Apie augalą
Baltažiedė notrelė – daugiametis, iki 30–70 centimetrų užaugantis žolinis augalas. Žiedai būna balti arba gelsvi. Pradeda žydėti gegužę ir žydi iki spalio.
Dažniausiai aptinkama patvoriuose, pagrioviuose, auga net šiukšlynuose.
Išsišakojęs šakniastiebis driekiasi po žeme. Viršuje smailėjantys lapai yra kelių centimetrų ilgio, ovalo formos, karpytais krašteliais, ant paviršiaus gali turėti plaukelių.
Pasak vaistininko ir žolininko Mariaus Lasinsko, nors notrelė yra naudingas augalas, vitaminų gausa ji dilgelei ne visai prilygsta.
„Notrelėje vitaminų ir įvairių mikroelementų kiek mažiau nei dilgelėje, tačiau ji ypač tinkama moterims, galvos skausmų, migreninių skausmų gydymui.
Dažniausiai vartojama šio augalo arbata, tačiau taip pat jis naudojamas kaip prieskonis“, – kalbėjo žolininkas.
Kam naudojama?
Taigi, kadangi baltažiedės notrelės pasižymi uždegimo slopinamuoju poveikiu, jos puikiai tinka žaizdų gydymui. Taip pat tinka kraujavimo stabdymui. Ypač žolininkų rekomenduojamos moterims, kurios skundžiasi gausiomis menstruacijomis. Tinkamos ir tiems, kuriuos vargina kraujavimas iš hemoroidinių mazgų.
Notrelės padeda ir esant virškinimo sutrikimams, gali būti naudojamos ir nemigai gydyti.
Spiritinė augalo šaknų ištrauka liaudyje buvo vartojama nuo dantų skausmo.
Jos stiprina imunitetą, mažina kūno temperatūrą, tinka prostatos ligų profilaktikai.
Žiedų užpilas padeda sergant bronchitu, ištrauka stiprina gimdos raumenų susitraukimus.
Kaip rinkti ir naudoti?
Vaistinei žaliavai renkamas visas augalas, kartais atskiros jo dalys. Notrelė gali būti vidinio ir išorinio vartojimo.
Baltažiedė notrelė – vitamino A šaltinis. Švieži augalai gali būti naudojami salotoms ar sultims spausti. Šios suteikia energijos.
Vertingiausia baltažiedžių notrelių žaliava laikomi žiedai. Jie renkami giedrą dieną. Surinkti neapvytę žiedai turi būti paskleidžiami pavėsyje plonu sluoksniu ir išdžiovinami.
Arbatoms ar prieskoniams susidžiovinti galima ir visą augalą arba jį užpilti šviežią.
Iš žiedų galima gaminti ir miltelius, kuriais gardinamas maistas arba jie gali būti vartojami kaip maisto papildas.
Iš džiovintos notrelės žolės gaminami net naminiai saldainiai, mat žieduose kaupiasi daug nektaro. Nustatyta, kad vienas notrelės žiedas per dieną išskiria 2,5 miligramo saldaus nektaro ir nemažai žiedadulkių.
Tiesa, notrelės nepatartina vartoti, jei yra sumažėjęs kraujo spaudimas.
Receptai
Viršutiniams kvėpavimo takams ir skrandžio skausmams rekomenduojama pasidaryti arbatos: du šaukšteliai baltažiedės notrelės stiklinei vandens. Vanduo neturi būti verdantis. Užpylę palaikykite apie 5 minutes. Gerkite po pusę stiklinės tris kartus per dieną. Užpilti reikėtų tas pačias žoleles. Tik kas kartą trečdaliu mažiau vandens.
Mažakraujystės, šlapimo takų uždegimo ar įvairių odos ligų profilaktikai, esant nervingumui ar nemigai reikėtų vartoti užpilą. Du šaukštus notrelės reikia užpilti puse litro vandens ir palaikyti valandą. Gerti po pusę stiklinės kasdien.
Saldainiams pagaminti reikės stiklinės maltos notrelių žolės, pusės stiklinės sutrupintų sausainių, pusės arbatinio šaukštelio malto imbiero, stiklinės maltų razinų (jas galima kiek pamirkyti, kad būtų minkštesnės ir labiau lipintų visą masę), pusės stiklinės skrudintų susmulkintų žemės riešutų, 3-4 šaukštų citrinos sulčių, 3–5 šaukštų kokoso drožlių. Visus produktus sumaišykite, kol pasidarys vientisa masė. Formuokite norimos formos saldainėlius ir apvoliokite kokoso drožlėmis.