Anot T.Šliažaitės, tokiais atvejais reikėtų teisingai pasirinkti angliavandenius.
„Labai svarbu rinktis pilno grūdo kruopas: tiesiog venkite tų itin smulkintų, kurias užtenka užvirti vandeniu ar pienu ir kurios yra paruošiamos per keletą minučių. Man labai patinka įvairios kruopos, kaip miežiai, bolivinė balanda, rudi ryžiai, kadangi jų glikeminė apkrova bus itin skirtinga.
Ar žinote, kas yra glikeminė apkrova? Tai parodo, kaip greitai pasikeičia mūsų cukraus lygis organizme. Pavyzdžiui, balti ryžiai pakels mūsų cukraus lygį labai greitai, o rudi tą padarys truputėlį lėčiau. Taip atsitinka dėl juose esančių skaidulų“, – paaiškino T.Šliažaitė.
Ne mažiau svarbu teisingai pasirinkti saldumynus.
„Vienas geriausių saldumynų yra vaisiai. Galima rinktis vynuoges, apelsinus, figas, labai tinka uogos, kurios gali būti šaldytos ar šviežios“, – sakė T.Šliažaitė, įspėjusi labai nepiktnaudžiauti vaisiais, tačiau pridūrusi, kad visada geriau pasirinkti vaisių, negu, pavyzdžiui, bandelę.
Kalbant apie angliavandenius, labai dažnai iškyla klausimas: o kaip su bulvėmis?
„Bulvėmis nereikėtų piktnaudžiauti. Siūlyčiau rinktis bulves su lupena, o dar geriau – jas išvirus ar iškepus palikti šaldytuve, atšaldyti per naktį. Tokiu atveju jose susiformuos atsparusis krakmolas, kuris taip pat padės mums sureguliuoti cukraus lygį organizme“, – patarė T.Šliažaitė.
Jeigu jus kamuoja cukrinis diabetas, vieno vaisiaus reikėtų nevalgyti per daug. Tai – bananas.
„Bananas savyje turi pakankamai didelę glikeminę apkrovą, tad šiuo atveju nereikėtų rinktis daugiau negu vieno banano per dieną“, – įspėjo mitybos specialistė.
T.Šliažaitė atkreipė dėmesį ir į chromą, kuris yra labai svarbus, reguliuojant cukraus kiekį kraujyje.
„Labai dažnai atsitinka, kad tada, kai pradeda trūkti chromo, mes be galo norime saldumynų. Taigi, jeigu esate iš tų, kurie pastoviai nori ko nors saldaus, net ir sočiai pavalgę, gali būti, kad jūsų organizme sumažėjo chromo“, – sakė T.Šliažaitė.
Pakankamai daug chromo yra brokoliuose, vištienoje, žuvyje, kiaušiniuose ir mėsos gaminiuose.
Beje, T.Šliažaitė pastebėjo, kad dažniausiai chromo pritrūksta vegetarams ir veganams. Todėl jiems vertėtų į mitybos racioną įtraukti daugiau brokolių.
Norint sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje labai svarbūs ir baltymai – jų reikėtų vartoti kiekvieno valgio metu.
„Baltymai suteikia sotumo jausmą ir neleidžia mūsų cukraus lygiui pakilti taip greitai“, – paaiškino baltymų naudą T.Šliažaitė.
Baltymų yra kiaušiniuose, vištienoje, žuvyje, mėsoje, ankštiniuose produktuose, riešutuose.
Taigi, kaip turėtų atrodyti dienos racionas?
Pusryčiams T.Šliažaitė siūlė rinktis avižinę košę su riešutais ir sėklomis.
Pietums tiktų vištiena su daug salotų, kuriose gali būti įdėta brokolių, pomidorų, špinatų.
O vakarienei galite išsikepti upėtakį su burokėliais, morkomis ir paprikomis. Tokia mityba užtikrins, kad cukraus lygis būtų labiau subalansuotas ir išvengtumėte diabeto arba padėtumėte sau, jei jo jau sergate.
T.Šliažaitė siūlė nepamiršti ir judėjimo.
„Pastebėta, kad geriau sportuoti trumpai, bet kasdien, negu turėti vieną ilgą treniruotę kartą per savaitę. Rekomenduočiau užsiimti fizine veikla apie 20 min. kasdien: išeikite pasivaikščioti, važiuokite dviračiu, susitikite su draugais, pabėgiokite, paplaukiokite.
Užsiimti fizine veikla 20 min. per dieną bus naudinga ir tai padės sureguliuoti cukraus lygį organizme“, – teigė T.Šliažaitė.
Anot mitybos specialistės, cukrinis diabetas, ypač antro tipo, yra vienas iš tų dalykų, kurį galima sureguliuoti, keičiant mitybą ir gyvenseną.