Tyrėjai atskleidė ryšį tarp mitybos ir galimybės susirgti koronavirusine infekcija. Paaiškėjo, kad augalinę mitybą pasirinkę asmenys 73 proc. rečiau sirgo sunkia COVID-19 ligos forma, palyginti su tais, kurie į savo racioną įtraukia mėsą. Tuo metu žmonės, kurie nevalgo mėsos, bet mėgsta paskanauti žuvies patiekalų, sunkia koronavirusinės infekcijos forma serga 59 proc. rečiau.
BMJ Nutrition, Prevention & Health žurnale paskelbto tyrimo išvados pagrįstos klausimynu, kurį užpildė 2 884 asmenys. Visi jis sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojai iš šešių Europos šalių. 568 jų buvo diagnozuota COVID-19 liga.
138 apklaustieji teigė patyrę vidutinio sunkumo arba sunkius infekcijos simptomus, o likusieji 430 prasirgo lengva ligos forma.
Klausimyne ties punktu „mityba“ buvo galima pasirinkti vieną iš dešimties variantų: visavalgė dieta, keto dieta, Viduržemio jūros dieta, paleolito dieta, mažai riebalų turinti dieta, mažai angliavandenių turinti dieta ir daug baltymų turinti dieta (visais šiais atvejais žmogus valgo mėsą) veganiška dietos, vegetariškos dietos ir peskatoriškos (nevalgo mėsos, bet valgo žuvį) dietos. Nė prie vieno varianto savęs nepriskyrę asmenys galėjo pažymėti žodį „kita“.
Iš tų, kurie pranešė apie ligą, tik 41 teigė, kad laikosi augalinės mitybos principų, o dar 46 – valgė tik žuvį. Likę 481 į savo valgiaraštį nevengė įtraukti mėsos.
Svarbus ir gyvenimo būdas
Redingo universiteto (Jungtinė Karalystė) mitybos ir maisto mokslo profesorius Gunteris Kuhnle'as teigė, kad nuo pat pandemijos pradžios pasigirsdavo nemažai spėlionių, kokią įtaką mityba turi rizikai susirgti koronavirusine infekcija.
„Tyrimas bando išspręsti šį klausimą, tačiau jis turėjo ir trūkumų: buvo remiamasi pacientų savarankiškai pateiktai duomenimis, o jie gali būti nevisišikai patikimi“, – pastebėjo profesorius.
Savo ruožtu Londono universiteto koledžo Genetikos instituto vadovas profesorius Francois Balloux teigė, kad tyrimo duomenų apimtis pakankama, o analizė atrodo atlikti profesionaliai.
„Reikėtų daugiau tyrimų, kurie patvirtintų tiesioginį ryšį tarp mitybos įpročių ir COVID-19 ligos sudėtingumo. Gali būti ir kitų gyvenimo būdo veiksnių, susijusių su mityba, nuo kurių priklauso sunkia ar lengva COVID-19 ligos forma suserga žmogus“, – aiškino F.Balloux.
Parengta pagal New York Post ir Sky news