Vidmantė Martikonytė Kaune mėgavosi iš Bretanės atskraidintomis austrėmis

2018 m. kovo 4 d. 13:20
Jaukią aplinką, lengvą muziką, malonų bendravimą ir gurmanišką maistą dievinantys žmonės susirinko į kulinarinėje studijoje „Barbarisinė antis“ Kaune vykusią austrių ragavimo šventę.
Daugiau nuotraukų (49)
„Pastebėjau, kad Kaune pastaruoju metu stinga stilingų renginių, žmonės pasiilgę pabendrauti gražioje aplinkoje ir malonioje draugijoje, besimėgaujant aukštos kokybės maistu. Todėl norėjosi surengti išskirtinį vakarą su kviestine publika. O austrės – neatsiejamas prabangaus ir aistringo vakaro patiekalas“, – kalbėjo studijos „Barbarisinė antis“ įkūrėjas ir renginių organizavimo įmonės „VIP Deluxe renginiai“ vadovas Linas Zienius.
Šventei sukurti panaudota daugybė prabangių detalių. Specialiai šį vakarą studijos erdvės buvo papuoštos šimtais iš  Olandijos užsakytų gyvų geltonos ir alyvų spalvos rožių, kitų augalų. 
Iš Bretanės (Prancūzija) šventei atskraidinta per pusę tūkstančio žinomo austrių augintojo Cirylo Poulardo ūkyje išaugintų trijų dydžių šių jūrų gėrybių.
Delikatesu laikomomis šviežios austrės patiektos neįprastai – ant samanų ir ledo.
Kadangi daugelis vakaro svečių puikiai žino natūralių austrių skonį, garsūs virtuvės šefai Robertas Ščesnavičius ir Tomas Ščesnavičius paragino juos nebijoti eksperimentuoti ir prie šių moliuskų siūlė citrinų skiltelių bei įmantrių padažų.
Palepinti gomurį buvo galima tailandietišku, Karibų jūros, aviečių su pankoliais, prancūzišku su raudonaisiais pipirais ir mėlynaisiais svogūnais padažu.
Prie austrių ir padažų taip pat derėjo česnakai kepti su ruduoju cukrumi, gardžios prancūziškos bagetės su sviestu.
„Šviežios austrės patiekiamos būtinai gyvos. Aukštos kokybės austrė dvelkia tik jūra ir niekuo daugiau. Pagrindinis jos gyvumo įrodymas – užsidariusi kriauklė.
Austrės gali būti paskaninamos specialiais padažais. Tinkamai paruošti jie praturtina moliuskų skonį, bet jokiu būdu jo neužgožia“, – kalbėjo R.Ščesnavičius.
Itin šviežių austrių skonį ir padažų įvairovę įvertino ir vakaro svečiai. Iš Vilniaus į renginį atvykusi prekės ženklo „Go.Mante“ įkūrėja Vidmantė Martikonytė-Medišauskienė su vyru Pauliumi Medišausku tikino labai mėgstanti austres. Neseniai saulėtoje Dominykoje atostogavusi pora mėgavosi daugybės rūšių Karibų jūros gėrybėmis, gardintomis įvairiais pagardais, tačiau Kaune surengto vakaro metu pasiūlyti padažai juos sužavėjo subtiliai sukurtu skoniu, kuris padėjo austrėms tiesiog tirpti burnoje. 
„Erudito“ licėjaus Kaune įkūrėjai Laima ir Nerijus Pačėsai neslėpė labiausiai mėgstantys natūralias ar šlakeliu citrinos paskanintas austres, tačiau šįkart ir jie neatsispyrė pagundai paragauti padažų. 
„Niekada nebūčiau patikėjusi, jog įmanomas austrių su aviečių ir pankoliais derinys. Tačiau virtuvės šefai tuo ir stebina, kad jie sugeba sukurti išskirtinius, vienas kitą paryškinančius skonius“, – sakė L.Pačėsienė.
Austrių ragavimo vakaro metu svečiai ne tik mėgavosi išskirtiniais ir gurmaniškais patiekalais. Prie jų buvo derinami gėrimai.
Pageidaujantys turėjo progos daugiau sužinoti apie austrių auginimą, patiekimą, naudą organizmui, išmokti specialiu peiliu atidaryti austrės geldelę. Tai padaryti akimirksniu svečius išmokė patyrę virtuvės šefai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.