Būna ir taip
Kai kuriems žmonėms gana pavalgyti 3 kartus per dieną. Tačiau kodėl kiti jaučia alkį jau po 3 valandų nuo praėjusio valgymo?
Gali būti, kad jų labai greita medžiagų apykaita. Tikėtina, kad toks žmogus yra itin lieknas, virškinimo ir maisto medžiagų pasisavinimo bei atliekamų medžiagų šalinimo procesai vyksta greičiau nei kitų žmonių organizme.
Tokiu atveju jau po kelių valandų nuo valgymo asmuo vėl jaučia alkį, jam gali svaigti galva ar atsirasti nemalonus jausmas skrandyje – tarsi viduje kas susitrauktų. Močiutės sakydavo: „Skrandis pats save valgo.“
Tokie žmonės jaučiasi geriau, kai valgo dažniau, t. y., apie 5 kartus per dieną. Daugelis mitybos specialistų taip pat rekomenduoja 5 kartų sistemą norintiems kontroliuoti savo svorį. Pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė – štai visi dienos valgymai. Ir jokių naktipiečių!
Sveikiausi komplektukai
Renkantis užkandžius reiktų atsisakyti greitai pasisavinamų angliavandenių bei cukrų. Todėl šokoladiniai batonėliai, bandelės, sausainiai ar krekeriai ir netgi bananai nėra tinkamiausias maistas.
Geriausia rinktis tai, kas pasisavina lėčiau. Tarkime, riešutus, uogas, mažiau gliukozės turinčius vaisius (pavyzdžiui, obuolius), jogurtus.
Galima užkandžius komplektuoti: susidaryti rinkinukus iš kelių skirtingų produktų. Vienus priešpiečius gali sudaryti sumuštinis su pilno grūdo duona, jogurtas ir obuolys. Kitos dienos priešpiečiams tiktų jogurtas su uogomis ir riešutais bei salotos su gabalėliu lašišos.
Verta nepamiršti ir dabar taip paplitusių užtepėlių – ant speltų trapučio užtepta užtepėlė ar sūris gali tapti tikru gardumynu.
O kas vaikams?
Užkandžiai svarbiausi mokyklinio amžiaus žmonėms. Vaikų medžiagų apykaita dažniausiai greitesnė nei suaugusiųjų. Jie išeikvoja daugiau energijos, tad ir papildymo reikia greičiau. Pasak specialistų, vaikams būtina valgyti bent kas 3 valandas. Jiems leistini ir naktipiečiai.
Į priešpiečių dėžutę visuomet būtina įdėti bent vieną vaisių ir bent vieną daržovę. Labai patogūs yra neseniai paplitę morkų maišeliai: galima įsigyti mažyčių jau nuplautų ir griaužti paruoštų morkyčių. Taip pat vaikui reikia ir grūdų. Galima į maistui laikyti skirtą termo puoduką įdėti šiltos košės ar makaronų su priedais, taip pat naudingi yra grūdiniai natūraliai paskaninti avižų batonėliai.
Keliuose kulinarijos tinklaraščiuose rekomenduojama sveiką maistą pateikti vaikui priimtiniausia forma: pavyzdžiui, paruošti lašišos ar kumpio ir sūrio keksiukų, sveikuoliškų mini-picų.
Tokius priešpiečius mielai ragautų ir suaugusieji. Kūrybingai žvelgiant į užkandžius jie gali tapti ne nuodėme, o grynu malonumu!