Riebalų neįmanoma „nusportuoti“ – reikia mažiau valgyti

Asmeninis įžymybių treneris Bobas Harperis, kuris per norintiems numesti svorio skirtą televizijos laidą „Didžiausias nevykėlis“ verčia labai nutukusius žmones sportuoti varginančiu tempu, sako, kad geriausi rezultatai pasiekiami laikantis dietos. Esą teisingi mitybos įpročiai, geriau negu bet kokie pratimai, padeda numesti svorio. Tai jis supratęs iš ilgametės savo parties.

Jeigu norite sublogti, vien sportas nepadės. Reikia ir mažiau valgyti.<br>123rf nuotr.
Jeigu norite sublogti, vien sportas nepadės. Reikia ir mažiau valgyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Aug 28, 2013, 1:24 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:02 PM

Jam pritaria ir kiti specialistai, teigiantys, kad vien sportas nepadeda numesti svorio. Svarbu ir nepersivalgyti.

Nori tapti liesais

Treneris iš Los Andželo B.Harperis prisipažino nebetikintis, kad vien tik sportuojant įmanoma atsikratyti antsvorio.

„Labiausiai padeda dieta. Anksčiau maniau, kad viską, ką suvalgei, galima sunaikinti sportu, bet viskas yra visiškai kitaip“, – sakė 48 metų treneris.

B.Harperis tapo televizijos žvaigžde, pristatęs mankštą žmonėms, turintiems 45 kg ir daugiau antsvorio. Patarimus, kaip numesti svorio, jis įrašė į kompaktinę plokštelę. Taip pat išleido nemažo populiarumo sulaukusią knygą „Liesumo taisyklės“, kurioje pateikė patarimų, kaip numesti svorio.

Žodis „liesumas“, esantis jo DVD plokštelių ir knygos pavadinimuose, pavartotas ironiškai. Be to, tai yra žodis, kuris labiausiai patraukia liguistai nutukusius žmones.

„Žmonės sako: „Ar neturėčiau būti geros formos? Ar neturėčiau būti sveikas?“ Aš jiems sakau: „Taip, be abejonės.“ Bet dažniausiai iš savo laidos dalyvių girdžiu: „Aš tiesiog noriu būti liesas“, – pasakojo treneris.

Svarbus širdies darbas

Treneris siūlo žmonėms laikytis sveikos dietos ir derinti ją su pratimais, kurie susideda iš įtūpstų ir kitų kūną stiprinančių pratimų.

B.Harperis sakė, kad treniruotės tikslas yra pagerinti širdies darbą, nes tada geriausiai dega riebalai, o kai jie sudega, išryškėja pilvo raumenys.

Jis taip pat pristatė veiksmingą jėgos ir kūno stiprinimo programą, pavadintą „Crossfit“, kuri susideda iš serijos besikeičiančių pratimų, tinkančių visiems. Šią programą jis taiko savo klientams, sveriantiems apie 227 kilogramus.

Tokį treniravimosi būdą B.Harperis apibūdino, kaip gerai subalansuotą.

Mankšta padeda nesustorėti

Amerikos mankštos tarybos fiziologas daktaras Markas Kelly pritarė, kad labiausiai svorį sumažinti padeda dieta. Bet jis priminė, kad svarbus ir sportas, kuris leidžia išlaikyti mažesnį svorį.

M.Kelly rėmėsi Nacionaliniais svorio kontrolės registro duomenimis apie 18 metų ir vyresnius žmones, kurie numetė bent 13,6 kg svorio ir mažiausiai metus jo nepriaugo.

Paaiškėjo, kad 90 proc. šių žmonių nepriaugti svorio padėjo nuolatinė mankšta.

Geriau nesiremti „Google“

Baltijos ir Amerikos klinikos kineziterapeutas Aurimas Juršėnas sakė, kad be subalansuotos mitybos sportas neduoda trokštamų rezultatų.

Svarbu ir kaip žmonės mankštinasi.

„Jeigu žmogus nori suplonėti, jam nereikia kilnoti svorių, daryti daug atsilenkimų. Reikia lengvu krūviu daryti ilgą, varginančią treniruotę: tinka dviračių mynimas, darbas su įvairiais kardiotreniruokliais“, – sakė kineziterapeutas.

Specialistas priminė, kad svarbu stebėti pulsą, žinoti jo ribą, kada geriausiai dega riebalai, ir tokiu tempu ilgai, pavyzdžiui, kasdien po valandą, dirbti.

„Paprastai žmonės to net nežino ir sporto klubuose pasitiki savo jėgomis arba „Google“, kur galima prisirinkti nereikalingos informacijos“, – įspėjo pašnekovas.

Riebalai tirpsta po treniruotės

A.Juršėnas patarė sureguliuoti ir savo mitybą. Esą jeigu per dieną suvartoji daugiau kalorijų, negu reikia, visa tai pavirsta riebalais.

„Pavyzdžiui, jeigu vienas šokoladukas turi 128 kalorijas, norint jas sudeginti, treniruoklį minti reikia 15–17 minučių. Taigi svarbu pagalvoti, kiek per dieną mes suvalgome užkandžių. Jeigu valgome daug, net ir gerai pasportavę visų nereikalingų kalorijų nesudeginsime“, – įspėjo specialistas.

Po treniruotės jis patarė valgyti kuo mažiau ir kuo liesiau.

„Pats riebalų deginimas vyksta ne treniruotės metu, o po jos, kai atsistato kūno audiniai. Todėl jeigu mes po treniruotės vartojame riebų maistą, norimų rezultatų nepasieksime. Geriau pavalgyti porą-trejetą valandų prieš treniruotę ir, jeigu pagrindinis tikslas yra numesti svorio, apriboti savo mitybą ir iškart po treniruotės.

Šiek tiek deginti riebalus padeda ir masažas. A.Juršėnas pasakojo, kad netgi 15 kartų kurso nugaros masažas vienam jo pacientui, kuris visiškai nesportavo, padėjo numesti 6 kilogramus svorio.

D.Harperio patarimai, kaip greičiau numesti svorio:

1. Prieš kiekvieną valgį išgerkite didžiulę stiklinę vandens. Taip pat reikėtų vandens išgerti kas rytą vos tik pabudus. Tai skatina virškinimą ir medžiagų apykaitą, padeda pagerinti odos būklę. Per dieną reikėtų išgerti 8–12 stiklinių vandens.

2. Valgykite kuo daugiau baltymų: kiaušinių, lašišos, vištienos.

3. Kasdien valgykite uogas ir obuolius. Juose yra antioksidantų ir skaidulų. Kuo daugiau suvalgysite skaidulų, tuo mažiau būsite linkę persivalgyti.

4. Kartą per savaitę atsisakykite bet kokios mėsos, nevartokite visiškai jokių gyvulinių baltymų. Valgykite daugiau daržovių. Valgydami daržoves niekada nesustorėsite ir jums nereikės skaičiuoti kalorijų.

5. Neikite miegoti tik pavalgę. Nevalgykite bent tris valandas prieš miegą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.