Pasiruošimo Velykoms nuotaikomis jau savaitę gyvena dainininkė Laima Tamulytė-Stončė (42 m.).
„Taip jau priimta, kad iki šventės namuose vyksta generalinis tvarkymasis. Norisi, kad pro langus Velykų rytą būtų matyti saulė, o ne dulkėti kampai ar voratinkliai.
Dažniausiai iš anksto pasimerkiame beržų ar daugelio pamėgtų gluosnių – kačiukų šakelių. Kadangi aš dievinu spalvas, prekybos centruose iš anksto ieškau, kada bus galima įsigyti mažyčių narcizų ar hiacintų.
Be abejonės, vyksta moteriškosios šeimos pusės darbymetis – žurnalų, interneto svetainių, receptų knygų apžvalgos. Atsinaujinusios receptus susiskambiname su sesėmis ir apsitariame, kuri šiemet už ką bus atsakinga“, – apie pasiruošimą žurnalui „Stilius“ pasakojo dainininkė.
Šiemet ji drauge su vyru Gediminu (39 m.) ir dukra Emilija (1 m.) gražiausią pavasario šventę švęs Šiaurės Lietuvoje – gimtajame Joniškyje.
Didįjį šeštadienį Laima su šeima skiria kiaušiniams marginti. Jau nuo vaikystės svogūnų lukštais marginusi kiaušinius žinoma moteris šiam būdui ištikima iki šiol.
„Nėra nieko gražiau ir paprasčiau nei kiaušinius marginti svogūnų lukštais. Praėjusiais metais išbandžiau mėlynus kopūstus, buvo labai juokinga patirtis. Bet pavyko.
Šiais metais bandysiu ieškoti būdų, kaip kiaušinį nudažyti raudonai. Kadangi šeimoje yra daug dažymo entuziastų, kasmet lenktyniaujame, kieno kiaušiniai įdomesnio marginimo.
Tobuli būna margučiai, kai naudoju svogūnų lukštus, maistinius dažus ir visa tai tvirtai sukišu į pėdkelnes“, – kalbėjo ji.
Velykų rytą Laima drauge su šeima visuomet žingsniuoja į bažnyčią. Šiemet ji melsis Joniškio bažnyčioje, kurios chore giedojo net dešimtmetį. Po mišių dainininkė skuba į namus.
„Stengiuosi pirma sugrįžti į namus, kad pirmaučiau visus metus. Taip pat kieme visuomet ieškau gyvių. Sako, ką pirmą pamatysi, tokie bus metai. Pavyzdžiui, jei sutiksi skruzdėlę – metai bus greiti, darbštūs, jei lėtą vabalą – lėti. Sako, kad tokie yra Velykų burtai“, – šyptelėjo Laima.
Tuomet visi drauge sėda prie vaišėmis nukloto velykinio stalo, kur puikuojasi gardžiausi šeimos moterų ruošti patiekalai.
„Man šventė, kai yra silkės, nors esu visiška mėsėdė. Naminiai vyniotiniai, kepta naminė višta – tai nuostabiausi dalykai prie baltos mišrainės ir naminių krienų...
Mėgstu marinuoti, tad marinuotos alyvuogės ar daržovės ant šventinio stalo yra būtinos. Jau kelinti metai marinuoju net kiaušinius. Ant stalo visuomet pilna ir įdarytų kiaušinių, pas mus jie sunaudojami šimtu procentų. Taip pat jau įgudau ruošti vytintą išpjovą, tad ji jau paruošta Velykų stalui.
Mano sesė – profesionali konditerininkė, tad šventinio torto naujas receptas – garantuotas“, – šyptelėjo Laima.
Pasiteiravus, kokias Velykų tradicijas ji planuoja įdiegti savo dukrai Emilijai, žinoma moteris sakė:
„Svarbiausia, kad Velykų margučio niekuomet nepakeistų šokoladinis kiaušinis su žaisliuku viduje. Kad nepamirštume, jog tai ne tik gausi patiekalų šventė, bet ir Dievo prisikėlimo rytas. Noriu, kad šeimos tradicijų pintinėje liktų vietos maldai.“