Naujausių tyrimų duomenys rodo, kad net tokios ligos, kaip opinis kolitas ar Krono liga (Tai lėtinė žarnyno liga, kuri pažeidžia paviršinių bei giliųjų žarnų sienelių sluoksnius) ar opinis kolitas (lėtinis storosios žarnos uždegimas, kuris sukelia paviršinių gleivinės opų atsiradimą), gali būti suvaldytos, pasiekta remisija, sumažėti ligos simptomai. Mokslininkų G.Gauree, K.Namee , G.Sirisha ir kt. 2017 metais atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad, taikant autoimuninę dietą, ligų remisija jau po 6 savaičių buvo pasiekta 73 proc. tiriamųjų. Pakeitus mitybą sumažėjo uždegiminiai procesai, ligos tapo kontroliuojamos.
Kitą tyrimą 2019 metais atliko mokslininkai Abbott R., Sadowski A., Alt A. Buvo tiriamos mitybos ir Hašimoto tiroidito sąsajos. 17 sergančių moterų 10 savaičių laikėsi autoimuninės mitybos. Po šio laikotarpio pagerėjo tiriamųjų psichinė ir fizinė sveikata, padidėjo gyvybingumas, pagerėjo bendra savijauta.
Skydliaukės rodikliuose statistiškai reikšmingų skirtumų nepastebėta, tačiau C reaktyvaus baltymo (CRB – tai vienas geriausių uždegimo rodiklių) rodikliai reikšmingai sumažėjo net 29 proc. Tyrėjai nurodo, kad autoimuninė mityba yra rekomenduojama sergantiems Hašimoto tiroiditu. Ši mityba mažina uždegiminius procesus organizme, pagerina bendrą savijautą.
Kas yra autoimuninė mityba?
Turime žinoti, kad yra produktų, kurie organizme gali kelti uždegimą, išbalansuoti hormoninę sistemą. Maisto produktai, kurie tinka vienam – gali netikti kitam. Problemą gali kelti grūdai, ankštiniai, tam tikros daržovės, pieno produktai, riešutai ir sėklos, kiaušiniai.
Sukurta Autoimuninio protokolo sistema rekomenduoja tam tikram laikui iš valgiaraščio išimti šiuos produktus.
4-6 savaites reikėtų vengti:
• visų grūdų, pseudogrūdų ir jų produktų;
• ankštinių kultūrų;
• kiaušinių;
• pieno ir pieno produktų;
• sėklų ir riešutų;
• baltų bulvių, pomidorų, paprikų ir baklažanų;
• cukraus, saldiklių, sirupų;
• kavos, kakavos, šokolado;
• maisto priedų;
• perdirbtų produktų ir pusfabrikačių.
Valgiaraštis turi būti sudarytas iš:
• daržovių (tinka ir saldžios bulvės);
• vaisių (geriausia rinktis 2-3 vnt. nesaldžių vaisių per dieną; iki 20-25 g fruktozės);
• žalumynų;
• mėsos;
• paukštienos;
• žuvies ir jūros gėrybių;
• kokosų ir kokosų pieno;
• uogų;
• alyvų, kokosų, avokadų aliejaus;
• alyvuogių;
• balzaminio ir obuolių sidro acto;
• žalios ir žolelių arbatų;
• raugintų daržovių.
Šiuo laikotarpiu tikslinga vesti maisto dienoraštį. Labai svarbu valgyti pakankamai maisto. Kasdien valgyti vaisius ir daržoves, turinčias daugiau angliavandenių (saldžias bulves, burokėlius, morkas, batatus ir kt.), geruosius riebalus ir aukštos kokybės, geriausia neriebius baltymų šaltinius (vištieną, kalakutieną, žuvį, jūros gėrybes).
Mitybos tikslas – sumažinti arba panaikinti uždegiminius procesus organizme.
Kaip gali atrodyti dienos meniu?
Pusryčiai:
– Žaliasis kokteilis. Puikiai tinka įvairūs vaisiai, žalumynai, avokadas.
– Uogos su kokoso drožlėmis.
– Kokoso pienas ar vanduo suplaktas su vaisiais.
– Puikiai tiks ir vakar gaminto troškinio likučiai.
Pietūs:
– Mėsa, žuvis, paukštiena ar jūros gėrybės.
– Krakmolingos daržovės: burokėliai, batatai, morkos, moliūgai, saldžios bulvės.
– Įvairios salotos.
– Raugintos daržovės.
– Gerieji riebalai: avokadas, alyvų, kokosų, avokadų aliejus, kokosas, kokoso pienas, alyvuogės.
Vakarienė:
– Mėsa, žuvis, paukštiena ar jūros gėrybės.
– Nekrakmolingos daržovės: cukinijos, brokoliai, žiediniai kopūstai, raudonieji kopūstai, agurkai, šparagai ir kt.
– Salotos.
– Gerieji riebalai: avokadas, alyvų, kokosų, avokadų aliejus, kokosas, kokoso pienas, alyvuogės.
Užkandžiai:
1 vaisius, įvairios uogos, kokoso riešutas, kokoso vanduo suplaktas su cinamonu, žalioji arbata su citrina ir imbieru, gabalėlis paukštienos ar žuvies su avokadu, dubenėlis salotų.
Po 4-6 savaičių kas 3-5 dienas grąžiname po vieną produktą ir stebime organizmo reakciją.
Pavyzdžiui:
• 1 d. valgome kiaušinių.
• 4 d. valgome baltų bulvių.
• 7 d. įtraukiame į meniu riešutus.
• 11 d. – sėklas.
• 14 d. įtraukiame į meniu pupeles.
• 17 d. – ryžius ir t.t. kol grąžiname išimtus produktus.
Taip ateis eilė avinžirniams, sojų pienui ir tofu, grikiams, rudiesiems ryžiams, avižų dribsniams, kiaušiniams, bolivinei balandai, chia sėkloms, linų sėmenims, riešutų sviestui ir pieno produktams.
Grąžinimas užtruks apie 1-2 mėnesius.
Svarbu grąžinti tik po vieną produktą. Suvalgyti jo vieną kartą, vieną dieną ir pakankamai gausiai. Kitas 3-5 dienas valgyti pagal autoimuninio protokolo rekomendacijas. Nebevalgyti pasirinkto produkto ir vertinti kaip reaguoja organizmas.
Negrąžinkite į mitybą produktų, kurių nemėgstate, yra netoleravimas arba alergija.
Produktus galima grąžinti tik kas 3-5 dienas, nes kartais organizmui reikia tiek laiko, kad sureaguotų į gautą maistą. Rašykite dienoraštį, stebėkite visus simptomus. Jeigu atsinaujino kelių skausmas, ryte vargino refliuksas, ištino paakiai, nevirškino, pūtė pilvą, jautėtės pavargę ir t.t. – suvalgytas produktas Jums netinka. Būtina riboti jo vartojimą ar visiškai atsisakyti.
Grąžinus ir peržvelgus visus produktus drąsiai galėsite pasirinkti subalansuotą ir asmeniškai Jums geriausią sveikatą ir savijautą užtikrinančią dietą.
Svarbiausia, kad šiandien jau galime teigti – mokslas pradeda įrodyti, kad maistas tikrai gali būti vaistas ir net autoimuninės ligos gali būti suvaldytos, pasiekta remisija.
Šaltinis: „Kuras kūnui“