Kamuoja aukštas kraujospūdis? Tuomet dažniau valgykite šių produktų

2020 m. sausio 10 d. 06:12
Video
Padidėjęs kraujospūdis yra dažnai vyresnio amžiaus žmonėms pasitaikanti problema.
Daugiau nuotraukų (5)
Kaip pastebėjo natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė, ypač ši bėda dažnai užklumpa būtent vyrus.
„Tikiu, kad tai susiję su mūsų gyvenimo būdu, bet pirmiausia pradėkime nuo mitybos“, – pasiūlė T.Šliažaitė portalo Lrytas.tv laidoje „Sveiki įpročiai“, kurią pati ir veda.
Tiems, kurių kraujospūdis yra padidėjęs, T.Šliažaitė rekomendavo valgyti kuo daugiau žalios spalvos daržovių: špinatų, lapinių ir kitokių kopūstų, brokolių, kalafiorų.
„Viską, kas yra žalios spalvos, įtraukite į savo racioną: spauskite sultis, virkite troškinius, ruoškite salotas. Taigi, vyrai, turėsite įsimylėti daržoves“, – šyptelėjo laidos „Sveiki įpročiai“ vedėja.
Turintiems bėdų su aukštu kraujo spaudimu derėtų valgyti ir kuo daugiau burokėlių.
„Burokėliai yra itin naudingi kraujospūdžio reguliavimui. Galite juos valgyti su mėsa, žuvimi, dėti į salotas, o gal net spausti sultis.
Tik atsiminkite: burokėlių sulčių nereikėtų gerti iš karto jas išspaudus. Siūlyčiau jas palikti valandai ar dviems šaldytuve, skiesti su morkų, salierų, obuolių sultimis, nes ne kartą esu pastebėjusi, kaip nuo vienų burokėlių sulčių gali apsvaigti galva“, – įspėjo T.Šliažaitė.
Dar viena priemonė, padedanti kovoti su aukštu kraujo spaudimu – prieskoniai.
„Vienas mano mylimiausių prieskonių yra česnakas. Jis naudingas ne tik cholesterolio, bet ir kraujospūdžio reguliavimui“, – pasakojo T.Šliažaitė.
Mitybos specialistė rekomendavo valgyti šviežią supjaustytą česnaką, uždėtą ant duonos, apteptos sviestu.
„Atsiminkite, pakaitinus česnaką jis mums bus naudingas, kaip prebiotikų šaltinis, bet jo aktyvusis alicinas jau bus nužudytas. Tad stenkitės valgyti kuo daugiau šviežio česnako, taip pat, žinoma, įtraukite jo ir į įvairius troškinius“, – patarė natūropatinės mitybos žinovė.
Puikus kovos su aukštu kraujo spaudimu ginklas yra ir čiobrelis, iš kurio galima virti arbatą ar gardinti juo mėsos patiekalus. Anot T.Šliažaitės, čiobrelis labai dera su jautiena ar vištiena.
Rozmarinas – dar vienas labai svarbus prieskonis tiems, kuriuos kamuoja aukštas kraujo spaudimas. Jis naudingas ir mūsų imuninei sistemai.
„Rozmarinas puikiai tinka su žuvies patiekalais, taip pat su vištiena. Galima dėti rozmarino ir į bulvių patiekalus“, – sakė T.Šliažaitė.
Mitybos specialistė kaip ypač naudingą išskyrė ir kvapnųjį baziliką.
„Siūlyčiau iš jo ruošti salotas: smulkiai supjaustykite baziliką su daug pomidorų, pridėkite avokado, užpilkite alyvuogių aliejumi ir taip turėsite be galo skanias, kvapnias salotas, kurios bus naudingos sveikatai“, – rekomendavo mitybos specialistė.
T.Šliažaitė davė ir svarbų gyvenimo būdo patarimą: atsipalaiduoti.
„Siūlyčiau išmokti teisingai kvėpuoti, galbūt išjungti siaubo filmus, nes nereikia papildomo streso. Verčiau užsiimkite raminančia, atpalaiduojančia fizine veikla, o ne tokia, dėl kurios organizmas labai įsitempia“, – kalbėjo T.Šliažaitė.
Laidos vedėja teigė, kad tiems, kuriuos kamuoja didesnis kraujospūdis, naudingiau plaukioti, daryti tempimo pratimus, o ne bėgioti ir išsikelti sau tikslą įveikti maratoną.
Taigi, išmokite atsipalaiduoti, įtraukite gerų dalykų į savo mitybą ir atsiminkite, kad dažnai kitą dieną tos pačios problemos atrodo žymiai mažesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.