Peteliškių A.Mazėčio spintoje – apie trisdešimt, tačiau visos jos jau paruoštos dėvėti ir užsegamos vienu rankos judesiu.
Surišama peteliškė – pagal specialią formą pasiūta juostelė, kurią apsijuosus aplink kaklą reikia susirišti pačiam ties viršutine marškinių saga.
„Dauguma Lietuvoje renkasi jau surištas peteliškes, tačiau gebėti susirišti peteliškę nuo seno laikoma geru tonu.
Įgudus tam pakanka keliolikos sekundžių, tačiau norintiems išmokti reikia pasipraktikuoti, surišti peteliškę bent penkis septynis kartus“, – pasakojo peteliškių namų „Dom bow ties“ pardavimų vadovas Dominykas Žėkas.
Pažintį su surišamomis peteliškėmis A.Mazėtis pradėjo nuo lininės. Pasiūtos iš patvaraus lietuviško lino jos kur kas labiau tinka pirmiesiems bandymams nei gležnesnės iš itališko šilko.
Smagiai nusiteikęs televizijos ir radijo žurnalistas pirmiausia pabandė peteliškę rištis tuo pačiu principu, kaip batų raištelius: rezultatas labiau prajuokino nei patenkino lūkesčius.
Vėliau sekdamas instrukciją ir klausydamas parduotuvės darbuotojų patarimų, suformavo visai neblogą antrąjį variantą. Trečias kartas nemelavo – po kelių minučių su paties susirišta šilkine peteliške vyras galėjo keliauti tiesiai į šventę.
Tai surišama ar surišta peteliškė – kuris variantas dabar mielesnis A.Mazėčiui?
„Šį klausimą reikėtų išskirti į dvi dalis: kuris mielesnis ir kuris paprastesnis variantas.
Mielesnė ir gražesnė, žinoma, atrodo surišama peteliškė, bet dėl jos tenka kaskart padirbėti, ji atskleidžia pastangas, norą pasitempti ir atrodyti ypač gerai.
Paprasčiau ir greičiau yra su dėvėjimui jau paruošta peteliške, kurias mėgstu dėvėti ir kasdien, tereikia paieškoti tinkamų spalvų bei raštų. Dėl to visgi dažniau rinksiuosi surištas, o surišamą pasiliksiu išskirtinėms progoms“, – sakė Arnas.
Jis pastebėjo, kad surišti peteliškę kitam yra daug lengviau nei susirišti pačiam – kodėl gi nepaprašius, kad tai padarytų mylimas žmogus.
„Kam tai galėtų būti nemiela? Labai gera rūpintis vieniems kitais! Pavyzdžiui, man suriš peteliškę, o aš palepinsiu pietumis“, – kalbėjo savo kulinariniais gebėjimais garsėjantis A.Mazėtis.