E171 sudėtyje yra titano dioksido nanodalelių. Maisto gamyboje šis priedas naudojamas daugiausiai kaip spalvą balinanti ar šviesinanti medžiaga – jos galima rasti saldumynuose, kramtomojoje gumoje, baltuose padažuose ir tortų glajuose.
Prancūzijoje praėjusiais metais šio priedo naudojimas maisto gamyboje buvo sustabdytas dėl grėsmių sveikatai.
Italijoje įsikūrusi Europos maisto saugos tarnyba (EMST) paskelbė, kad, atlikus duomenų peržiūrėjimą, išsiaiškinta, jog titano dioksido nanodalelės gali padaryti žalos DNR, o saugaus šios medžiagos suvartojimo per dieną kiekio neįmanoma nustatyti.
„Atsižvelgusi į visus mokslinius tyrimus ir surinktus duomenis, specialistų grupė nutarė, jog titano dioksidas nebegali būti naudojamas kaip saugus maisto priedas“, – teigė EMST maisto priedų ekspertų grupės pirmininkas Magedas Younes'as.
Dabar Europos Komisija (EK) ir ES valstybės narės galės savarankiškai spręsti, ar uždrausti naudoti šį maisto priedą.