Ne, prieskoniai kalorijų nepridės, ir nuo jų tikrai nestorėjama.
Prieskoniai yra džiovintų augalų dalys: sėklos, šaknys, lapeliai, grūdeliai arba jų mišiniai. Jie turi daug antioksidantų, fermentų ir mikroelementų. Tačiau prieskoniai nepadidina maisto kaloringumo.
Kita prieskonių grupė – padažai: pomidorų padažas, kečupas, garstyčios, krienai, majonezas ir taip toliau. Pomidorų padažas daugeliu atvejų yra natūralesnis gaminys nei kečupas, majonezo, net ir neriebaus, apskritai nereikia vartoti. Krienuose nėra nieko blogo, garstyčios yra riebesnis produktas, bet jų suvalgoma nedaug.
Cukrus ir druska taip pat yra prieskoniai. Cukraus vartojimas viena svarbiausių nutukimo priežasčių, tad jo geriausia atsisakyti arba jo vartojimą kiek įmanoma sumažinti. Druskos visiškai atsisakyti nereikia, ypač karštuoju metų laiku arba esant dideliam fiziniam aktyvumui, kai gausiau prakaituojame. Tiesiog druska nepiktnaudžiaukite, vartokite ją saikingai.
Pats tik labai retu atveju kepu mėsą be prieskonių. Taip būna tada, kai po ranka neturiu jokių prieskonių. Dažniausiai mėsą užmarinuoju vakare, o ryte prieš darbą išsikepu ir pasiimu su savimi. Į salotas įberiu žiupsnelį druskos. Cukraus namuose net svečiams neturiu. Tiesa, pas mane svečių, kurie vartotų cukrų, neateina.
Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.