Atrasti naujų arbatos skonių, o gal ir – savo mėgstamiausią – padėti gali žinomų moterų, tikrų arbatos mylėtojų, patarimai.
Arbatos žvalumui ir ramiam vakarui
Jurga Lago. Pirmoje dienos pusėje renkuosi žalią arbatą su šaltalankiais. Ji budina, žvalina, suteikia energijos. Vakarais geriu citrusinių vaisių arbatą su vanile. Išbandžiau ją Prancūzijoje ir labai pamėgau – tobula arbata vakarui. Džiugu, kad ir Lietuvoje galiu ją įsigyti bei mėgautis, baigiantis dienai.
Saulenė Chlevickaitė. Pati skaniausia arbata bet kuriam dienos metui – juoda su dviem šaukšteliais medaus ir didesne rieke citrinos. Tiesa, šiuo metu esu perėjusi prie žaliosios arbatos – dėl jos gerųjų savybių, naudos organizmui. Ji tobulai pažadina ryte, o likučius – atvėsusius arba dar geriau atšaldytus – galima panaudoti akių kompresams. Puikiai tonizuoja ir atgaivina paakių sritį.
Baigiantis dienai, ją palydžiu su ramunėlių arba melisų arbata.
Dovilė Filmanavičiūtė. Kiekvieną rytą darbe pradedu gerdama puero arbatą. Ji tikrai specifinio kvapo, kolegos kiekvieną kartą pokštauja, ar čia kojos smirda, ar deginamas šienas. Ko gero, ši arbata – ne kiekvieno skoniui, bet aš ją labai mėgstu.
Esu sentimentali, todėl vakarus skiriu liepų žiedų arbatai iš tėvelių sodybos. Jos išgeriu kokį litrą, kartais jau susirangiusi su puodeliu lovoje.
Arbatos organizmo stiprinimui
Jurga Lago. Kiekvieną dieną, supilta į termosą, mane lydi karčiojo kiečio arbata. Ją, kaip itin tinkamą moters sveikatai palaikyti, rekomendavo gydytoja. Ši arbata – gana karti, todėl įsimaišau rudojo cukraus ir po truputį skanauju visą dieną.
Be to, nuo lapkričio mėnesio kiekvieną dieną geriu tokį rudeninį-žieminį gėrimą – ežiuolės arbatą su cinamonais. Ežiuolė stiprina imunitetą, padeda išvengti peršalimo. Aišku, kartą per sezoną ligos visgi užpuola, bet manau, tai visai neblogas rezultatas.
Saulenė Chlevickaitė. Šaltuoju metų laiku, vakarais, dažnai geriu liepų žiedų arbatą: taip saugausi nuo peršalimo virusų. Šią arbatą taip pat galima maišyti su aviečių lapų arba uogų arbata ir mėgautis tikru imuniteto sargu.
Dovilė Filmanavičiūtė. Anksčiau gydymasis arbatomis man atrodė kaip bobučių pasakos. Dabar namuose visada turiu čiobrelių, aviečių ir liepų žiedų arbatų, kurias pagardinu tėčio rinktu medumi. Peršalimo simptomams atsiradus, gydausi jomis. Turiu bėdų su gerkle, tad kuo daugiau ją drėkinu, tuo greičiau ir pasveikstu.
Arbatos gėrimo ritualai
Jurga Lago. Labai mėgstu arbatą, todėl ji mane lydi nuo ryto iki vakaro. Per dieną išgeriu apie dešimt puodelių arbatos, tad ypatingo ritualo neturiu. Pasidarau puodelį, pasimėgauju ir jau ruošiu kitą. Apskritai, sunkiai įsivaizduočiau savo kasdienybę be šio gėrimo.
Saulenė Chlevickaitė. Geriausias arbatos ritualas man – tai lėtas, ramus jos gėrimas vakare, skaitant mėgstamą knygą. Tiesa, tokiais vakarais ne dažnai mėgaujuosi, tačiau bent jau sekmadienį palydžiu skaitydama ir gurkšnodama arbatą.
Dovilė Filmanavičiūtė. Ritualą susikuriu su tėčio rinktų liepų žiedų arbata. Virdama ją vakare pereinu iš skubėjimo, lėkimo, kurių mano gyvenime apstu, į tokią naminę ramybę. Užplikius šios arbatos, įsijungia kita nuotaika: nusiraminu, grįžtu į save, pailsiu ir pasiruošiu rytoj „varyti“ vėl.
Tendencijos Lietuvoje
Kaip rašoma pranešime spaudai, „Nielsen“ kompanijos atlikti tyrimai rodo, kad populiariausios arbatos mūsų šalyje yra juodoji ir juoda vaisinė.
Panašią tendenciją pastebi ir „Maximos“ pirkimų departamento direktorė Vilma Drulienė:
„Pastaraisiais metais mėgstamiausias mūsų parduotuvių lankytojų pasirinkimas – įvairios juodosios arbatos, tarp kurių rasime ir tradicinę juodąją arbatą be priedų, ir aromatizuotas juodosios arbatos žoleles, ir iš juodosios arbatos bei bergamotės aliejaus gaminamą „Earl Grey“ arbatą“, – atskleidė pašnekovė. Būtent šios kategorijos praėjusiais metais sudarė trečdalį visų arbatų pardavimų.“
Visgi sveikam gyvenimo būdui tampant vis aktualesniam, savo populiarumą paskutiniais metais įgyja žalioji bei žolelių arbatos („Nielsen“ kompanijos duomenys: Nielsen Pardavimų vertė, Arbatos kategorija, Produkto tipas: visi, Lietuvos moderniosios prekybos duomenys 2012-2016).
Priklausomai nuo sezono kinta ir žaliosios bei juodosios arbatų populiarumas: jos daugiausia vartojamos šaltuoju metų laiku. Atėjus šiltesniems orams, arbatos vartojimas sumažėja: daugiau laiko praleidžiant ne namuose, pasirenkami kiti – gaivieji gėrimai.
Vartojimas vėl išauga rudenį, kai atvėsę orai skatina grįžti namo ir sušilti užsiplikius puodelį arbatos („Nielsen“ kompanijos duomenys: Nielsen Pardavimų vertė, Arbatos kategorija, Produkto tipas: visi, Lietuvos moderniosios prekybos duomenys 2012-2016). Anot Vilmos Drulienės, lietuviai, rinkdamiesi šildančius gėrimus, lieka ištikimi tradiciniams skoniams:
„Mylimiausios mūsų parduotuvių lankytojų prekės – juodoji bei ramunėlių arbata pakeliuose. Įdomu tai, kad arbatą pakeliuose renkamasi beveik 4 kartus dažniau, nei biriąją“, - dalijosi pašnekovė.
Vis daugiau dėmesio skiriama ne tik arbatos pasirinkimui, bet ir teisingam jos paruošimui. Kelios pagrindinės taisyklės: plikyti arbatą reikėtų nedideliame, geriausiai porcelianiniame arbatinuke arba puodelyje. Vanduo turėtų būti minkštas, filtruotas, užvirtas ir, priklausomai nuo arbatos rūšies, kiek atvėsintas.
Tinkamas šios gėrimo pasirinkimas bei ruošimas įgauna edukacinį pobūdį. Visame pasaulyje tam skiriami įvairūs leidiniai, paskaitos ar renginiai. Lietuvoje spalį didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse bus rengiamos „Arbatos dienos“, skirtos artimesnei pažinčiai su arbata, naujų skonių atradimui.