Iš Ukrainos pabėgęs šachmatininkas Ispanijoje pagautas sukčiaujant pasinaudojus tualetu ir išspirtas iš turnyro

2024 m. spalio 19 d. 14:19
Lrytas.lt
Garsusis Ukrainos didmeistris Kirilas Ševčenka buvo diskvalifikuotas iš Ispanijos komandinio šachmatų čempionato, kuris vyko spalio 12–18 dienomis Meliljos autonominiame mieste Afrikos šiaurėje. Miestas yra Maroke, tačiau priklauso Ispanijai. 22 metų Kiyvo gyventojas, pernai pabėgęs iš šalies ir nutaręs atstovauti Rumunijai, įtariamas „telefoniniu sukčiavimu“. Jo pasiekti rezultatai – pergalė ir lygiosios – po pirmųjų dviejų turų buvo anuliuoti.
Daugiau nuotraukų (2)
Įtarimų dėl K.Ševčenkos sukčiavimo kilo antrajame varžybų ture, kai sportininko dažnai nebuvo prie šachmatų lentos, o po kurio laiko tualete buvo surastas slaptažodžiu užrakintas mobilusis išmanus telefonas. Čempionato teisėjai sutartinai tvirtina, kad prietaisas priklauso buvusiam ukrainiečiui.
„Ispanijos komandinį čempionatą ir jo elitinį divizioną sukrėtė skambus ir skandalingas įvykis. Tai yra susiję su K.Ševčenkos, žaidusio „C.A. Silla – Integrant Col-lectius“ komandoje, pašalinimu“, – skelbia portalas chess.
Vienas K.Ševčenkos varžovų atkreipė dėmesį į ilgą šachmatininko nebuvimą prie lentos antrajame ture. Kai teisėjas paklausė Kirilo, kur jis prapuola ir kodėl jo nėra varžybų salėje, jis šiaip ne taip paaiškino, kad turi problemų su sveikata ir jam reikia dažniau eiti į tualetą. Varžybų arbitras ukrainiečiui priminė, kad norint apsilankyti toje patalpoje, būtina gauti ir arbitrų leidimą.
Nepaisant įspėjimo, K.Ševčenka ir toliau kas kažkiek laiko lankydavosi tualete. Organizacinio komiteto narys Oscaras Bruno de Prado Rodriguezas, kuriam buvo patikėtas tyrimas, matė, kaip buvęs ukrainietis įėjo į vieną iš tualeto kabinų, kur vėliau buvo rastas mobilusis telefonas su prilipdytu rašteliu: „Nelieskite!“. Telefonas paliktas, kad šeimininkas galėtų atsiliepti naktį!“.
Mobilusis telefonas po sensacingos situacijos buvo konfiskuotas, o tualetas specialiai užrakintas. Tuo tarpu pastato valytoja varžybų organizatoriams pranešė, kad panašus telefonas buvo rastas dieną prieš tualete ir jo niekas nepasigedo net po to, kai jis buvo perduotas viešbučio registratūrai, kuriame vyksta turnyras.
Vėliau organizacinio komiteto nariai buvo pastebėję, kad K.Ševčenka priėjo prie uždaryto tualeto, kurį laiką stovėjo šalia jo ir išėjo, nors šalia buvo kita atvira tualeto kabina. Kaip dabar aiškina organizacinio komiteto atstovai, ukrainietis prie uždarytos kabinos buvo pastebėtas kelis kartus.
Pasibaigus antram šachmatų varžybų turui, teisėjai palygino prie mobilaus telefono paliktą raštelį su K.Ševčenkos rašysena, kuria jis pildė varžybų protokolus.
Arbitrai tikino, kad ne tik rašysenos braižas panašus, tačiau jie įžvelgė ir rašalo panašumų. Taip pat buvo pastebėta, kad mobilaus telefono laiko juosta sutampa su Rumunijos laiku.
Kai K.Ševčenka buvo pakviestas pasiaiškinti vertėjaujant komandos draugui rusui didmeistriui Daniilui Yuffai, jis viską neigė. D. Yuffa buvo vienas iš 22-iejų Rusijos šachmatininkų, kurie po Rusijos invazijos į Ukrainą pasirašė tai smerkiantį laišką prezidentui Vladimirui Putinui ir išvyko iš šalies. Dabar jis žaidžia ir gyvena Ispanijoje.
Ispanijos klubas jau nutraukė visus įmanomus ryšius su K.Ševčenka, o šalies šachmatų federacija (FEDA) išplatino pranešimą:
„FEDA laikosi savo tvirto įsipareigojimo prieš sukčiavimą šachmatuose ir bet kokiu įtarimus sukeliančiu atveju elgiasi griežčiausiai. Labai apgailestaujame, kad tokie įvykiai įvyko... Taip pat norime pareikšti, kad toks individualus elgesys neturi nieko bendra su nepriekaištingu klubo ir likusių komandos narių pasirodymu.“
K.Ševčenka didmeistriu tapo būdama 14 metų ir 9 mėnesių. Pagrindiniai jo pasiekimai yra 2021 m. Europos komandinių šachmatų čempionato auksas Ukrainos komandos sudėtyje, taip pat individuali pergalė tais pačiais metais Rygoje vykusiame „Lindores Abbey“ blico turnyre, kur jis įveikė tokius didmeistrius kaip Fabianą Caruaną ir Arjuną Erigaisi. Spalio 15 dieną pasaulio FIDE reitinge ukrainietis užima 69 vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.