
Norint padėti savo kūnui, svarbu gerti daug vandens, saikingai vartoti alkoholį ir kavą bei valgyti daug šviežių vaisių ir daržovių. Taip pat būtina reaguoti į kūno siunčiamus signalus apie magnio, kalio ar kalcio trūkumą bei vartoti jų turinčius papildus“, – pataria vaistininkė Evelina Zykienė.
Magnis – būtinas mineralas gerai savijautai
Magnis būtinas gerai širdies, plaučių, nervų ir raumenų sistemos veiklai palaikyti, todėl šio mineralo trūkumą pirmiausia išduoda raumenų mėšlungis.
„Trūkstant magnio, taip pat dažnai pasireiškia galūnių tirpimas ir dilgčiojimas, bendras kūno silpnumas, padidėjęs nervingumas ar galvos svaigimas. Taip pat apetito praradimas, pykinimas, vėmimas, suprastėjęs miegas ar sutrikęs širdies ritmas“, – sako vaistininkė.
E. Zykienė nurodo, kad gauti pakankamai magnio su maistu gana sudėtinga, tačiau įmanoma. Suaugusiems žmonėms šio mineralo paros norma yra apie 400 mg, kurią gausite suvalgę apie 100 g riešutų.
Magnio gausu ir tamsiai žalios spalvos daržovėse: špinatuose, lapiniuose kopūstuose, salotose ir avokaduose. Taip pat bananuose, ankštinėse daržovėse, grūdinėse kultūrose ir žuvyje.
„Senstant ar sergant lėtinėmis ligomis, magnio pasisavinimas mažėja, todėl vasaros metu norint užtikrinti pakankamą šio mineralo kiekį organizme, reikėtų bent mėnesį vartoti „gryną“ magnį arba derinius su vitaminu B6, kuris leidžia užtikrinti geresnį jo pasisavinimą“, – sako vaistininkė,
Kalis – organizmo ląstelių funkcijoms užtikrinti
Kitas labai svarbus mikroelementas žmogaus organizme – kalis. Jis būtinas visų organizmo ląstelių gyvybei ir pagrindinėms funkcijoms užtikrinti: organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti, normaliai nervų sistemos ir širdies raumenų veiklai.
Pasak vaistininko A. Rodovičiaus, kalio trūkumą išduoda nuolatinis nuovargis, raumenų mėšlungis, hipertenzija, galvos svaigimas, širdies ritmo sutrikimas. Šio mineralo stoka organizme taip pat gali sulėtinti
virškinamojo trakto veiklą ir ilgainiui paskatinti vidurių užkietėjimą. Norint užkirsti kelią šiems nemaloniems simptomams, svarbi visavertė ir subalansuota mityba.
„Kalio galite gauti iš grūdinių kultūrų, bananų, pupelių, žirnių, papajų, bulvių, špinatų, kopūstų, petražolių, riešutų. Rekomenduojamą šio mineralo paros normą – 2000 mg – gausite suvalgę apie 200 g pupelių ir žirnių. Svarbu atkreipti dėmesį, kad perdirbtuose produktuose kalio yra mažiau“, – komentuoja vaistininkas.
Nors produktų, kuriuose gausu kalio, pasirinkimas didelis, jo atsargas organizme kartais reikėtų papildyti maisto papildais. A. Rodovičius priduria, kad kalio maisto papildus į racioną ypač turėtų įtraukti intensyviai sportuojantys, dirbantys fizinį darbą ar garbingo amžiaus sulaukę žmonės. Juos patariama vartoti ir persirgus žarnyno infekcija ar pajutus širdies ritmo sutrikimus.
Kalcis – ne tik kaulams ir dantims
Kalcis atsakingas už gerą kaulų ir dantų sveikatą, širdies ir nervų sistemos veiklą. Jo trūkumas gali sukelti daugybę sveikatos problemų.
„Jei pasireiškia nemalonūs raumenų spazmai, atminties sutrikimai ar didesnis nuovargis, gali būti, kad jums trūksta kalcio. Šio mineralo trūkumą organizme taip pat išduoda lūžinėjantys nagai, slenkantys plaukai ar pakitusi odos būklė. Taip pat neaiškus kraujavimas iš nosies ar dantenų, sąnarių skausmai“, – komentuoja A. Rodovičius.
Pasak vaistininko, geriausi kalcio šaltiniai yra pieno produktai: pienas, sūris ir jogurtas. Pavyzdžiui, mums per dieną reikalingą šio mineralo kiekį – apie 1200 mg – gausite išgėrę tris stiklines pieno ar suvalgę 75 g fermentinio sūrio.
Jei pieno nemėgstate ar negalite vartoti, rinkitės kitus maisto produktus, kuriuose gausu kalcio: migdolus, sezamų sėklas, kopūstus, brokolius, saldžiąsias bulves, apelsinus, svogūnus ar virtas pupeles.
„Nors kalcio šaltinių sąrašas yra ilgas, to vis tiek gali nepakakti menopauzės ar reabilitacijos po kaulų lūžių metu, taip pat senstant. Todėl jei jaučiate galimus šio mineralo trūkumo simptomus, rekomenduoju pasitarti su gydytoju ar vaistininku dėl papildų vartojimo“, – pataria A. Rodovičius.