Lietuvė seksualiais patiekalais sužavėjo Ameriką: tapo garsiosios laidos „Chopped“ nugalėtoja

2022 m. gegužės 31 d. 10:53
„Aš čia atvažiavau laimėti“, – visai Amerikai ištarė virtuvės šefė iš Kauno Simona Lauren (33 m.), gyvenanti Arizonos valstijoje, ir nugalėjo garsiojoje „Food Network“ laidoje „Chopped“. Lietuvei atiteko ir 10 tūkstančių JAV dolerių prizas. Šioje serijoje keturi virėjai kovojo gamindami seksualius patiekalus pasimatymui.
Daugiau nuotraukų (14)
Televizijos laidoje savo patiekalus lietuvė komentavo linksmai: „Šiandien lėkštėje patiekiau seksą.“
Trys „Chopped“ teisėjai ragavo ir priekabiai analizavo užkandžius, pagrindinius patiekalus ir desertus, kuriuos laidos dalyviai turėjo staigiai pagaminti iš netikėtų ingredientų. Viskas turėjo gundyti ne tik akis ir burną, bet ir įsivaizduojamus įsimylėjėlius, nes laidos tema buvo „Seksuali puota“.
„Sveiki atvykę į ypač seksualų konkursą. Priverskite teisėjus netekti žado“, – sveikinosi „Chopped“ vedėjai.
Šviesiaplaukė S.Lauren pateko tarp keturių „Food Network“ televizijos kanalo laidos dalyvių, kai prodiuseriai atrado jos talentą socialiniuose tinkluose. Privačia šefe Arizonoje dirbanti lietuvė dažnai filmuoja savo išskirtinę kūrybą virtuvėje. Ji persikėlė gyventi į Jungtines Valstijas prieš ketverius metus, o iki tol dirbo restoranuose Lietuvoje ir Norvegijoje.
„Mano patirtis skandinaviška, o kilmė lietuviška. Man patinka gaminti šviežią ir lengvą maistą. Būdama 23-ejų turėjau savo restoraną, o paskui dirbau su daugybe virtuvės šefų: italais, ispanais, tokiais, kurie įvertinti „Michelin“ žvaigždėmis, ir visokiais kitokiais. Esu pasiruošusi plaukti tarp ryklių, o tada juos sukapoti“, – žaisdama su laidos pavadinimu „Chopped“ – lietuviškai „Sukapotas“ – žiūrovams prisistatė S.Lauren.
Laidoje ji keletą kartų išdidžiai minėjo Lietuvą ir pasakojo apie savo vaikystę kaime pas senelius, kurie maistą augino ūkyje ir laikė bites. Ekrane sukosi nuotraukos iš vasarų vienkiemyje Martnonių kaime prie Alaušų ežero Ukmergės rajone.
„Mes kartu valgydavome žinodami, iš kur visi produktai. Laidoje kovoju ir už save, ir už savo senelius. Jie neseniai mirė. Pamatę mane „Chopped“ labai manimi didžiuotųsi“, – kalbėjo S.Lauren, sutrumpinusi savo vyro Giedriaus Laurenčiko pavardę po vestuvių JAV.
Pirmoji „Chopped“ užduotis – per 30 minučių pagaminti užkandį iš šviežių austrių, baklažanų, „gnudi“ (itališki kamuoliukai iš rikotos sūrio su špinatais) ir sūrio bei kumpių rinkinio.
„Simona, ar jautiesi seksuali?“ – klausė teisėja lietuvės, kai ji iš krepšio išsitraukė visus produktus.
„Pradedu tai pajusti, – juokėsi S.Lauren. – Jei sutinku mokančius gaminti valgyti, man jie atrodo seksualūs. Laimė, mano vyras yra puikus virėjas.“
Ji paruošė pirmąjį patiekalą iš garbanotųjų trūkažolių salotų („frisee“) su keptomis austrėmis ir „gnudi“ bei apkeptu baklažanu: „Kai turi dideles austres, norisi ko nors gražaus, kreminio ir gaivaus. Citrinžolės suteikia gaivumo, dar įdėjau imbiero, žuvies padažo ir grietinėlės.“
Teisėjai žavėjosi, kaip romantiškai ir gražiai atrodė S.Lauren paruošta lėkštė, o ji pasakojo, kaip svarbu ne tik skonis, bet ir vaizdas. Ši virėja maistu ne tik kalba, bet ir piešia. Kiekvienas patiekalas – tarsi valgomas paveikslas, nepriekaištingai dekoruotas ir pristatytas.
Po pirmojo etapo liko tik trys dalyviai. Jie toliau kovėsi gamindami pagrindinį patiekalą iš keturių jiems duotų ingredientų: šernienos nugarinės, figų, širdies formos picos ir konkų (kriauklių moliuskų).
S.Lauren nesunkiai įveikė ir šį etapą sužavėjusi teisėjus idealiai iškepta šerniena, kurią ji sugalvojo pagardinti padažu iš karamelizuotų figų su raudonuoju vynu, o dėl aštrumo virėja pridėjo rūkytos „pepperoni“ dešros. Greta lietuvė patiekė bulvių košę su konkais.
Finalo etape S.Lauren kovėsi su patyrusiu šefu iš Šiaurės Karolinos Kevinu Ruizu. Iššūkis – sukurti seksualų desertą ir apžavėti viską mačiusius teisėjus. Krepšyje dalyviai rado keturis produktus: rožių žiedlapių pyragą, imbiero, papajos ir sūrios karamelės indelį.
„Mano idėja sukurti ką nors lengvo, bet gražaus ir sodraus skonio. Tada paimti du šaukštelius ir desertą valgyti kartu, – sakė S.Lauren. – Kai mąstau apie pasimatymą ir seksualumą, mintyse regiu šokoladą ir karamelę.“
Ji pagamino aviečių, mėtų, papajos ir rožių žiedlapių parfė su maltomis pistacijomis ir šokolado bei karamelės padažu, virtu su imbieru. Lietuvė sugebėjo atrasti tokį skonių mišinį, kad jis nepaliko abejingų. Teisėjai „atkapojo“ K.Ruizą ir „Chopped“ nugalėtoja paskelbė S.Lauren.
„Šefė Simona nuo pat pirmojo etapo buvo favoritė“, – sakė teisėja.
„Didžiuojuosi savo desertu, jis seksualus, juo galima dalytis, jis vertas dešimties tūkstančių dolerių“, – džiaugėsi „Chopped“ nugalėtoja iš Kauno.
Atsisveikindama ji dar kartą priminė Amerikai apie savo šaknis Lietuvoje.
„Mane įkvėpė seneliai. Jie mane globojo iš viršaus ir suteikė visą energiją ir palaikymą“, – laidoje sakė S.Lauren.
Kad būtum pastebėtas Jungtinėse Valstijose, neužtenka daug ir gerai dirbti. Reikia išsiskirti iš tūkstančių konkurentų. Lietuvei padėjo ne tik jos talentas virtuvėje, bet ir socialiniai tinklai. Instagramo paskyroje ryški šviesiaplaukė S.Lauren visada dalijosi savo virtuvės šedevrų nuotraukomis ir įkvepiančiais užrašais apie aistrą maistui.
„Maistas yra mano kalba“, – rašė S.Lauren, žinių gavusi ne kulinarijos mokykloje, o patyrusių šefų virtuvėse.
Kai rudenį Čikagoje lankėsi Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, būtent S.Lauren buvo pakviesta pagaminti delegacijai elegantiškus pietus. Lietuviškame restorane „Grand Dukes“ ji sugalvojo paryškinti Lietuvos maisto paveldą, ir po keliolikos valandų virtuvėje buvo sukurta tikra kulinarinė kelionė, nustebinusi Lietuvos prezidentą.
Susitikti su kitu prezidentu jai yra tekę karjeros pradžioje, kai S.Daukanto aikštėje dar dirbo Valdas Adamkus. Tuomet vos dvidešimties Simona buvo tik pradėjusi vadovauti Vilniaus prancūziškam restoranui „Balzac“. Kai buvo pranešta, jog netrukus čia užsuks V.Adamkus, ji turėjo per keliolika minučių užtikrinti, kad aptarnavimas ir maisto kokybė būtų aukščiausio lygio, nors pati virtuvėje dar nedirbo.
„Pradžioje buvau paprasčiausia padavėja, bet visada restoranuose nervindavau visus šefus, nes nuolat kamantinėdavau: kodėl tu taip mėsos filė atskiri, kodėl čia dedi tokių žolelių ir panašiai. Vėliau, jei trūkdavo šefo, visada pasisiūlydavau padėti. Kartą kažkas pasakė, kad Simona neturi kompetencijos. Tada užsidegiau: jūs dar pamatysite! Esu užsispyrusi ir savo tikslo siekiu iš visų jėgų“, – interviu „Stiliui“ sakė S.Lauren.
Vaikystėje su močiute lipdydama koldūnus Kaune ji pareiškė, kad užaugusi turės restoraną. Paauglystėje jau rimtai pradėjo įkalbinėti mamą jį atidaryti, o tėvai – mokytoja ir gydytojas – tik nusijuokdavo. Simonai buvo vos 23-eji, kai jai buvo patikėta atidaryti naują aukštos klasės restoraną „Fjola“ Norvegijos sostinėje Osle. Paskui buvo dar ne vieno restorano atidarymas. Kartu ji visą laiką mokėsi iš pagrindinių virtuvės vadovų.
Po šešerių metų Norvegijoje ji persikėlė į JAV, nes susituokė su ten gyvenusiu savo klasės draugu. Arizonoje ji prisijungė prie naujai atidaromo restorano „Waldorf Astoria“ komandos, vėliau pradėjo dirbti privačia šefe, o tai reiškia, kad tave samdo pasiturintys žmonės renginiams namuose ar ypatingoms šventėms.
Prie S.Lauren namų Arizonoje vietoj lietuviško pušyno auga palmės ir kaktusai, o jos išskirtiniai patiekalai neprimena lietuviško kaimo, tačiau S.Lauren prisipažįsta, kad dievina balandėlius ir bulves. Tik net paprasčiausius lietuviškus patiekalus namuose ji gamina šiek tiek kitaip, kūrybiškai.
„Savo šaknų stengiuosi nepamiršti“, – sakė S.Lauren.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.