Dėl didelės taršos nuodingų metalų gausu ne tik geriamame vandenyje, bet ir kvėpuojamame ore, valgomame maiste. Nors žmogaus kūnas ir reikalauja nedidelio kiekio tam tikrų metalų, ne visi jie teikia naudą.
Apsinuodijimas metalais yra labai rimta problema, atsirandanti dėl tam tikrų metalų susikaupimo organizme. Jie tampa toksiniai, kai jų kiekis viršija normą. Dažniausiai sutinkami metalai yra gyvsidabris, aliuminis, švinas, nikelis, kadmis ir arsenas.
Jeigu vieno ar daugiau iš šių metalų sankaupa organizme tampa per didelė, žmogus gali vemti, viduriuoti, jausti stiprų pilvo, galvos skausmą, pradėti karščiuoti. Taip pat gali patirti traukulius, prakaitavimą, sunkumą kvėpuoti, kalbėti, judėti. Asmenį gali kamuoti nuovargis, virškinimo sutrikimai, depresija, skausmingi sąnariai.
Apsinuodijimas šiais metalais gali daryti įtaką Alzheimerio, Parkinsono ligoms bei įvairių smegenų ir neurologinių sutrikimų atsiradimui ir vystymuisi.
Apie apsinuodijimą praneša plaukų tyrimas
Laimei, egzistuoja paprastas ir neskausmingas būdas išsiaiškinti, ar organizme esančios metalų sankaupos yra per aukštos. Tyrimui prireiks vos vienos plaukų sruogos, kadangi juose toksiniai elementai gali būti iki 300 kartų labiau koncentruoti nei šlapime ar kraujyje.
Be to, priešingai nei šlapime, kenksmingi elementai plaukuose pasirodo gerokai prieš atsirandant pirmiesiems simptomams. Tai reiškia, jog plaukų tyrimas yra tinkamiausias būdas aptikti pirmiesiems neigiamiems pokyčiams organizme.
Norėdami išsiaiškinti, ar organizme susikaupė per daug kenksmingų metalų, galite kreiptis į medikus arba testą atlikti namuose. Jį įsigyti galima internetu, paieškos svetainėje tereikia suvesti reikiamus raktinius žodžius.
Kaip sumažinti metalų kiekį organizme
Norėdami sumažinti organizme esančias metalų sankaupas, galite imtis kelių metodų.
Pirmasis, padidinkite kartu su maistu suvartojamos ląstelienos kiekį, valgykite antioksidantų turinčius produktus., tokius kaip miško uogos, apelsinai, vyšnios.
Savo racioną praturtinkite sieros turinčiais produktais, pavyzdžiui, česnaku, svogūnu. Gerkite daugiau vandens, venkite pusfabrikačių bei kitaip iš anksto apdoroto maisto. Rinkitės šviežias bei ekologiškas daržoves, vaisius ir mėsą.