Anapilin išėjusi Vivienne Westwood pas karalienę kadaise atvyko be kelnaičių

2022-uosius daugelis įvardija kaip eros pabaigą. Iš tiesų praėjusiais metais pasaulis atsisveikino su itin įtakingomis asmenybėmis, kaip antai Jungtinės Karalystės karaliene Elžbieta II (1926–2022), futbolo karaliumi Pele (1940–2022), popiežiumi Benediktu XVI (1927–2022), pankų dievaite dizainere Vivienne Westwood (1941–2022) ir daugeliu kitų.

Provokuojančio Vivienne Westwood sprendimo nevilkėti apatinių Elžbieta II niekuomet oficialiai nekomentavo. Vis dėlto kalbama, kad ją tokia kūrėjos idėja pralinksmino.<br>Scanpix/ ZUMAPRESS.com nuotr.
Provokuojančio Vivienne Westwood sprendimo nevilkėti apatinių Elžbieta II niekuomet oficialiai nekomentavo. Vis dėlto kalbama, kad ją tokia kūrėjos idėja pralinksmino.<br>Scanpix/ ZUMAPRESS.com nuotr.
Mados ikona ir jos vyras Andreas Kronthaleris.<br>Scanpix/ Maurizio Maule/SIPA nuotr.
Mados ikona ir jos vyras Andreas Kronthaleris.<br>Scanpix/ Maurizio Maule/SIPA nuotr.
Grupės „Sex Pistols“ pasirodymas 1978-aisiais.<br>Scanpix/ imago images/MediaPunch nuotr.
Grupės „Sex Pistols“ pasirodymas 1978-aisiais.<br>Scanpix/ imago images/MediaPunch nuotr.
Aktorė Sarah Jessica Parker įkūnija Kerę Bredšou, kuri vilki Vivienne Westwood kurtą suknelę.<br>Scanpix/ Janet Mayer/startraksphoto.com/C nuotr.
Aktorė Sarah Jessica Parker įkūnija Kerę Bredšou, kuri vilki Vivienne Westwood kurtą suknelę.<br>Scanpix/ Janet Mayer/startraksphoto.com/C nuotr.
Modelis ir buvusi Prancūzijos pirmoji ponia Carla Bruni-Sarkozy.<br>Scanpix/ AFP nuotr.
Modelis ir buvusi Prancūzijos pirmoji ponia Carla Bruni-Sarkozy.<br>Scanpix/ AFP nuotr.
Bella Hadid pristato Vivienne kūrinį.<br>Scanpix/ AFP nuotr.
Bella Hadid pristato Vivienne kūrinį.<br>Scanpix/ AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 9:21 AM

Pačioje metų pabaigoje, gruodžio 29-ąją, mirusi V.Westwood dar vadinama garsiausia britų mados kūrėja, avangardo meistre, gamtos mylėtoja. Moters, kuri 1992 m. nepabijojo atvykti atsiimti karalienės apdovanojimo po suknele nevilkėdama apatinių, apdarais dabinosi ir akylai mados tendencijas sekantys stileivos, ir tokie pat kaip ji – mados revoliucionieriai.

Kultiniame filme „Seksas ir miestas“ („Sex And The City“, 2008 m.) pagrindinė jo veikėja Kerė Bredšou į savo vestuves skubėjo pasipuošusi įspūdinga V.Westwood suknele, savo gražiausiai dienai šios dizainerės kurtą drabužį rinkosi už skandalingojo dainininko Marilyn Mansono (54 m.) tekėjusi amerikiečių manekenė Dita Von Teese (50 m.). Ištikimų V.Westwood gerbėjų sąraše – ir atlikėja Dua Lipa (27 m.), aktorės Helena Bonham Carter (56 m.), Zendaya (26 m.), Pamela Anderson (55 m.).

Nors V.Westwood kūriniais dažnai puošėsi aukštuomenė, 2006-aisiais britų imperijos garbės damos titulu apdovanota kūrėja niekuomet nepamiršo savo šaknų. Užaugusi mažai kam žinomame Jungtinės Karalystės kaimelyje ir vėliau Londone apsigyvenusi Vivienne save tapatino su darbininkų klase. Pavyzdžiui, ji trumpai studijavo juvelyriką ir sidabrakalystę. Palikdama universitetą V.Westwood sakė: „Tiesiog nežinojau, kaip mergina, kilusi iš darbininkų klasės, gali užsidirbti pragyvenimui meno pasaulyje.“

Tačiau kūrėja rankų nenuleido. Vėliau ji dirbo pradinių klasių mokytoja, sukūrė šeimą, bet ir toliau ieškojo būdų, kaip save išreikšti kūrybiškai.

Pokyčių į kūrėjos gyvenimą įpūtė pažintis su Malcolmu McLarenu (1946–2010) – perspektyviu muzikos prodiuseriu, muzikantu, dizaineriu ir verslininku, kuriam, kaip ir Vivienne, nebuvo svetimos maištauti trokštančio, nuo Elvio Presley (1935–1977) muzikos pavargusio jaunimo idėjos.

1971-aisiais juodu kartu atidarė parduotuvę „Let It Rock“, kurią kiek vėliau pervadino skambiu pavadinimu – „Sex“. Parduotuvės prekių asortimentas daugeliui konservatyvios britų visuomenės narių anuomet siejosi su perdėta provokacija ir net iškrypėliškumu, bet pačiai V.Westwood apdarai jau tada buvo meno, pasipriešinimo nusistovėjusioms normoms išraiška.

Menininkų butike buvo prekiaujama marškinėliais su lūpą žiogeliu persivėrusios Anglijos karalienės atvaizdu, lateksinėmis kelnėmis ir, rodos, jokios reakcijos nesukeliančiais rūbais, siūtais iš klasikinio tartano.

Toje pačioje Malcolmo ir Vivienne parduotuvėje užgimė legendinė britų pankų grupė „Sex Pistols“. Kol M.McLarenas rūpinosi muzikantų populiarumu, V.Westwood nuo pirmojo koncerto prižiūrėjo jų įvaizdį ir garsino save. Jau netrukus V.Westwood grupės nariams siūtų tramdomuosius marškinius primenančių ir perregimų palaidinių troško tūkstančiai pankų subkultūrai save priskiriančių jaunuolių.

Tiesa, vėliau V.Westwood kalbėjo, kad po pankroko laikotarpio jos požiūris į madą pasikeitė. „Suvokiau, kad mano idėja atakuoti sistemą buvo naivi: jeigu stengiesi atakuoti sistemą, tu ją iš tiesų maitini. Atiduodi visas idėjas, jos pradedamos masiškai gaminti, o tai mados pasauliui turi didelį poveikį. Taigi nusprendžiau veikti labai greitai ir nesistengti nieko atakuoti, tiesiog siūlyti idėjas ir jokiu būdu nesileisti sulaikomai. Nuo tada buvau visko priešakyje“, – pasakojo dizainerė.

Praėjus dešimtmečiui nuo parduotuvės atidarymo V.Westwood ir M.McLarenas pristatė pirmąją ant pakylos parodytą kolekciją „Pirate“ („Piratas“). Ją įkvėpė Malcolmą sužavėjęs filmas „Sala“ („The Island“), Vivienne dėmesio centre tuo metu atsidūrę XVIII a. stileivos dendžiai ir indėnai. Ant pakylos vyrai ir moterys puošėsi laisvomis kelnėmis, romantiško stiliaus marškiniais.

„Mes praleidome dešimt metų pakartotinai perprasdami XX a. ketvirtąjį dešimtmetį per to paties amžiaus aštuntąjį dešimtmetį, – matyt, omenyje turėdama šiais laikotarpiais pasaulį krėtusias ekonomines krizes pristatydama kolekciją kalbėjo ji. – Devintasis dešimtmetis bus technologijų laikotarpis, jam reikia pasiruošti jaučiant praėjusių amžių piratų, Liudviko XIV kultūrų šilumą.“

Į mados istorijos puslapius smarkiai įsirėžė 1993-iųjų „Anglomania“ kolekcija, kurioje modeliai puošėsi itin aukštais platforminiais bateliais. Šio šou metu ant pakylos suklupo tuomet dar 23-ejų manekenė Naomi Campbell – tada Naomi neprarado humoro jausmo, nors vėliau sakė, kad dėl šios nesėkmės jautė didelę gėdą.

1995 metų kolekcijoje „Erotic Zones“ („Erotiškos zonos“) Mariją Antuanetę atvaizdavęs modelis Kate Moss (48 m.) vilkėjo tik itin trumpu sijonu ir avėjo aukštakulniais, prieš apstulbusią publiką pasirodžiusi pusnuogė manekenė godžiai valgė ledus.

Paskutinėje, šių metų pavasariui skirtoje, V.Westwood kolekcijoje pristatyti drabužiai bus ir toliau nešiojami nepaisant jokių stileivų amžių, lytį apibrėžiančių taisyklių. Kolekcijoje panaudoti ankstesnių šou audiniai.

V.Westwood aktyviai kovojo už planetos išsaugojimą, gyvūnų teises, ji buvo uoli sodininkė, vegetarė. 2015-aisiais, protestuodama prieš skalūnų dujų gavybą, dizainerė priešais tuomečio Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono biurą pasirodė sėdėdama tanke.

Tais pačiais metais kolekciją dizainerė skyrė tuomečiam princui, o dabar Jungtinės Karalystės karaliui Karoliui III (74 m.). „Noriu pagerbti princą, – tuomet teigė marškinėliais su jo atvaizdu pasipuošusi, save antimonarchiste ne kartą pavadinusi kūrėja. – Jeigu princas būtų pastaruosius 30 metų valdęs pasaulį remdamasis savo prioritetais, mums viskas būtų gerai, iš tiesų kovotume su klimato kaita.“

Kūrėja pagimdė du sūnus. Su pirmuoju vyru Dereku Westwoodu ji susilaukė Beno (60 m.), su M.McLarenu – Josepho Corre’o (55 m.). Mados ikonos atžalos toli nuo obels nenuriedėjo. B.Westwoodas tapo žinomu erotikos fotografu, Josephas įkūrė apatinio trikotažo parduotuvę „Agent Provocateur“.

Paskutinis V.Westwood vyras, buvęs jos mokinys Andreas Kronthaleris (56 m.) pažadą būti šalia išsaugojo iki dizainerės mirties.

Vivienne buvo tikra maištininkė, tačiau turėjo daugybę draugų ir sekėjų. Užuojautą po jos netekties išreiškė iki šiol pankuojantys „Sex Pistols“ nariai, menininkė Yoko Ono (89 m.), grupės „The Beatles“ žvaigždė Paulas McCartney (80 m.) ir kiti. Žinomos roko grupės „The Pretenders“ vokalistė Chrissie Hynde (71 m.), kuri anksčiau darbavosi su dizainere garsiojoje parduotuvėje, teigė: „Vivienne nebėra ir pasaulis staiga tapo mažiau įdomia vieta.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.