Skubėdami į burną dedame tai, kas pasitaikė po ranka. Tapo svarbu, kuo greičiau papietauti, pavakarieniauti. O kur taip lekiame? Atminkite, gyvename vieną kartą, todėl ir mėgaukimės sveiku valgiu. Štai penki kartais pamiršti, tačiau sveikatai naudingi produktai, kurie gali užkirsti kelią net vėžiniams susirgimams.
1. Rabarbarai. Grupė mokslininkų iš Didžiosios Britanijos universitetų parengė pranešimą, kuriame sakoma, jog iš visų žinomų augalų, kuriuos žmogus naudoja maistui ruošti, labiausiai kelią vėžinėms ląstelėms daugintis organizme užkerta rabarbarai. Visa esmė – polifenoliai.
„Pakanka supjaustytus rabarbarus pašauti į orkaitę (turėsite puikų įdarą pyragui) ir polifenolių koncentracija padidės daug kartų palyginti su žaliais stiebais“, – pasakojo profesorius Nikki Jordanas-Mayhew'as.
2. Krienai. Britų mokslininkai išsiaiškino, kad antioksidacinėmis savybėmis špinatai šiek tiek nusileidžia krienams. Krūties vėžio tyrimai parodė, kad geležimi, vitaminu C ir kalciu turtingi krienai pajėgūs sustabdyti auglių vystymąsi. Be to, krienai, kurių sudėtyje yra daug jodo, magnio, vitamino B1, paspartina medžiagų apykaitą.
3. Pistacijos. Dietologė Tatjana Cukerbrot tvirtino, kad kuo daugiau skaidulinių medžiagų įtraukiama į maisto ruošimą, tuo mažiau angliavandenių pavirsta cukrumi. Tokiu atveju cukraus kiekis kraujyje nesikeičia, bet ir alkio nejusite. Skaidulų turintis maistas ilgiau virškinamas, todėl ilgiau jausite sotumo jausmą.
Migdolai – kone turtingiausi skaidulinėmis medžiagomis, tačiau nepamirškite ir pistacijų. 49 pistacijų ir 24 migdolų riešutai turi vienodai kalorijų – 170, ląstelienos – po 3 gramus.
4. Uogos. Jeigu geriate vaisių ir uogų sultis, puiku. Bet geriau būtų valgyti sveikas, netrintas sodo ir miško gėrybes. Kelias avietes, mėlynes, spanguoles, gervuoges ar granatų sėklas įmeskite į neriebų jogurtą. „Arba valgykite vienas uogas – žievelėje yra daugiau maistinių medžiagų negu minkštime. Žievelėje yra antocianinų, kurie atlieka svarbų vaidmenį atkuriant ląsteles, sumažinant krūties ir žarnyno vėžio riziką“, – patarė dietologė Susan Krause.
5.Chia, dar vadinamo ispaniniu šalaviju, sėklos. Linų sėklos tapo madingos – jomis gardinami kokteiliai, avižinių dribsnių košės. Bet yra augalų, pranašesnių už linus. Chia sėklos turi daugiau polinesočiųjų Omega-3 rūgščių, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą, skatina vitaminų A, D, E, kurie palaiko tinkamą odos drėgnumą, absorbavimą. Šiomis sėklomis taip pat galite pagardinti šviežiai išspaustas sultis, paruoštas salotas.