Ji, kaip ir dar keletas žinomų žmonių, buvo pakviesta į beveik du mėnesius trukusio sveiką gyvenimo būdą skatinančio konkurso „ColonWell“ iššūkis“ finalistes vertinusią komisiją.
„Derinu produktus, atsisakiau alkoholio, vartoju maistines skaidulas. Bet... iki trokštamo rezultato dar kai ko trūksta...“, – užsiminė pašnekovė.
Daugiausiai svorio N.Pareigytė-Rukaitienė buvo priaugusi nėštumo metu – apie 30 kilogramų. Nors ji ir plaukiodavo baseine, ir po 10 kilometrų beveik kasdien nueidavo, situacija negerėjo. Gimus dukrelei sukauptu „turtu“ atsikratyti buvo ne taip paprasta, kaip norėjosi.
„Užtrukau maždaug metus“, – atviravo dainininkė.
Kad išlaikyti norimą kūno svorį lengviau, ji įsitikino atsisakiusi alkoholio. Tik, priėmus svarbų sprendimą, N.Pareigytė Rukaitienė pajuto vis dažniau tiesianti ranką į saldumynus.
„Dabar svajoju atsisakyti cukraus“, – sakė dainininkė.
Švenčių planuotoja Inga Budrienė pasakojo svorį kontroliuojanti nuolatos. Jei to nedarytų, pasak jos, visai kitaip atrodytų, nes yra linkusi storėti.
„Esu daug ko atsisakiusi. Saldumynų, cukraus, daugumos pieno produktų, mėsos, grūdų... Kartais valgau du, o kartais – vieną kartą per dieną. Ir man to užtenka“, – patikino pašnekovė.
Ji beveik kasdien lepinasi burokėliais, kurių vienu kartu gali suvalgyti tikrai solidų kiekį. Mėgsta sriubas, geria žaliuosius kokteilius, žuvį, daržoves.
Kaip N. Pareigytė Rukaitienė ir I. Budrienė, taip ir dainininkė Liveta Kazlauskienė nėštumo metu buvo priaugusi 30 kilogramų svorio.
„Ir jis ne taip greitai tirpo. Draugės po Ingridos gimimo buvo pakvietusios į restoraną, tai teko mamos sijoną skolintis“, – pasakojo pašnekovė.
Po kurio laiko namuose atsirado apie mitybą rašanti Polio Grego knyga. L.Kazlauskienė ir propaguodavo trumpas bado dietas, ir nevalgė cukraus, pieno produktų, druskos, patiekalų iš miltų, 11 metų nevartojo mėsos.
„Tada susilydžiau kaip žvakė!“, – sakė dainininkė.
Dabar jos dienos racionas daug laisvesnis, bet tai, ką ir kada valgo, L.Kazlauskienė kontroliuoja.
Mitybos specialistas Artūras Sujeta pasakojo, jog tinkamai lieknėjant rekomenduojama per savaitę kūno svorį sumažinti 0,5 kilogramo. Priešingu atveju lieknėjama bus raumenų sąskaita, o jų vietą vėliau užims nepageidaujami riebalai. Į kasdienį mitybos racioną A. Sujeta rekomenduoja įsitraukti maistinių skaidulių, kurių įprastai su maistu gauname nepakankamai. Būtent jos padeda reguliuoti žarnyno veiklą, sukelia sotumo jausmą. Maistinių skaidulų yra grikiuose, pašarinėse avižose, obuolių odelėse. Per dieną moterims jų reikėtų gauti 25–30 gramų, o vyrams – apie 40 gramų.
„ColonWell“ iššūkyje“, skatinusiame savo mitybą praturtinti maistinėmis skaidulomis, buvo pareiškę norą keli šimtai dalyvių. Iš jų buvo atrinkta 30 kandidačių. Vėliau į finalą pateko šešios moterys, kurios ne tik turėjo kasdien vietoje vakarienės vartoti maistines skaidulas, bet ir atlikti skirtingas užduotis – mankštintis, grūdintis, greitai vaikščioti ar trumpai badauti.