Burnos higienistė Erika Volochovičiūtė papasakojo, kaip susidaro dantų akmenys ir kas lemia jų atsiradimą.
Tarpdančiuose susikaupia net 60 proc. maisto likučių
Pasak jos, dantų akmenys yra mineralizuotos apnašos. Iš pradžių jos būna minkštos, susidariusios nuo maisto likučių.
Susikaupus mineralinėms seilių nuosėdoms, apnašos palaipsniui mineralizuojasi, tamsėja, sutankėja ir virsta dantų akmenimis, prieš kuriuos dantų šepetėlis jau bejėgis.
„Tam, kad apnašos nesukietėtų labai svarbu valyti tarpdančius, nes ten susikaupia net 60 proc. maisto likučių. Nevalant tarpdančių 3 dienas, apnašos pradeda kietėti, o po savaitės virsta stipriais akmenimis, kuriuos jau reikia šalinti specialistų pagalba.
Apnašose matome tik akmenis, bet ten yra daug mikroorganizmų, galinčių sukelti karieso ar dantenų uždegimo išsivystymą. Viską galima sustabdyti prisižiūrint, laikantis burnos higienos taisyklių ir reguliariai lankantis pas specialistus“, – tvirtino E.Volochovičiūtė.
Pas burnos higienistus profilaktiškai reikėtų apsilankyti bent vieną kartą per metus, o idealiausia kas 6–7 mėnesius.
Kas lemia dantų apnašų susidarymą?
Dantų apnašų atsiradimą lemia daugelis priežasčių. Burnos higienistė išskyrė tris pagrindinius veiksnius:
1. Netaisyklingas maisto produktų vartojimas
Kai mityboje vyrauja daug angliavandenių turintis maistas, gazuoti gėrimai, saldumynai, alkoholis. Burnos ertmėje vyksta cheminės reakcijos: fermentuojant maistines medžiagas, seilėse esantis monosacharido pavidalo substratas siunčiamas apnašoms. Jis padeda išsiskirti rūgštims.
Anot specialistės, kai valgoma daugiau vaisių ir daržovių, tai šiek tiek pagerina burnos sveikatą bei pamažina apnašų kaupimąsi. Be to, daug kas priklauso ir nuo to, kiek vandens, kavos ir arbatų žmogus geria. Pavyzdžiui, vartojant daug žolelių arbatų gali atsirasti pigmentinės ir bakterinės apnašos.
2. Seilių kiekis ir konsistencija
Normalus seilių kiekis geba neutralizuoti dantų apnašose esančių mikroorganizmų gaminamą rūgšt.
3. Mikrofloros charakteristika
Ją įtakoja temperatūra, pH. Pakitus sąlygoms atsiranda galimybė daugintis mikroorganizmams.