ATP reitingo viršūnėje įsitvirtinęs J. Sinneris siekia baigti didžiojo trejeto erą

2024 m. rugsėjo 14 d. 09:47
Lrytas.lt
Po atvirojo JAV čempionato nebeliko abejonių, kas šiuo metu yra geriausias planetos tenisininkas. Niujorke triumfavęs italas Jannikas Sinneris ATP reitinge jau nutolo nuo antrąją vietą užimančio vokiečio Alexanderio Zverevo daugiau nei 4000 taškų.
Daugiau nuotraukų (7)
J.Sinneris rimtai užsimojo galutinai užbaigti trijų teniso genijų erą.
Didžiuoju trejetu vadinami šveicaras Roger Federeris, ispanas Rafaelis Nadalis ir serbas Novakas Džokovičius iš viso laimėjo 66 „Grand Slam“ titulus.
Pirmasis raketę pakabino 20 titulų iškovojęs 43 metų R.Federeris, šiemet savo karjerą kukliai baigė ties 22 titulais sustojęs 38 metų R.Nadalis, vis dar kovoja 24 turnyrus laimėjęs 37 metų N.Džokovičius, bet šįmet jis jau nepapildė rekordinės kolekcijos pasitenkinęs tik Paryžiaus olimpiados auksu.
Kas vietoj jų?
Du jaunieji talentai 21 metų ispanas Carlosas Alcarazas ir 23 metų J.Sinneris, šiemet pasidaliję po du „Grand Slam“ titulus.
Ispanas triumfavo Roland’o Garroso aikštynuose ir Vimbldone, o italas laimėjo Australijos ir JAV čempionatus.
Sekmadienį „US Open“ finale J.Sinneris įtikinamai nugalėjo trejais metais vyresnį amerikiečių tenisininką Taylorą Fritzą.
Be 2000 ATP reitingo taškų, J.Sinneriui atiteko ir įspūdingas 3,6 mln. JAV dolerių (3,26 mln. eurų) prizas. Pirmą kartą per savo karjerą „Grand Slam“ turnyro finale žaidęs T.Fritzas pelnė 1300 reitingo taškų ir perpus mažiau pinigų.
ATP reitingo viršūnėje įsitvirtinęs J.Sinneris artimiausią pusmetį bus nepajudinamas, net jei praleis svarbiausius turnyrus.
Tai jam užtikrino įspūdingi metai – be dviejų titulų, jis dar žaidė Roland’o Garroso pusfinalyje ir Vimbldono ketvirtfinalyje, o 2023 metų pabaigoje pasiekė „ATP Finals“ finalą.
Šiemet J.Sinneris žaidė šiuose finaluose ir visuose triumfavo. Jo pasaka prasidėjo sausio 28-ąją atvirojo Australijos teniso čempionato finale Melburne, kur ant kietos mėlynos teniso aikštyno dangos prieš jį stojo rusas Danijilas Medvedevas.
Žiūrovai pamatė vieną tų teniso mačų, kuriuose apstu visko – spartaus tempo, tobulos žaidimo technikos, nepakartojamos elegancijos. Smūgiai į teniso kamuoliuką atrodė lyg iš tobulų varžybų scenarijaus.
Du žaidėjai tapo nedaloma visuma su savo teniso raketėmis. Geltonas kamuoliukas stebuklingu būdu grįždavo į aikštyną iš netikėčiausio kampo.
Tai buvo pirmas J.Sinnerio „Grand Slam“ finalas ir jis iš pradžių klostėsi blogai.
Italas pirmąjį setą pralaimėjo 3:6, o antrajame jau atsiliko 1:5. Tada įvyko tai, ko mažai kas tikėjosi. Italijos tenisininkas suprato, kad būtent dabar atėjo laikas rizikuoti: viskas arba nieko. Nors sušvelninęs rezultatą iki 3:5 jis galiausiai pralaimėjo setą, naujai įgytu įkvėpimu pasinaudojo per likusią finalo dalį. Jis laimėjo tris iš eilės setus (6:4, 6:4, 6:3) ir būdamas 22-ejų tapo jauniausiu atvirojo Australijos teniso turnyro čempionu po serbo N.Džokovičiaus (2008 m.).
Dėl šio momento, pakeitusio mačo eigą ir rezultatą, J.Sinneris vėliau sulaukė daug pagyrų. Ryškiausios teniso aikštynų žvaigždės nusilenkė jaunėliui iš Italijos.
Įžymusis N.Džokovičius dar iki italo triumfo Australijoje yra pasakęs: „J.Sinneriui, C.Alcarazui ir Holgeriui Rune gali priklausyti teniso ateitis.“
Serbas neapsiriko: 2024-aisiais J.Sinneris padidino savo bendrą ATP titulų skaičių iki 16. Pernai jis laimėjo 4 iš 7 finalų, o šiemet iš viso yra nesulaikomas.
Išsiskiria brandumu
Daug talentingų tenisininkų žlunga dėl sėkmės poveikio jų psichologijai.
Net menkas dėmesingumo praradimas tampa jų pralaimėjimų teniso aikštyne kaltininku.
J.Sinneris retai praranda savitvardą. Jo ankstesnis treneris Riccardo Piatti prieš porą metų sakė, kad jis dar niekada anksčiau nedirbo su tokiu psichologiškai stipriu žaidėju.
„Jannikas yra puikiai įvaldęs pagrindinius teniso smūgius, bet pirmiausia jis turi galvą“, – sakė R.Piatti.
Reikėtų pridurti: suaugusiojo galvą ant jaunų pečių.
Teniso žvaigždyno naujokui daug kas atrodo labiau įprasta nei kitam jo amžiaus žaidėjui. Jo niekada neužvaldo emocijos. Jei to nežinotum, vargu ar galėtum atskirti jo būseną po pralaimėtų ir laimėtų teniso varžybų.
Italui nėra būdingas ir džiūgavimas. Bet po pralaimėjimų jis beveik nerodo jokių jausmų.
Slides iškeitė į raketę
J.Sinnerio gyvenimo istorija prasidėjo kalnų kaime.
Vaikystėje Jannikas užsiėmė tuo, kuo ir visi vaikai jo gimtajame Pietų Tirolyje, – slidinėjo. Ir net gerai. Filmuoti įrašai rodo, kaip šauniai ir švariai jis vingiuodavo kalnų trasomis.
Aštuonmetis J.Sinneris jau buvo Italijos čempionas savo amžiaus grupėje, būdamas dvylikos – antras šalyje.
Tačiau paskui įvyko tai, ko niekas nesitikėjo, – jaunasis Jannikas atrado tenisą.
Jei būtų likęs ištikimas didžiojo slalomo rungčiai, gal dabar su šveicaru Marco Odermattu jis kovotų dėl aukso medalių. Bet J.Sinneris nusprendė pakeisti pasaulio ATP teniso reitingą.
Būdamas keturiolikos Jannikas paliko tėvų namus ir kalnus iškeitė į Italijos Rivjerą. Riccardo Piatti teniso akademijoje Bordigeros mieste jis ruošėsi viršgarsiniam skrydžiui į teniso viršūnę.
Būdamas 17-os Raudonas Baronas, kaip J.Sinnerį dėl jo plaukų spalvos vadino žiniasklaida, tapo jauniausias 100 geriausių žaidėjų sąraše.
Sulaukęs 19 metų jis šventė pirmąją pergalę ATP turnyre.
Po to buvo italo triumfas geriausių jaunųjų žaidėjų turnyre („Next-Gen-Finals 2019“). Nuo tada 188 cm ūgio garbanius jau priklausė savo sporto šakos elitui.
2023-iaisiais J.Sinneris pirmą kartą pateko į „Grand Slam“ turnyro pusfinalį, bet tada Vimbldone pralaimėjo N.Džokovičiui.
Dabar italas, paauglystėje slides iškeitęs į geltoną veltinio kamuoliuką, pasaulio reitingo sąraše tvirtai užima pirmąją vietą, iš jos išstūmęs savo draugą ir nuolatinį varžovą C.Alcarazą.
Ryžtingai pakeitė trenerį
J.Sinneris laikomas darbščiu ir stropiu žaidėju.
Nepaisant drovaus būdo, jis nebijo priimti sunkių sprendimų.
Pavyzdžiui, 2022-aisiais italų teniso genijus ryžtingai atsisveikino su tuometiniu treneriu R.Piatti ir fizinio parengimo komanda.
J.Sinneris pasikvietė dirbti kartu buvusį profesionalų italų tenisininką Simone Vagnozzi.
Kiek vėliau jam surado papildymą – buvusį Australijos profesionalų tenisininką Darreną Cahillą. Jis anksčiau padėjo savo tėvynainiui Lleytonui Hewittui ar amerikiečiui Andre Agassi iškovoti titulus per „Grand Slam“ turnyrus.
J.Sinnerio sumanytas perversmas pasiteisino, tačiau jis niekada nepamiršo, kad už pirmuosius didelius laimėjimus jis labiausiai dėkingas savo tėvams.
„Norėčiau, kad visi galėtų turėti tokius tėvus kaip mano“, – sakė J.Sinneris per apdovanojimų ceremoniją Melburne.
Vaikystėje Jannikas neturėjo ambicingo tėvo, kuris reikalavo daryti tai, ką jis manė esant reikalinga. Berniukas nejautė jokio psichologinio spaudimo ir pats priimdavo sprendimus.
Gal todėl turėdamas trumpesnį treniruočių stažą Jannikas pasiekė daugiau nei daugelis kitų jo sporto šakos atstovų. Jis tiesiog labai norėjo žaisti tenisą ir tuo mėgautis.
Sklandūs santykiai su savo mėgstama sporto šaka tikriausiai yra ir J.Sinnerio sąžiningumo priežastis.
Kai kurie tenisininkai aikštyne garsiai šūkčioja tarsi norėdami suklaidinti ar įbauginti varžovą, o J.Sinneris lieka ramus.
Tik jei teisėjas neteisingai įvertina varžovo smūgiuoto kamuoliuko atsimušimo vietą, italas mėgsta atkreipti dėmesį, kad jis suklydo.
Tikroji meilė visada be apgaulės – net jei dėl to rizikuojama pergale. O tokia didelė meilė, žinoma, italams patinka.
Asmeninį gyvenimą slepia
J.Sinneris jau senokai yra mylimiausias šalies asmeninių sporto šakų atstovas.
Raudonplaukio tenisininko populiarumui negali prilygti net Italijos vyrų futbolo rinktinė.
Į J.Sinnerį dėmesį atkreipė ir mados pasaulis. Pastaraisiais metais Vimbldone italas nešiojo specialiai turnyrui sukurtą „Gucci“ krepšį „Duffle Bag“. Atgarsiai buvo puikūs, tad Florencijoje įsikūrę mados namai galėjo iš pasitenkinimo trinti rankas.
Italijos tenisininkui bendradarbiavimas su mados kūrėjais taps papildomų pajamų šaltiniu, nes jis jau priklauso prie geriausiai uždirbančių žaidėjų.
Teniso aikštynuose jis iš viso jau yra uždirbęs per 25 mln. eurų ir visų laikų geriausiųjų sąraše yra 17-as, o jo ateitis atrodo itin šviesi.
Dar 2022-aisiais J.Sinneris pasirašė dešimties metų daugiau nei 150 mln. dolerių (136 mln. eurų) vertės sutartį su JAV sporto prekių, laisvalaikio aprangos ir avalynės gamybos milžine „Nike“.
Kur plaukia visi šie pinigai? Tai – J.Sinnerio paslaptis.
Italų vunderkindas nemėgsta kalbėti, ką veikia už teniso aikštynų ribų. Giliai paslapčių skrynios dugne J.Sinneris laiko ir savo asmeninį gyvenimą.
Lemiamos „US Open“ turnyro kovos
Vyrai. Pusfinalis. J.Sinneris (Italija, 1-oji raketė) – J.Draperis (Didžioji Britanija, 25) 7:5, 7:6 (7:3), 6:2, T.Fritzas (JAV, 12) – F.Tiafoe (JAV, 20) 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.
Finalas. J.Sinneris – T.Fritzas 6:3, 6:4, 7:5.
Moterys. Pusfinalis. J.Pegula (JAV, 6) – K.Muchova (Čekija) 1:6, 6:4, 6:2, A.Sabalenka (Baltarusija, 2) – E.Navarro (JAV, 13) 6:3, 7:6 (7:2).
Finalas. A.Sabalenka – J.Pegula 7:5, 7:5.
Vos neįkliuvo dėl dopingo
Nedaug trūko, kad J.Sinnerio karjera būtų pakibusi ant plauko arba sustojusi. Rugpjūtį paaiškėjo, kad šiemet kovo mėnesį atlikus dopingo testus abiejuose italo mėginiuose buvo rasta anabolinio steroido klostebolio.
Tačiau teniso žvaigždė išvengė diskvalifikacijos, nes abu mėginiai buvo užteršti purškalu, kuriuo jo kineziterapeutas gydė įsipjautą pirštą. Buvo tikinama, kad kineziterapeutas be pirštinių masažavo tenisininką ir taip atsirado klostebolio pėdsakų organizme.
Nepaisant to, J.Sinneris neteko 400 reitingo taškų ir premijos kovo 6–17 dienomis Indian Velse (JAV) vykusiame „Masters“ serijos turnyre.
Teniso profesionalų asociacija (ATP) taip pakomentavo žinią apie teigiamą dopingo testą: „Džiaugiamės, kad J.Sinnerio kaltės ar aplaidumo vartojant dopingą nenustatyta. Teniso antidopingo departamento atliktas tyrimas ir nepriklausoma faktų peržiūra leido jam tęsti pasirodymus be diskvalifikacijos. Ši situacija Jannikui ir jo komandai nebuvo lengvai įveikiama. Šis įvykis tik pabrėžia, kad tenisininkai ir jų aplinkos žmonės turi būti itin atsargūs naudodami produktus ir atlikdami visas įmanomas procedūras.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.