Šašlykai. Iš Kaukazo kilęs ir smarkiai paplitęs patiekalas. Kadangi jis skanus, tai automatiškai asocijuojasi su nesveiku maistu. Bet jei kepsite ne kiaulienos sprandinę ar avieną, o vištieną, kalakutieną arba jautieną, valgysite su ryžiais ir su daržovėmis, šašlykai bus dietinis patiekalas.
Jei jums atrodo, kad dietinė mėsa turi būti virta ir turėti popieriaus skonį, kokį turi be prieskonių virta vištos krūtinėlė, tada dar kartą paneigsiu mitą, kad negalima vartoti prieskonių. Prieskoniai yra džiovintos ir smulkintos žolelės, šaknelės, lapeliai ir daržovės, kurios arba visiškai neturi kalorijų, arba jų turi labai mažai ir jose visiškai nėra riebalų arba cukraus.
Amerikietiškas kepsnys (steak) yra skanus, minkštas ir absoliučiai sveikas jautienos gabalas. Bet lygiai taip pat sveika būtų valgyti ir kitą liesą mėsą. Taip pat galima valgyti ir žuvies, kad ir riebesnės (lašišos, upėtakio), kepsnius.
Sušis. Tradicinis japonų maistas, kuriame yra tik dvi nedidelės blogybės. Pirma jų – sojos padažas, kurio nesunku atsisakyti, kadangi soja kelia moteriškų hormonų estrogenų lygį ir lemia riebalų kaupimąsi ant šlaunų.
Antra, kad praktiškai neįmanoma apskaičiuoti, kiek ryžių ir kiek žuvies jūs iš tiesų suvalgėte, o tai reiškia, kad negalime apskaičiuoti, ir kiek baltymų, angliavandenių ir kalorijų gavome (riebalų ten yra labai mažai). Tačiau jei bent jau nepersivalgysite, sušiais figūros nesugadinsite.
Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.