Pasak, barbekiu kepėjų asociacijos prezidento Juozo Kaminsko, nuo kunigaikščių laikų išlikęs pomėgis ant laužo kepti maistą niekur nedingo, tačiau gilias tradicijas pakeitė nauji mėsos marinavimo, kepimo būdai, kurių lietuviai prigalvoja tikrai ne vieną.
J.Kaminskas sako, kad pastaruoju metu lietuviai ypač pamėgo ant laužo kepti visą vištą, kurią jis pataria kepti kiek neįprastu būdu: į tuščią stiklinį butelį įpilti vandens ir įvairių žolelių, o patį butelį įkišti į vištą – verdantis vanduo išskirs žolelių aromatą ir skonį, kurį sugers kepamas paukštis.
J.Kaminsko siūlymui marinatui naudoti žoleles pritaria ir VšĮ „Sveikos mitybos fondo“ ekspertas vaikų gastroenterologas Liutauras Labanauskas, kurio teigimu, pačių žmonių gamintas marinatas yra sveikesnis.
Tuo tarpu renkantis jau marinuotą mėsą, jis rekomenduoja atidžiai išstudijuoti marinato sudėtį ir įsitikinti, kad jame nėra nitritinės druskos (E250). Mat aukštoje temperatūroje reaguodama su aminais ir amino rūgštimis, nitritinė druska sudaro sveikatai pavojingus kancerogeninius junginius.
Pasak profesoriaus, ant laužo keptas maistas yra sveikesnis nei keptuvėje ar juo labiau, skrudintuvėje.
„Žinodami, kad riebus maistas yra nesveikas, vis tiek jį vartojame, – taip pat yra ir su keptu maistu. Tačiau vasarą, būnant prie ežero, susilaikyti nuo gamtoje ant grotelių kepto maisto, – labai sunku.
Mėsą patartina kepti folijoje, kad ji mažiau apskrustų, o besilaikantiems dietos ar turintiems aukštą cholesterolio kiekį kraujyje, reikėtų rinktis ir kepti lengvesnį maistą, pavyzdžiui, liesą vištieną, žuvį ir daržoves – baklažanus, cukinijas ir panašiai“, – sakė L.Labanauskas.
Mitybos ekspertas pataria pašalinti ir nevalgyti apskrudusio maisto (odelių ar kraštelių) bei atkreipia dėmesį, kad pernelyg apskrudęs maistas ypač apsunkins mažamečių vaikų skrandžius.
„Pastebėjome, kad artėjant kepsnių sezonui, marinuotos vištienos pardavimai šokteli keletą kartų, todėl dar pavasarį stengiamės kurti naujus ir įvairesnių skonių pusgaminius, skirtus griliui, – teigė „KG Group“ rinkodaros tarnybos direktorius Artūras Skairys. – Greičiausiai taip yra todėl, kad tautiečiai renkasi mažiau riebų maistą ir ieško alternatyvų – greitai pagaminamų, lengvų ir įvairesnių patiekalų.“
A.Skairys pataria visuomet atkreipti dėmesį į marinuoto gaminio sudėtį, nurodytą ant pakuotės bei pasirinkti savo organizmui tinkamą produktą.
Kad iškyla gamtoje būtų malonesnė, didžiulę patirtį kepant maistą turintis J.Kaminskas dar pataria laužą kurti iš lapuočių malkų, kurios, kitaip nei pušies ar kitų spygliuočių, neišskiria specifinio kvapo. Drąsiai galima naudoti ir specialų degųjį skystį, tačiau svarbiausia stebėti, kad jo nepatektų ant maisto.