Knygos pristatymą vedė keliautojas ir TV laidų vedėjas Martynas Starkus, o pasiklausyti knygos pristatymo susirinko pilnutėlė auditorija.
Nors už lango – rudeniška dargana ir lietus, auditorijoje švytėjo ryškia suknele ir plačia šypsena pasipuošusi žurnalistė, televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė.
„Ši knyga yra apie Lietuvos pramoninį alų, restoranus, kavines, aludes nuo 1940 m. sovietinės nacionalizacijos iki 1990 m. kovo 11 d.
Knygoje trumpai supažindinama su alaus daryklų kasdienybe, dailininkų, kūrusių pramoninį dizainą, sunkumus ir pavojus, o Ernesto Parulskio tekstas padės prisiminti sovietinių restoranų subtilybes“, – pasakojo knygos autoriai.
„Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo“ pateikiama gausi ikonografinė medžiaga – daugiau kaip 2500 iliustracijų: dokumentų, fotografijų, alaus etikečių, padėkliukų, firminių bokalų, kamštelių.
Knyga gimė per penkerius metus – tiek laiko V. Ramanauskas ir Ž.Šalkauskas paskyrė informacijos rinkimui, rašymui.
„Labai sunku rinkti ir kolekcionuoti daiktus, kurie buvo sukurti išmesti. Ši knyga ne apie alų, alaus technologijas ar istoriją, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Ši knyga leis sužinoti, kaip gimdavo alaus etiketės ar padėkliukai, su kokiomis kliūtimis susidurdavo dailininkai, koks gyvenimas virė alaus baruose, restoranuose ar kavinėse“, – taip apie knygą kalbėjo jos kūrėjai.
Knygoje yra nemažai istorinių faktų ir įvykių nuotrupų apie daryklas.
Tačiau knyga nepretenduoja į išsamų alaus pramonės raidos tyrimą.
„Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo“ neapsunkinta hektolitrais, misos tirštumo, alkoholio procentais ir datų gausa.
Knygos autoriams pavyko atributuoti 2/3 alaus etikečių ir 1/3 padėkliukų. Šių darbų autoriai – nuo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų iki niekam nežinomų dailininkų.
Jų trumpos biogramos pateikiamos knygos pabaigoje. Pristatymo metu buvo demonstruojami iš archyvinės kino dokumentikos sukurtas filmas.