Ypatingai veiksminga mankšta padės išvengti daugelio ligų ir sulieknėti

Kodėl bėgimas toks sveikas? Todėl, kad jis ir vaikščiojimas apsaugo nuo širdies, kraujo apytakos ligų, padidina kaulų tankį, padeda numesti nereikalingus kilogramus, sumažina diabeto, padidėjusio cholesterolio ir aukšto kraujospūdžio riziką.

Fizinis aktyvumas apsaugo nuo daugelio ligų.<br>123rf nuotr.
Fizinis aktyvumas apsaugo nuo daugelio ligų.<br>123rf nuotr.
Alicia Keys.<br> Scanpix nuotr.
Alicia Keys.<br> Scanpix nuotr.
Jamesas McAvoy.<br> Scanpix nuotr.
Jamesas McAvoy.<br> Scanpix nuotr.
Natalie Dormer.<br> Scanpix nuotr.
Natalie Dormer.<br> Scanpix nuotr.
Pippa Matthews.<br> Scanpix nuotr.
Pippa Matthews.<br> Scanpix nuotr.
Sophie Turner.<br> Scanpix nuotr.
Sophie Turner.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 13, 2021, 7:52 AM

Sporto medicinos specialistai tvirtina, kad reguliarus dozuotas bėgimas turi pozityvių pokyčių beveik visoms organų sistemoms.

Jau po kelių savaičių treniruotės širdies darbas tampa ekonomiškesnis, plaučiai dirba veiksmingiau, energijos tiekimas raumenims ir riebalų apykaita vyksta geriau.

Nustatyta, kad kuo didesnė ištvermė, tuo ekonomiškiau dirba ir galvos smegenys. Nuolatinis bėgimas – puiki profilaktinė priemonė nuo depresijų, tai patvirtina ir mokslinės studijos. Bėgant nuslopinami streso ir išskiriami laimės hormonai.

Tad savo grožį Brazilijos topmodelis Alessandra Ambrosio (40 m.) puoselėja aerobika ir šokių pamokomis. Bet koronaviruso pandemijos metu užsiima bėgimu. Dažnai kartu su savo dukterimi 12-mete Anja. Jos draugija, kaip sako pats topmodelis, suteikia dar didesnį malonumą.

Kembridžo kunigaikštienės, Didžiosios Britanijos sosto įpėdinio princo Williamo žmonos Catherine jaunesnioji sesuo Pippa Matthews (37 m.) aktyviai sportuoja. Pirmąjį savo maratoną ji bėgo 2015-aisiais. Kito teko atsisakyti dėl antro nėštumo.

JAV kabelinės televizijos serialo „Sostų karai“ žvaigždė Natalie Dormer (39 m.) dalyvavo 2016 m. Londono maratone, kurį įveikė per 3 val. 51 min. 21 sek. „Esu mažumėlę susierzinusi“, – sakė aktorė reporteriams. Ją nuliūdino, kad nuo geriausio asmeninio laiko atsiliko vos 24 sek.

Didžiosios Britanijos aktorius Jamesas McAvoy (42 m.) prieš devynerius metus prisidėjo prie olimpinės misijos – padėjo nešti į Londoną olimpinę ugnį.

O garsioji amerikiečių atlikėja Alicia Keys (40 m.) dalyvavo Niujorko maratone. Tuomet buvo renkamos aukos „Keep a Child Alive“ organizacijai, kuri teikia sveikatos priežiūros, būsto, paramos ir kt. paslaugas. Dainininkę per Niujorko maratoną palaikė gausiai susirinkę jos aistruoliai.

Reperis Thomas D (52 m.) bėgimą laiko tvirta atsvara streso paženklintam laikui. „Šis sportas padeda ramiau pažvelgti į stresines kasdienybės situacijas ir dėl jų nebegaliu net jaudintis, nes tam nebeturiu jėgų“, – sakė vokiečių atlikėjas.

O štai britų aktorė Sophie Turner (25 m.) ruošdamasi vaidmeniui „Iksmenuose“ kilnojo svarmenis, lankė bokso treniruotes ir bėgo sprintą. Šiokiadieniais bėgioja ristele po žaliuosius Londono parkus.

Kada reikia pasitarti su gydytoju?

Nors retsykiais pasirodantys saulės spinduliai vilioja į lauką, o darbas nuotoliniu būdu dar labiau sustiprino fizinio aktyvumo poreikį, nuolatinis bėgimas per trumpą laiką sveikatai duoda tiek daug naudos, kaip jokia kita sporto šaka. Net jei didžiausias aistruolių pasiekimas būna tik penki kilometrai.

Saikingos bėgimo treniruotės duoda naudos ir imuninei sistemai. Žmonės, kurie nuolat bėga, atsparesni infekcijoms. Spėjama, kad ir koronaviruso.

Bet bėgimas, kuris laikomas veiksminga ir itin populiaria svorio mažinimo priemone, gali būti ir pavojingas. Bėgant, ypač kietu paviršiumi, pavyzdžiui, asfaltuota gatve, šaligatviu, didžiulė našta tenka kelių sąnariams ir stuburui.

Nepatartina bėgioti turintiems itin didelį antsvorį, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, vyresnio amžiaus žmonėms. Perkopę per 35 metus ir niekada anksčiau nesportavę asmenys pirmiausia turėtų konsultuotis su sporto medicinos specialistu.

Jis, įvertinęs fizinį žmogaus pajėgumą, suteikia rekomendacijų dėl individualios apkrovos. Jei norintys bėgti turi problemų dėl kraujospūdžio, serga cukriniu diabetu, astma ar kas nors iš šeimos narių turėjo širdies ligų ankstyvame amžiuje, į sporto medicinos specialistą privalo kreiptis kur kas anksčiau.

Kaip dėl batų?

Pastaruoju metu vis dažniau įsiplieskia diskusijos dėl šio sporto avalynės. Kodėl? 90 proc. mokslininkų tvirtina, kad profesionalūs bėgikai išvengtų traumų, jei neavėtų prabangių bėgimui skirtų sportbačių.

Atlikti tyrimai parodė, kad šiuolaikinė bėgimo avalynė neretai žalinga. Būtent ji yra susižeidimų priežastis, nors turėtų nuo jų apsaugoti.

Šiuolaikiniai sportbačiai daug didesnė našta keliams ir sąnariams nei bėgant basomis. Mokslininkai nustatė, kad avint sportinę avalynę sąnariai, klubai labiau apkraunami nei avint aukštakulnius.

Atskira tema – bėgimas basomis. Apie jo naudą ir žalą pastaruoju metu taip pat kalbama daug ir dažnai. Šiuo klausimu, žinoma, esama skirtingų nuomonių, bet itin svarus specialistų žodis.

Patariama retsykiais išmėginti bėgimą basomis per žalią pievą, nes laisvės pojūtis suteikia ne tik teigiamų emocijų, bet ir laimės hormonų antplūdį.

Abiejų lyčių požiūris į bėgimą skiriasi. Šis sportas moterims pirmiausia yra sveikatos šaltinis, ligų profilaktika, kai kurioms malonus būdas atsikratyti nereikalingų kilogramų ir atrodyti patraukliau. Dar kitoms – galimybė pravėdinti galvą ar tiesiog skirti laiką tik sau.

Daugumos vyrų galvose kirba mintys apie būsimus pasiekimus: jie savo fizinę formą stengiasi palyginti su kitų ir nori dalyvauti šiose lenktynėse. Jų troškimas – stipri poveikio priemonė siekti rezultatų.

Moterys, norinčios pradėti bėgti, dažniausiai nerimauja, kad joms niekada nepavyks. Bijo, kad nepakaks ištvermės, išgyvena, kad yra per storos, per senos, per lėtos ar vilkėdamos sportinius drabužius atrodys komiškai.

Galima ir pasivaikščioti

Sporto medicinos specialistų tvirtinimu, pradedantiesiems nereikia lygintis su kitais bėgikais. Tai blogiausia, ko jie siekia. Juk matydami bėgantįjį nežinome, ar jis nesiruošia maratonui.

Pradedantieji turėtų įvertinti, ką jau pasiekė, ir net didžiuotis savo rezultatais. Pirmųjų pasiekimų netenka ilgai laukti. Juk bėgimas atskleidžia ir naujų, gal netikėtų, charakterio pusių, fizines galimybes ir padeda geriau suvokti savo kūną. Ir visa tai tarsi užaugina sparnus.

Labai svarbi taisyklinga kūno laikysena: bėgti reikia tiesiai, atpalaiduoti pečius, rankas sulenkti per alkūnes, lengvai sugniaužti delnus, įkvėpti ir iškvėpti pro burną kas du tris žingsnius.

Geriausia bėgioti miško, parko, lauko takeliais. Kai bėgimo trasa vingiuota, su kalvelėmis ar kliūtimis, galima daryti trumpas pertraukėles.

Sporto specialistai pataria bėgioti rytais. Pelėdoms, kuriomis dažniau būna jaunesni žmonės, sunku anksti keltis, todėl rekomenduojama bėgioti vakarais, po vakarienės praėjus 1,5–2 val.

Specialiais tyrimais nustatyta, kad teigiamą poveikį sveikatai daro ne tik bėgimas, bet ir ėjimas. Spartus žingsnis gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, kontroliuoja kūno svorį ir sąnariams nėra tokia didelė našta kaip bėgimas. Dėl to išvengiama sužeidimų.

Bet ir vaikštant svarbi kūno laikysena. Trumpiausias ėjimo laikas – 30 min. Pridėjus dar ir tinkamą miego bei mitybos režimą, nereikės kreiptis į gydytojus. Netikite? Pamėginkite!

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.