Buvusio Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento sūnus veržiasi į organizacijos vadovus ir žada mylėti Rusiją

2024 m. rugsėjo 27 d. 09:34
Lrytas.lt
Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas 70-metis Thomasas Bachas rugpjūčio viduryje paskelbė, kad po dviejų savo kadencijų ir 12 metų darbo organizacijoje jis daugiau nekandidatuos naujam šešerių metų laikotarpiui ir užleis vadovo kėdę naujam prezidentui. Jau dabar kaip grybai po lietaus dygsta galimi pretendentai į IOC vadovo postą, o tarp jų yra ir ispanas 65 metų Juanas Antonio Samarančas jaunesnysis – pastarojo tėvas J.A.Samaranchas IOC vadovavo nuo 1980 metų iki 2001-ųjų.
Daugiau nuotraukų (1)
Naujasis kandidatas viešai prabilo, kad darys viską, kad Rusijos sportininkai sugrįžtų į olimpines žaidynes.
J.A. Samaranchas pabrėžė, kad Rusija IOC buvo suspenduota ir negali dalyvauti žaidynėse kaip pilnateisis dalyvis ne todėl, kad kaip šalis agresorė užsipuolė Ukrainą, o dėl to, jog rusai nesilaikė olimpinių paliaubų taisyklių.
Tad jo manymu, Tarptautinis olimpinis komitetas „turi sunkiai dirbti“, kad Rusija grįžtų į organizaciją ir olimpiadas. Savo mintis ispanas dėstė dienraščiui „Le Monde“.
J.A. Samaranchas pažadėjo, kad, visų pirma, jei jis bus išrinktas IOC prezidentu, atkurs Rusijos olimpinio komiteto veiklą, žinoma, jei valstybė laikysis Olimpinės Chartijos taisyklių.
„Kai tik tai taps įmanoma, norėtume persvarstyti Rusijos olimpinio komiteto, kuris buvo pašalintas iš Tarptautinio olimpinio komiteto po Rusijos puolimo Ukrainoje, atkūrimo klausimą“, – per sporto lyderių konferenciją Budapešte aiškino kandidatas.
Tuo pačiu J.A.Samaranchas jaunesnysis pažymėjo, kad Rusija ir toliau „šiurkščiai pažeidžia Olimpinę chartiją“, prisijungusi kelias sporto organizacijas iš okupuotų Ukrainos teritorijų.
„Kai tik išnyks suspendavimo ir pašalinimo priežastys, turime pradėti labai sunkiai dirbti, kad sugrąžintume Rusiją į mūsų šeimą“, – sakė buvusio IOC vadovo Juano Antonio Samarancho sūnus.
Be kitą ko, J.A.Samaranchas vyresnysis buvo didelis Rusijos gerbėjas – jis ne tik IOC prezidentu buvo išrinktas 1980-siais per Maskvos olimpiadą, tačiau savo laiku buvo ir Ispanijos ambasadoriumi tuometinėje SSRS.
J.A.Samaranchas jaunesnysis leidiniui ne kartą pakartojo, kad Rusija buvo „nušalinta nuo IOC veiklos ir olimpiadų ne už įsiveržimą“ į Ukrainą, o „dėl to, kad nepaisė“ olimpinių paliaubų ir Chartijos, pradėdama karą 2022-siais vasarį tik ką pasibaigus žiemos olimpinėms žaidynėms Pekine ir kelioms dienoms iki Pekino paralimpiados.
„Mes nestojome nė į vieną pusę, mes laikomės pozicijos, kad išsprendus problemą su taisyklių pažeidimu, išsispręs ir kitą“, – sakė ispanas.
J.A.Samaranchas jaunesnysis yra Ispanijos sporto ir Tarptautinio olimpinio judėjimo veikėjas. Vyras taip pat yra IOC ir Ispanijos nacionalinio olimpinio komiteto nariu, Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos pirmuoju viceprezidentu.
IOC prezidento rinkimai vyks kitąmet kovą Graikijoje per Asamblėją, o naujasis IOC prezidentas savo pareigas pradės eiti birželio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.