Kas iš tų nuriebintų pieno produktų – nieko gero ten nelikę!
Pasak E.Cikanavičiūtės, tai didžiulė tema, apipinta sąmokslo teorijomis. „Apie tai nesyk esu kalbėjusi. Liesesni pieno produktai turi mažiau riebalų, didesnį kiekį baltymų bei kalcio. Todėl jie toli gražu nėra beverčiai ir juo labiau, nėra jokių žinių, kad turėtų neigiamą įtaką sveikatai. Priešingai – yra rekomenduojami tiems, kuriems gresia širdies ir kraujagyslių ligos, dislipidemija, cukrinis diabetas, esant nutukimo rizikai ar jau sergant šiomis ligomis“, – teigia mitybos specialistė.
Dirbau pieno pramonėje, žinau, kaip ten viskas gaminama!
„Tikiu, kad dirbantys kurios nors rūšies maisto pramonėje turi daugiau praktinės informacijos apie maisto technologijas ir patį gamybos procesą. Bet visgi kartais tai daugiau skamba kaip sąmokslo teorijos, kurios pagrįstos tik asmeninėmis patirtimis ir nuomone, o tai nėra pakankami motyvai prieštarauti tarptautinių organizacijų teikiamoms maitinimosi rekomendacijoms“, – komentuoja E.Cikanavičiūtė.
Tai kad tie pieno produktai – vienas cukrus!
„Nesyk esu pasakojusi istoriją, kaip žmogus atkakliai ieškojo pieno produktų be cukraus ir surasti, deja, nepavyko. Taip, nemaža dalis pieno produktų yra su pridėtiniu cukrumi: dažniausiai saldūs jogurtai, įvairūs varškės desertai ir sūreliai, saldūs pieno gėrimai“, – sako gydytoja dietologė. Bet natūralūs pieno produktai (pienas, kefyras, natūralus jogurtas ar graikiškas jogurtas, natūralios pasukos, varškė), kuriuos dar galima atpažinti, jog jie yra be jokių papildomų skonių, pridėtinio cukraus neturi. Jie turi natūralų pieno cukrų – laktozę arba pieno produktai be laktozės turi suskaidytos laktozės produktus – galaktozę ir gliukozę. „Kita vertus net ir saldinti pieno produktai nėra kategoriškai vien cukrus – juose reikšmingas kiekis baltymų, kalcio, riebalų ir energijos, o tai neretai pasitarnauja rekomenduojant būtent tokius produktus dėl įvairių sunkių lėtinių ligų išsekusiems pacientams“, – sako mitybos specialistė.
Valgau tik kaimiškus produktus – bent jau žinau, ką valgau!
Gydytoja sako, kad kaimiški pieno produktai pasižymi tuo, jog turi tokį riebalų kiekį, kokį turi, priklausomai nuo kiekvieno gyvulio. „Tie riebalai yra sotieji, kuriuos, nepaisant įvairių prieštaringų žinių, kol kas rekomenduojama atsakingai riboti. Negana to, jei kaimiški pieno produktai nepasterizuoti, jie gali sukelti ir infekcijų riziką“, – pastebi gydytoja dietologė. Jos teigimu, visgi, ne visais atvejais bet koks maistas (nebūtinai tik pieno produktai) iš kaimo yra besąlygiškai sveikatai palankaus ir saugaus maisto sinonimas. Išskyrus sertifikuotus ekologinius ūkius, kurių veikla reglamentuota ir prižiūrima institucijų.
O suaugusiems irgi pieną galima gerti? Gydytoja dietologė pastebi, jog visuomenėje itin gajus mitas, kad suaugusiems ne tik, kad nereikia pieno, bet net ir negalima jo gerti, ypač vyresniame amžiuje. „Taip, tiesa, kad bėgant metams gali išsivystyti dalinis ar visiškas laktozės netoleravimas dėl fermento laktazės trūkumo. Todėl tokiais atvejais rekomenduojama rinktis pieną ar kitus pieno produktus be laktozės. Taip pat galima vartoti laktazės fermentą kaip papildomą priemonę. Bet visgi, jeigu suaugęs žmogus ar net senjoras puikiai toleruoja laktozę ir nejaučia jokio virškinamojo trakto diskomforto, pieną gali gerti be jokių papildomų rekomendacijų“, – sako dietologė E.Cikanavičiūtė. Ji pastebi, jog atsiranda įvairių žinučių apie pieno sąsajas su onkologinių ligų rizika, bet kol kas tokių duomenų nepakanka. Todėl iš šiuo klausimu išskirtinių rekomendacijų pieno vartojimui kol kas nėra.
Visokie varškėtukai – tai čia tik vaikams!
„Man nuoširdžiai gana sunku suprasti, kodėl egzistuoja „vaikiško maisto“ terminas. Net sunku suprasti, kodėl kai kuriose kavinėse egzistuoja „vaikiškas meniu“. Nes vaikų, kai jie išauga iš kūdikystės, ir suaugusiųjų maistas turėtų pamažu niveliuotis. Tad nei varškėčiai, nei košė, nei kukuliukai nėra vaikiškas maistas. Tai maistas tinkantis tiek vaikams, tiek suaugusiems“, – komentuoja gydytoja dietologė.
Iš pieno produktų valgau tik sviestą ir fermentinį sūrį!
Pasak mitybos specialistės, taip, sviestas yra pieno produktas, bet praktiškai tai yra tiesiog gyvūninės kilmės riebalai ir turėtų sudaryti labai nedidelę racioną dalį lyginant su kitais pieno produktais. „Fermentinis sūris ar kiti riebūs sūriai yra skanūs produktai, bet jie taip pat pasižymi kalorijų tankiu, dideliu druskos kiekiu ir nemažu riebalų kiekiu, kuriame vyrauja sotieji riebalai. „Todėl pieno produktų vartojimą apribojus tik šiais produktais ir nevalgant visų kitų: kefyro, pasukų, natūralių jogurtų, varškės, šios maisto grupės racionas vertinamas kaip labai ribotas“, – sako gydytoja dietologė E.Cikanavičiūtė.