Lietuviškai su Pilietybės komisija bendravusi A. Reed pasiekė savo: šalies pasą gali gauti per kelias savaites

2024 m. spalio 22 d. 14:31
Pilietybės reikalų komisija Prezidentūroje antradienį jau trečią kartą sugrįžo prie ledo čiuožėjos amerikietės 30-metės Allison Reed pilietybės klausimo. Posėdyje pradžioje dalyvavo ir pati A. Reed, kuri siekė lietuviško paso. Ji prakalbo lietuviškai ir net tikino, kad mokosi Lietuvos himno. Apsvarsčiusi klausimą, Pilietybės reikalų komisija galiausiai teiks savo rekomendaciją suteikti lietuvišką pasą šalies Prezidentui Gitanui Nausėdai, kuris ir priims galutinį sprendimą dėl pilietybės A. Reed suteikimo.
Daugiau nuotraukų (2)
„Išimties tvarka komisija siūlys Prezidentui suteikti pilietybę. Tai įvyks per kelias savaites. Dokumentai apiforminti turi būti“, – aiškino po posėdžio Komisijos vadovas Pranas Žukauskas.
A.Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus duetas Lietuvai tarptautinėse varžybose atstovauja nuo 2017 metų.
Dar birželio pabaigoje Pilietybės reikalų komisija ėmėsi svarstyti, ar reikėtų tiek JAV, tiek ir Japonijos pasą turinčiai A. Reed išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę. Tuomet nuspręsta klausimą atidėti ir surinkti papildomos informacijos.
A. Reed jau du kartus yra prašiusi prezidento Gitano Nausėdos išimties tvarka suteikti jai Lietuvos pilietybę. Pastarąjį kartą lietuviško paso praėjusių metų gruodžio 6-ąją paprašiusi A. Reed išgirdo eilinį „ne“ ir kartu su partneriu Sauliumi Ambrulevičiumi negalėjo dalyvauti 2022 m. Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse.
Prezidentas G. Nausėda po šiais metais poros iškovotos Europos dailiojo čiuožimo čempionato bronzos laimėjimo pozityviai vertino galimybes A. Reed suteikti Lietuvos pilietybę.
Po čiuožėjų poros sėkmės Kauno arenoje ir laimėto Senojo žemyno apdovanojimo, viešojoje erdvėje ir socialiniuose tinkluose atsirado raginimų suteikti A. Reed šalies pilietybę.
Sausio 16 dieną prezidentui G. Nausėdai buvo išsiųstas 34-ių Seimo narių kreipimasis su prašymu suteikti ledo šokėjai pilietybę, o grįžimą prie A. Reed pilietybės klausimo palaikė ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.
- Kokie argumentai nulėmė, kad šįkart nutarta tenkinti A.Reed prašymas?, – buvo paklaustas Komisijos vadovas P.Žukauskas.
– Įstatymas numato du pagrindinius akcentus: ypatingi nuopelnai Lietuvos Respublikai ir asmens integracija į šalies visuomenę. Buvo vertinami pasiekimai Europos ir pasaulio pirmenybėse, kitose varžybose. Tai pat buvo ir kriterijus, kad Allison mokosi lietuvių kalbos bei bendravimas bendruomenėje.
– Kaip ir kada gali būti Prezidento sprendimas?
– Komisijos sprendimas nesaisto Prezidento. Manau, visa medžiaga iki dviejų savaičių bus pateikta Prezidentui.
– Ar vienbalsiai sprendimas priimtas?
– Taip, Komisija šį sprendimą priėmė bendru sutarimu.
– Ar nebijote kažkokių istorijų pasikartojimo – kaip buvo su I.Tobilas ar M.Drobiazko? Nematote tame grėsmių?
– Kiekvienu atveju negalime prognozuoti kažkokios ateities. Šis klausimas buvo užduotas komisijos darbo metu – kokią ji mato savo perspektyvas po olimpinių žaidynių. Ji tikino, kad susies savo gyvenimą su Lietuva – tiek su pramoginiais renginiais, tiek su čiuožėjų ugdymu. Šiai dienai neturime jokių rimtų abejonių dėl jos pasirinkimo.
– Buvo A.Reed pažadas, kad ji susies savo gyvenimą su Lietuva?
– Tai buvo atsakymas į klausimą, ką ji planuoja daryti po karjeros pabaigos.
– Savo laiku A.Reed atstovavo olimpiadoje ir Sakartvelui. Kaip į tai žiūrėjote?
– Tai labai senas epizodas, jai buvo tik 16 metų. Buvo vertinama, kiek laiko ji čiuožė atstovaudama Lietuvai.
– Kaip kalbėjo su jumis Allison?
– Dalį pokalbio ji kalbėjo lietuviškai. Galiu pasakyti, kad ir 10 metų pragyvenę pas mus pareiškėjai kalba kur kas silpniau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.