Į gurmaniškų skonių, grojančių išpuoselėtos prancūzų virtuvės natomis, viliones pasinėrė menininkė Nomeda Marčėnaitė su širdies draugu Vytu Palavinsku, dizaineris Seržas Gandžumianas, televizjos laidos „Stilius“ vedėja Violeta Baublienė su sutuoktiniu, viešųjų ryšių specialistu Artūru Baubliu, kunigas Algirdas Toliatas, aktorė Valda Bičkutė su seserimi Vaida, renginių vedėja ir reklamos specialistė Daiva Tamošiūnaitė su bičiule, kino prodiuserė Živilė Gallego su vyru verslininku Thibaud Gallego, pianistas Justas Dvarionas su žmona, viešųjų ryšių specialiste Agne Dvarioniene.
Išskirtinio renginio metu svečiams buvo pasiūlyta paskanauti baltųjų šparagų muslino su parmezano sūriu ir triufelių aliejumi, ėriuko nugarinės kepsnio su bulvių gratinu ir saldžiais baklažanais, deserto „Plaukiojanti sala“ – kiaušinio baltymo putėsių, pagardintų vaniliniu padažu bei karamele.
Tiesa, vegetarišką mitybą propaguojančiam dizaineriui S. Gandžumianui buvo pasiūlyta paskanauti makaronų patiekalo su baklažanais ir pomidorais. Restorano „Le Bonjour“ valgiaraštyje bei dienos pietų meniu visada galima rasti patiekalų ir vegetarams.
Degustacijoje dalyvavę svečiai turėjo išskirtinę galimybę palikti po potėpį menininkės Indrės Šepelevos, „Provanso studijos“ įkūrėjos, vakaro metu gyvai kuriamame paveiksle. Drauge buv nutapytas paveikslas, kuriame pavaizduota ant ežero kranto pastatyta pilis, kuri asocijuojasi su garsiuoju prancūzišku desertu „Plaukiojanti sala“, kurio ir turėjo galimybės paskanauti vakaro svečiai.
Dailininkė N. Marčėnaitė prisipažino priklausanti tai grupei žmonių, kuriems maistas – ne išgyvenimo, bet labiau džiaugsmo šaltinis.
„Patekusi į prancūzišką virtuvę, visų pirma prisimenu žavingą kulinarijos istorijos filmą „Julie & Julia“. Jame nuostabioji M. Streep įkūnijo amerikietę Julia Child, privertusią kito kontinento gyventojus įsimylėti prancūzų virtuvę. Man gi, labiausiai imponuoja prancūzų meilė gyvenimui ir visoms jo formoms, kulinarijai – taip pat. Manau, kad daugelis esame gaminę ne vieną prancūzišką patiekalą apie tai net nežinodami.
Taip jau nutiko, kad maisto gaminimasman teikia lygiavertį bet kuriai kūrybai džiaugsmą, todėl mėgstu pasiautėti ir virtuvėje, o ten kur šėlsta moteris, vyrui pasidaro per mažai vietos. Todėl Vytui lieka mano virtuvės gerbėjo vaidmuo“, – sakė visada geros nuotaikos nestokojanti N. Marčėnaitė.
D. Tamošiūnaitę ir V. Bičkutę maloniai nustebino virtuvės virtuozo D. Bianco tą vakarą paruošti šparagai. Daiva ypatingai gyrė puikų jų padažą. „Esu prisiekusi ragautoja. Maisto degustacija – tai šventė, neabejotinai vienas didžiausių gyvenimo malonumų, kuriuo žmogus mėgaujasi, įjungdamas visus savo jutimus“, – jausmingai kalbėjo D. Tamošiūnaitė, vedusi ne vieną gurmanišką renginį.
Moteris prisipažino tiesiog dievinanti prancūzišką virtuvę. Mėgstamų prancūziškų valgių sąrašą, Daiva sakė galinti tęsti be galo. Įdomu tai, jog, kaip teisingai ruošti žuvį, ją prieš keletą metų kaip tik išmokė prancūzas šefas. „Pasirodo, žuvį reikia kepti tik su trupučių druskos ir labai minimaliu kiekiu prieskonių – tik taip ji išsaugo savo unikalų skonį“, – kulinarinėmis patirtimis dalijosi D. Tamošiūnaitė.
Aktorei V. Bičkutei labiau prie širdies vegetariški valgiai: kuo daugiau vaisių ir daržovių. „Tačiau keliaudama būtinai stengiuosi išragauti kuo daugiau tai šaliai būdingų patiekalų arba, kaip šiuo atveju, patirti skonių dermę, kurią siūlo garsus šefas“, – kalbėjo artistė, kuriai Paryžius, pasirodo, kvepia... sviestu. „Ypač ryte, kai visur patiekiami šviežutėliai kruasanai.
Tiesiog nuostabu! Kita vertus, šios šalies virtuvė labai įvairi, kiekviename regione gali paragauti vis ką nors kita. Imponuoja iš prancūzų pasiskolinta idėja, kaip desertą valgyti sūrį su vaisiais. Tačiau galėčiau ir visai nesilankyti tuose regionuse, kuriose dominuoja jūros gėrybės“, – šypsodamasi sakė V. Bičkutė, neretai ir pati gaminanti „kišą“ – prancūzišką pyragą su daržovėmis, sūrio ar lašišos gabalėliais.
„Tai labai lengvas gaminti ir tiesiog nuostabiai gardus patiekalas! “ – tikino aktorė.
Gražių žodžių išskirtiniam prancūziškam desertui „Plaukiojanti sala“, prie kurio buvo patiekiamas šampanas, negailėjo V. ir A. Baubliai. Sutuoktiniai nenorintys savęs vadinti gurmanais, tačiau sakė mėgstantys skaniai pavalgyti tiek keliaudami, tiek Vilniaus restoranuose.
„Iš prancūzų neatimsi maisto ir stalo estetikos bei maisto ir vyno derinimo meno“, – pastebėjo A. Baublys.
Paklaustas, ar namuose jie gamina kokius nors prancūziškus patiekalus, vyras linksmai atsakė: „Violeta puikiai gamina keptas kepenėles, ir jei tai – prancūziška, tuo mūsų prancūziškumas ir baigiasi. Specialiai prancūzų maisto negaminame. Vyno derinimą prie maisto namuose ar bičiulių draugijoje visuomet laikau savo privilegija“.