Kas slepiasi jūsų kosmetikos priemonių sudėtyje: 3 faktai, kurių nežinojote

2024 m. rugsėjo 19 d. 16:00
Grožio priemonių sudėties etiketės dažniausiai yra pilnos mums menkai suprantamų žodžių. Tačiau po įmantriais ingredientų pavadinimais gali slėptis tokios mums geriau žinomos medžiagos kaip mikroplastikas ar net – vabzdžiai. Kokių netikėtų ingredientų galima rasti kosmetikos produktuose bei kaip atpažinti aplinkai ir sveikatai draugiškesnes priemones, pasakoja Monika Urbelytė, „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Daugiau nuotraukų (2)
1. Plastikas veido ir kūno odos priežiūros rutinoje
Daugelio šveičiamųjų produktų – pavyzdžiui, veido ar kūno šveitiklių – sudėtyse dažnai yra naudojamos mažos plastiko dalelės, kurios vadinamos mikroplastiku. Jos gali slėptis po tokiais pavadinimais kaip poliamidas, poliimidas, polipropilenas ir kiti.
Nors šios plastiko dalelės iš tiesų padeda nušveisti negyvos odos ląsteles ir skaistinti odą, visgi jos gali kenkti aplinkai ir žmonėms. Mikroplastiko dalelės nesiekia 5 mm skersmens, todėl jos negali būti visiškai išfiltruojamos vandens valymo įrenginiuose ir taip patenka į vandens telkinius.
„Tai reiškia, kad mikroplastiko dalelių suvalgo žuvys, kurios gali atsidurti ant mūsų pietų stalo ir taip patekti į žmogaus organizmą. Dėl šios priežasties nuo 2021 metų „Lidl“ kosmetika ir kūno priežiūros priemonės yra iš esmės be mikroplastiko, jis yra keičiamas natūraliais ingredientais. Tokias tvaresnes, bet kišenei vis tiek draugiškas prekes galima lengvai atpažinti iš specialaus ženklo „Sudėtyje nėra mikroplastiko“, – pasakoja M.Urbelytė.
Ji priduria, kad prekybos tinklas keičia ir kosmetikos gaminių pakuotes – iki 2025 metų pabaigos „Lidl“ siekia savo privačių prekės ženklų pakuotėse sumažinti plastiko kiekį bent 30 proc., užtikrinti, kad jos visos, kur technologiškai yra įmanoma, būtų perdirbamos, o pakuotėms gaminti būtų naudojama bent 25 proc. perdirbto plastiko.
2. Blizgesiui išgauti naudojami žuvų žvynai
Kai kurie lūpų dažai, blizgiai, blakstienų tušas, nagų lakas bei kiti dekoratyvinės kosmetikos produktai pasižymi itin intensyviu blizgėjimu. Siekiant išgauti šią savybę dažnai naudojamas guaninas – medžiaga, kuri randama žuvų žvynuose.
„Ši sudedamoji dalis dažniausiai gaunama iš silkių ir dėl spindesio yra naudojama daugelyje lūpų dažų, nagų lakų ir kitų kosmetikos gaminių. Nors dalyje šiuolaikinės kosmetikos priemonių sudėtyse yra naudojama sintetinių perlų esencija, visgi žuvų žvynai – dar dažnai randamas ingredientas. Todėl jei nenorite, kad jūsų naudojamuose produktuose būtų šios medžiagos, verta rinktis veganiškas priemonės. Tokie produktai savo sudėtyje neturi jokių gyvūninės kilmės produktų“, – sako M.Urbelytė.
3. Vabzdžių medžiagos lūpų dažų sudėtyje
Retas kuris žino, kad raudona spalva dalyje lūpų dažų yra gaunama iš košenilio vabzdžių. Šie atogrąžose gyvenantys gyvūnai yra raudono pigmento, vadinamo karminu, šaltinis.
„Džiovinti košenilio vabzdžiai yra susmulkinami ir taip gaunamas raudonas karmino pigmentas. Būtent jis jau kelis šimtmečius yra naudojamas tekstilės gaminiams, vaistams ir kosmetikai dažyti. Toks būdas išgauti lūpų dažų spalvą yra natūralus, tačiau jei nenorite naudoti vabzdžių pagrindu sukurtų gaminių, ieškokite produktų, kurių sudėtyje būtų naudojamos sintetinės arba augalinės alternatyvos“, – teigia „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.