Kino žvaigždei Sharon Stone pandemija pakeitė gyvenimą: nėrė į naują veiklą

Bebaimė, seksualumo simbolis, moteris, nugalėjusi lemtį, – tai epitetai, geriausiai apibūdinantys „Esminio instinkto“, „Policijos akademijos“ ir „Kazino“ žvaigždę Sharon Stone (65 m.). Nors vis rečiau kino juostose besifilmuojančios aktorės apnuogintą kūną kadaise aptarinėjo kone visas pasaulis, šįkart atvirame interviu žurnalui „Instyle“ žinoma moteris nusprendė apnuoginti savo sielą.

Sharon Stone.<br>Lrytas.lt koliažas.
Sharon Stone.<br>Lrytas.lt koliažas.
Sharon Stone.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Sharon Stone.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Sharon Stone.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sharon Stone.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sharon Stone.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sharon Stone.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2024, 9:42 AM

Moteris papasakojo apie savo karjerą ir gyvenimo patirtį, kurioje apstu tiek pakilimų, tiek gniuždančių nesėkmių. Įkvepianti Sh.Stone istorija atskleidžia ne tik jos atkaklumą ir išmintį, bet ir gebėjimą pamatyti grožį ir prasmę net sunkiausiose situacijose.

Per daugiau nei keturis dešimtmečius besitęsiančią karjerą Sh.Stone sukūrė daug skirtingų ir dažnai prieštaringai vertinamų vaidmenų, tačiau bene daugiausia audrų sukėlęs ir per naktį niekam nežinomą aktorę Holivudo sensacija pavertęs – biseksualios žudikės maniakės, kurią Sh.Stone įkūnijo režisieriaus Paulo Verhoeveno erotiniame trileryje „Esminis instinktas“.

Mažo biudžeto filmuose iki tol vaidinusi aktorė iškart tapo geidžiama žvaigžde ir seksualumo simboliu, ypač dėl scenos, kurioje sukryžiuodama kojas ji policininkams parodė nemūvinti apatinių. Tiesa, ši scena kino ekranuose pasirodė be Sh.Stone sutikimo.

„Buvau paprašyta nusivilkti apatinius, kad balta jų spalva neatspindėtų šviesos, tačiau man buvo pažadėta, jog žiūrovai nepamatys daugiau, nei norėčiau parodyti. Supratau, kad niekam nebuvo įdomu, ką manau, nors aš turėjau būti ta, kuri sprendžia. Per filmo peržiūrą išvydusi šią sceną trenkiau režisieriui, nubėgau į savo automobilį ir paskambinau savo advokatui“, – prieš keletą metų pasirodžiusioje autobiografijoje „Grožis gyventi du kartus“ dalijosi Sh.Stone.

Nepaisant to, būtent ši scena dešimtojo dešimtmečio viduryje ir atnešė aktorei didžiulį populiarumą. Kaip teigia Sh.Stone, jis buvo toks beprotiškas, kad per liūdnai pagarsėjusias futbolininko Orenthalo Jameso Simpsono gaudynes 1994 m. aktorė buvo priversta palikti savo namus ir slėptis.

Tą dieną, kai maždaug 95 mln. amerikiečių žiūrėjo tiesioginę transliaciją, kurios metu futbolo žvaigždė O.J.Simpsonas, nužudęs savo buvusią žmoną Nicole Brown ir jos draugą Ronaldą Goldmaną, bėgo nuo policijos ir baltu „Bronco“ skriejo 405-uoju Los Andželo greitkeliu, į Sh.Stone duris pasibeldę policijos pareigūnai žinomai moteriai liepė kuo greičiau susikrauti lagaminą ir bėgti iš namų.

„Jis labai pavojingas“, – tada jai pasakė policijos pareigūnas. Ir nors Sharon neturėjo jokių ryšių su žinomu futbolininku, viešbutį, kuriame laikinai apsistojo, visų gaudynių metu buvo apsupusi apsauga.

Tokiam populiarumui, kurio sulaukė, Sh.Stone nebuvo pasiruošusi – nors iki žinomo vaidmens aktorė vaidino daugiau nei dešimtmetį, o „Esminis instinktas“ buvo 18-as jos filmas, reikėjo išmokti tvarkytis su ką tik užklupusiu žinomumu. Ją nuolat sekiodavo gerbėjai, minios žmonių apsupdavo restoranus, kuriuose ji vakarieniaudavo, o kartą skrydžio bendrakeleiviai tapo tokie agresyvūs, kad pilotui teko apsukti lėktuvą.

„Būti žinomam – prabanga. Namai atokioje vietoje, apsauga, personalas ir vadybininkai, makiažo ir šukuosenų meistrai... Visa tai kainuoja. Kai eini vakarieniauti ir prie stalo kartu su tavimi sėdi 15 žmonių, kas apmoka sąskaitą? Kiekvieną kartą 3000 dolerių čekį už vakarienę padavėjas atneša tau“, – sako Sh.Stone ir atskleidžia, kad už vaidmenį garsiajame filme jai buvo sumokėta vos 500 tūkst. dolerių. Tai 13,5 mln. dolerių mažiau, nei gavo kartu su ja vaidinęs aktorius Michaelas Douglasas.

Kai režisieriai ieškojo aktorės, galinčios įkūnyti fatališką blondinę, drąsaus vaidmens atsisakė kone visos Holivudo žvaigždės – Kim Basinger, Meg Ryan, Michelle Pleiffer, Geena Davis.

Aktorius M.Douglasas tuo metu buvo neseniai gavęs „Oskarą“ už vaidmenį „Volstrite“, todėl nenorėjo, kad šalia jo vaidintų nežinoma aktorė. Tačiau vos tik perskaičiusi scenarijų Sh.Stone žinojo, kad būtent ji turi gauti pagrindinį vaidmenį, todėl to siekė itin atkakliai ir, akivaizdu, sėkmingai.

„Dabar tu esi didelė žvaigždė“, – po filmo premjeros, kai pilnutėlėje salėje aidėjo žiūrovų aplodismentai ir šūksniai, Sh.Stone pasakė jos draugė Faye Dunaway.

Praėjus daugiau nei trisdešimčiai metų po to, kai pasirodė „Esminis instinktas“, sunku įsivaizduoti, kokių prieštaringų nuomonių tuomet jis sukėlė. Dėl atvirų sekso scenų ir vaizduojamo smurto buvo protestuojama, nacionalinė moterų organizacija išplatino viešą pareiškimą, kuriame šį filmą pavadino vienu labiausiai mizoginiškų (mizoginija – neapykanta arba stiprus neigiamas nusistatymas moterų atžvilgiu. – Red.). Jį, kaip ir aktorę Sh.Stone, lydėjo apkalbos, skandalai ir žiniasklaidos dėmesys.

„Šis filmas ir mano vaidmuo jame tikrai supykdė ne vieną, tačiau tokios ikonos kaip Britney Spears, Lindsay Lohan, Marilyn Monroe ar Judy Garland visada sulaukdavo kontroversiškų komentarų ir dažniausiai tiek visuomenė, tiek žiniasklaida nebuvo itin palankiai nusiteikusios jų atžvilgiu.

Jeigu būčiau kreipusi dėmesį į kiekvieno žmogaus nuomonę ir stengusis pateisinti kiekvieną lūkestį, būčiau arba išprotėjusi, arba pasinėrusi į narkotikų liūną“, – atvirai kalba Sh.Stone.

Nepaisant to, erotinis trileris buvo neabejotinas hitas, iki šiol išliekantis populiariausių šio žanro filmų viršūnėse. Kaip teigė šio filmo režisierius, jei jis būtų kuriamas dabar, greičiausiai taip ir neišvystų dienos šviesos – bent jau ne Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur vyrauja puritoniškos pažiūros.

Užaugusi nepritekliuje žinoma moteris nuo pat savo karjeros pradžios vertino kiekvieną uždirbtą dolerį ir pati leisdavosi į derybas dėl honoraro dydžio.

„Po vaidmens filme „Esminis instinktas“ daugelis kino industrijoje dirbančių žmonių manė, kad esu arogantiška, nes visada derėdavausi dėl užmokesčio, kurio jausdavausi verta, o jeigu jo negaudavau, iš vaidmens pasitraukdavau.

Tuo metu man rūpėjo, kaip nenuskęsti ir išlaikyti galvą virš vandens, o ne įtikti kitiems. Žmonės norėjo, kad būčiau dėkinga, o aš norėjau elgtis protingai – juk kadaise gyvenau namuose, kuriuose nebuvo net grindų“, – prisimena aktorė ir pasakoja visą gyvenimą itin sunkiai dirbusi.

Po šios kino juostos Sh.Stone savo agentams pasakė, kad už kitą vaidmenį filme „Sidabrinis“ norėtų gauti 2 mln. dolerių. Nors derybos užtruko, šią sumą aktorė gavo, o už 1995 m. pasirodžiusį filmą „Greitas ir negyvas“ Sh.Stone buvo sumokėta 3 mln. dolerių.

Tiesa, būtent aktorių atrankoje, kai buvo ieškoma, kas galėtų įkūnyti Gene’o Hackmano sūnų, Sh.Stone pirmą kartą pastebėjo aktorių Leonardą DiCaprio. Nors režisieriai buvo kitokios nuomonės, Sharon jau tada suprato, kad šis jaunuolis – būsima kino žvaigždė, todėl pasisiūlė iš asmeninių pinigų sumokėti jam honorarą.

„Norėjau vaidinti puikiame, o ne kvailame filme, todėl pasirūpinau, kad mane suptų geriausi aktoriai“, – sako Sh.Stone ir pasakoja sumokėjusi L.DiCaprio trečdalį savo honoraro – 1 mln. dolerių.

1998-aisiais ji ištekėjo už žurnalisto Philo Bronsteino. Pora norėjo susilaukti vaikų, tačiau dėl autoimuninės ligos Sh.Stone patyrė kelis persileidimus, kol galiausiai paaiškėjo, kad biologinių vaikų susilaukti jai nepavyks. 2000-aisiais jie įsivaikino berniuką, o po metų ją užklupo dar viena neganda – aktorės krūtyse buvo aptikti didžiuliai gerybiniai navikai, jie buvo pašalinti operacijos metu.

„Atsigavusi po šios operacijos nuėjau pas plastikos chirurgą, kad pakoreguotų estetinį krūtinės vaizdą, tačiau chirurgui pasirodė, kad geriau atrodyčiau su didesnėmis, gražesnėmis krūtimis, – pasakoja aktorė. – Nusiėmusi tvarsčius supratau, kad mano krūtys dydžiu didesnės, o jis tepasakė, jog dabar jos atrodo proporcingiau atsižvelgiant į mano klubų apimtį. Tą akimirką stovėjau ir sprendžiau, ar mano kumštis gerai atrodytų jo dantyse. Buvau tikrai labai įsiutusi.“

2001-aisiais, netrukus po antrosios operacijos, ją ištiko insultas, buvo diagnozuota smegenų hemoragija ir jos gyvenimas pasikeitė visam laikui. Pasak aktorės, po sunkaus sukrėtimo ji keleriems metams pasitraukė iš vaidybos ir iš naujo mokėsi kalbėti, vaikščioti ir rašyti.

„Grįžusi namo po patirto insulto vos galėjau paeiti. Klubų sritis buvo visiškai nusilpusi, nemačiau kaire akimi ir negirdėjau kaire ausimi. Beveik trejus metus nesugebėjau net savo vardo užrašyti, negalėjau rankų priversti klausytis smegenų, todėl iš naujo teko mokytis skaityti, rašyti ir kalbėti.

Laimei, galiausiai pavyko atsigauti, tačiau tam prireikė septynerių metų. Kartodavosi keisti klausos ir regos sutrikimai, pasikartojantis silpnumas, nuovargis, atsirado problemų dėl atminties“, – pasakojo Sh.Stone.

Nors prieš ligą ji buvo viena režisierių trokštamiausių aktorių, grįžimas į rinką buvo kupinas iššūkių. Savo pasitraukimą iš industrijos Sharon lygina su princesės Dianos mirtimi: „Abi buvome garsios, tačiau ji mirė, o aš patyriau insultą ir, rodos, visi mus pamiršo.“

Negana to, 2004-aisiais Sh.Stone išgyveno skyrybas – po šešerių metų nutrūko jos ir P.Bronsteino santuoka. Aktorė patyrė sunkias skyrybas ir užsitęsusią kovą dėl vaiko globos. Po kelerių metų ji įsivaikino dar du berniukus. Kadangi ilgą laiką jai nepavyko grįžti į Holivudą, buvo etapas, kai už vaikų mokslą aktorei tekdavo mokėti kredito kortelėmis.

Kai visas pasaulis, rodos, slydo iš po kojų, Sh.Stone gavo antraeilį vaidmenį seriale „Įstatymas ir tvarka“. Viena yra imtis tokio paprasto vaidmens karjerą pradedančiai aktorei ir visai kas kita, kai prastą vaidmenį gauna buvusi Holivudo superžvaigždė, kuriai jau 52-eji.

„Buvo velniškai sudėtingas laikotarpis, tačiau savo kelyje sutikau daug žmonių, kurių gyvenimas buvo daug sunkesnis nei mano. Daug iš jų išmokau“, – teigia aktorė.

Dabar, akivaizdu, atgijo ne tik Sh.Stone karjera, bet ir ji pati – aktorė atgavo savo vizitine kortele laikytą žavesį, jos vardas vėl tapo vilionės sinonimu. Ji teigia vis dar sulaukianti pasiūlymų nusifilmuoti erotiniuose filmuose.

„Štai neseniai gavau pasiūlymą filmuotis romantinėje komedijoje, kurioje aš ir jaunas karštas vaikinas turėtume neleistiną romaną. Jis viešai atskleistų intymias mūsų santykių detales, o aš siekčiau jam atkeršyti. Sulaukusi tokių pasiūlymų aš galvoju: „Dieve, jie vis dar nori, kad aš vaidinčiau tokiuose filmuose?“ – juokiasi aktorė.

Autobiografinėje knygoje „Grožis gyventi du kartus“ aktorė kalba ir apie tai, kad savo gyvenimo kelyje jai ne kartą teko nusivilti kitais žmonėmis. Todėl tuos, kurie yra nuskriaudę – ja manipuliavę, pažeminę ar nuvertinę, ji įtraukė į juodąjį sąrašą.

„Atsimenu, kartą vienas žmogus priėjo, atsisėdo šalia ir pasakė: „Jei esu tau padaręs ką nors blogo, pasakyk man.“ O aš jam daviau du pasirinkimus – arba atsistoti ir tuojau pat išeiti, arba stebėti, kaip viešai pradėsiu pasakoti apie viską, ką jis man yra padaręs. Galite pamėginti atspėti, kurį variantą jis pasirinko.

Taip pat buvo situacija, kai filmo peržiūroje pasirodė vyras, su kuriuo mane siejo bendra praeitis. Salėje buvo vienintelė laisva vieta šalia manęs, bet jis pasirinko atsisėsti ant laiptų. Na, ir gerai, pamaniau: jei esi toks silpnas, kad negali susiimti, atsisėsti šalia ir atsiprašyti, tada net nedrįsk artintis“, – sakė Sh.Stone.

Aktorė teigia pagaliau atradusi savo ribas, nustojusi save dalinti kitiems ir būti niekada neišsisemianti ir viską galinti. Nesvarbu, kad kartais neparanki, turinti nekokią reputaciją, bet užtat sąžininga su savimi. Dėl šios priežasties nutrūko ne vieni Sharon santykiai ir draugystės, nutolo jos sesuo. Žinoma moteris pamažu iš naujo bando atrasti ryšį ir su savo 91 metų motina.

Šiuo metu Sh.Stone gyvena naujos meno parodos atidarymu, kuris įvyko vasario 17-ąją Berlyno meno galerijoje „Deschler“. Nors kinas ilgą laiką Sharon atstojo ramybės uostą ir prilygo meditacijai, nuo tada, kai prasidėjus pandemijai ji pirmą kartą paėmė teptuką į rankas, jį pakeitė tapyba.

Žinoma moteris itin aktyviai įsitraukė į visuomeninę veiklą, didina amerikiečių informuotumą apie ŽIV ir AIDS tyrimus, renka ir aukoja jiems pinigus. Aktorės patirtis paskatino ją įsitraukti į neurologinių tyrimų institucijų veiklą, kartu su daktaru Jay Grossmanu ji įkūrė labdaros organizaciją „Homeless Not Tothless“, teikiančią nemokamas odontologijos paslaugas benamiams.

Sh.Stone ir toliau filmuojasi įvairiuose serialuose ir kino juostose, tiesa, šiek tiek mažiau. Pastaruoju metu ją buvo galima išvysti tokiuose TV šou kaip „Stiuardesė“, „Murdervilis“, filme „Grožis“, o visai neseniai ji nusifilmavo ir superžvaigždės Ritos Oros muzikiniame vaizdo klipe.

Žinoma moteris sako nustojusi bėgti, slapstytis viešbučiuose ir dalinti save kitiems. Šiandien ji daug laiko praleidžia studijoje, kur visas savo emocijas ir mintis išreiškia tapydama ant didžiulės drobės. Ji atsisakė alkoholio, renkasi sveiką mitybą, maldą, mankštinasi ir daug dėmesio skiria savo vidiniam pasauliui.

„Būdama paauglė į Niujorką pabėgau tik su lagaminu, kišenėje turėdama vos 50 dolerių, – prisimindama, kaip būdama 15-os metė koledžą ir savarankiškai išvyko siekti aktorės karjeros, sako Sh.Stone. – Ir viską man pavyko susikurti pačiai – karjerą, santykius, vaikus, namus, išgyventi visas klaidas, įveikti negandas, atrasti savo vertybes ir jų laikytis. Aš ir toliau nenustosiu kurti savo istorijos – dar tikrai turiu ką papasakoti.“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.