Rusijos šachmatininkai per anksti triumfavo – FIDE balsavimu agresoriams sugrįžti neleido

2024 m. rugsėjo 23 d. 16:28
Lrytas.lt
Praėjusią savaitę pasirodė žinia, kad Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE) planuoja sugrąžinti į savo gretas ir leisti startuoti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams. Mat FIDE Etikos komisijos Apeliaciniai rūmai praėjusį penktadienį nutarė panaikinti sprendimą išmesti Rusiją iš šios tarptautinės organizacijos. Ir šalies agresorės prieš Ukrainą sporto valdžia suskubo triumfuoti, jog jos sportininkai vėl galės startuoti po savo vėliava planetos renginiuose.
Daugiau nuotraukų (1)
Tačiau sekmadienį visos rusų svajonės sudužo į FIDE balsavimą per pasaulinę Generalinę asamblėją Vengrijos sostinėje Budapešte.
FIDE paliko galioti apribojimus Rusijos ir Baltarusijos šachmatininkams – jiems nebus leidžiama individualiai startuoti jokiuose šios organizacijos turnyruose.
Tiesa, kaip neutralios komandos, rusai ir baltarusiai galės pasirodyti. Taip pat leista prie šachmatų lentos žaisti neįgaliems ir vaikams iki 12 metų.
Prieš balsavimą Budapešte FIDE taryba buvo rekomendavusi Generalinei asamblėjai visiškai nepanaikinti apribojimų rusams ir baltarusiams ir leisti dalyvauti jiems komandinėse varžybose turint neutralų statusą, vaikams iki 12 metų ir šachmatininkams su negalia.
Balsavimas dėl sankcijų rusams panaikinimo vyko atviru formatu. Delegatai balsavo dėl trijų punktų: 1. Remti FIDE tarybos rekomendaciją. 2. Išlaikyti visas sankcijas Rusijai ir Baltarusijai 3. Pašalinkite visas sankcijas.
Už pirmąjį variantą balsavo 66 delegatai, už antrąjį – 41, už trečią – 21, susilaikė 11 atstovų. Dar 60 delegatų balsavime nedalyvavo.
Praėjusią savaitę FIDE Etikos komisijos Apeliaciniai rūmai nutarė panaikinti sprendimą išmesti Rusiją iš šios tarptautinės organizacijos. Šalies agresorės federacija buvo nubausta už užgrobtų Ukrainos regionų šachmatų organizacijų įtraukimą į savo gretas.
Rusija iš FIDE buvo išprašyta ir suspenduota prieš dvejus metus. Penktadienį buvo pranešta, kad išprašytos Rusijos šachmatų federacijos (RFC) narystė FIDE pakeista tik 45 tūkstančių eurų bauda.
Lietuvos šachmatų federacija pasmerkė FIDE Apeliacijos rūmų sprendimą pakeisti bausmę pinigine bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.