Gurmaniško vakaro nepraleido Sakartvelo ambasadorė Lietuvoje Salome Šapakidzė, aktorė Redita Dominaitytė, laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė, dainininkė Agnė Sabulytė, fotografė Rūta Andre su gyvenimo draugu, dailininku Valerijumi Šatunovu, teniso treneris Simas Kučas, dailininkas Audrius Gražys, Auksė ir Francois Dransard bei kiti žinomi svečiai.
Renginio proga susirinkusiems svečiams buvo pristatyti šio krašto gėrimai bei tradiciniai užkandžiai, kuriuos paruošė profesionalus virtuvės šefas iš Sakartvelo, someljė iš Latvijos, ilgą laiką besidomintis Sakartvelo vyno kultūra, supažindino publiką su tradiciniais, aštuonių tūkstančių metų senumo „kvevri“ technologijos vyno pavyzdžiais.
„Sakartvele šeima, maistas ir vynas – kultūros dalis. Lietuviai puoselėja šiltus sentimentus šiam kraštui, todėl norėjosi čia sukurti tai, kas populiaru tenai, – teigė vyno klubo-parduotuvės direktorius Alvydas Šustikas. – Sakartvelas – vienas seniausių vyndarystės kraštų, čia auga ypač senos vynuogių rūšys“.
Vyno klube apsilankiusi aktorė ir režisierė Redita Dominaitytė prisipažino, jog nuvykti į Sakartvelą – jos sena svajonė, tik, deja, dar neįgyvendinta.
„Jau nuo mano jaunystės laikų sklisdavo legendos kaip svetingai lietuviai sutinkami šiame krašte, ypač aktoriai, teatro žmonės. Juk tai – ne tik gero vyno ir gardžios virtuvės, bet ir teatro šalis. Tikiu, kad greitu metu ši mano svajonė išsipildys“, – viliasi R.Dominaitytė.
Tačiau, jei Redita būna svečioje šalyje ir renkasi, į kurį restoraną eiti pavakarieniauti, dažnas pasirinkimas būna būtent sakartveliška virtuvė. Žinoma moteris apgailestavo, kad, deja jos šeimos nariai nėra šios virtuvės gerbėjai, tad paskanauti naujų šios šalies patiekalų jai tenka kolegų, bičiulių draugijose. Iš šio krašto virtuvės šedevrų Redita norėtų išskirti baklažanų suktinukus bei sriubą, kurią tiesiog dievina. Tai pupelių sriuba su raugintais agurkais ir kopūstais.
„Kartais tik dėl šios striubos lekiu į gruzinišką restoraną“, – juokėsi aktorė, kuriai miltiniai šios šalie patiekalai patinka kur kas labiau nei, tarkim, italų picos.
Dailininkui Audriui Gražiui ne kartą teko lankytis Sakartvele su parodomis.
„Nuostabi šalis su unikaliomis tradicijomis, architektūra, kalba ir papročiais. Ir, žinoma, labai nuoširdūs žmonės“, – prisiminimais dalijosi dailininkas.
Jo nuomone, sakartvelų virtuvė tiesiog puiki.
„Vien ką reiškia tirštos sriubos, įdaryti baklažanų suktinukai, chačapuri... Beje, skanesnių pomidorų neteko niekur kitur ragauti. Sakartvelas turi gilias vyndarystės tradicijas, ypač sužavėjo jų naminiai vynai“, – pasakojo A.Gražys, kurio mėgstamiausias šio krašto patiekalas – jautienos sriuba su graikiniais riešutais.
Anot pašnekovo, jis jokiu būdu nenorėtų įžeisti prancūzų ar italų, bet dažniau renkasi būtent sakartvelišką virtuvę ir restoranus, kur gali paragauti šio krašto maisto, vynų. Teniso treneriui ir modeliui Simui Kučui taipogi gyvenime nusišypsojo laimė apsilankyti Sakartvele.
„Man paliko didžiulį įspūdį svetingi šio krašto žmonės, skanus maistas. Jau oro uoste taksistas pasitiko mus su naminiu raudonu vynu“, – šypsodamasis pasakojo S.Kučas.
Anot teniso trenerio, tiesiog visa Sakartvelo virtuvė verta nuodėmės, šio krašto patiekalai be proto gardūs.
„Kaip ir jų puikūs vynai. Tiesa, dar nesu atradęs mėgstamiausių gruziniškų vietų Vilniuje, bet, manau, tai – tik laiko klausimas“, – sakė Simas, pasidžiaugęs, kad Lietuvos sostinėje didelis skirtingų kultūrų maisto ir gėrimų asortimentas ir duris atveria vis naujos, jaukios gurmaniškos oazės.