Ultra rekordininkė svajoja apie bekelės bėgimą olimpinėse žaidynėse: „Manau, kad tikrai įtrauks“

2024 m. rugpjūčio 24 d. 19:04
Lrytas.lt
Vėlyvą penktadienio vakarą Kauno Nemuno salos takais ratus suko bėgikai. Beveik tūkstantis entuziastų išbandė jėgas „Manvesta naktiniame bėgime“, o ilgiausios 10 km distancijos nugalėtojais tapo Rimvydas Alminas bei Lietuvos rekordininkė Gitana Akmanavičiūtė.
Daugiau nuotraukų (2)
Pastaroji šį nuotolį įveikė per 44 min. 41 sek. bei daugiau nei 2 minutėmis pranoko artimiausią konkurentę. Antra finišavo Vida Dolgovienė (47 min. 3 sek.), trečia – Domira Sabaliauskienė (48 min. 7 sek.).
„Iš tikro, neplanavau nieko, galvojau tiesiog sudalyvauti, bet stiprios konkurencijos ir nesitikėjau. Startavome su trumpesnių distancijų bėgikais, starte didelė krūva – nežinai, kas ką bėga, tai tikrai buvo merginų priekyje. Po to, kai jos finišavo trumpesnėse distancijose, organizatoriai įgarsino, kad bėgu pirma. Pradžią gal užbėgau greičiau, o po to su kiekvienu ratu lėtinau, nes nemačiau reikalo draskytis. Po truputį nulėtėjau ir ramiai parbėgau“, – komentavo G. Akmanavičiūtė.
„Manvesta naktinis bėgimas“ Lietuvos 50 km bei 100 km rungčių rekordininkei yra simbolinis: būtent čia prieš devynerius metus ji pradėjo savo bėgikės karjerą. 2023 metų Kauno maratono nugalėtoją šis renginys sužavėjo šventine atmosfera.
„Būtent Kauno naktinis bėgimas buvo visko startas. Bėgimas mieste, tai tos šviesos užtenka. Organizatoriai juokėsi, kad britų mokslininkai įrodė, kad tamsoje bėgi greičiau, bet drįsčiau paprieštarauti, nes tamsoje įsijungia tas savisaugos instinktas ir atsargiau dėlioji kojas, kad neužkliūtum. Formatas smagus, daug kas apsikarstę šviečiančiomis lemputėmis, nuotaika visai kita“, – pasakojo G. Akmanavičiūtė.
Nors lengvaatletę dažnai galima išvysti varžybose plente, prioritetą ji teikia ultra bei bekelės (trail – angl.) bėgimo varžyboms. Vis garsiau kalbama apie bekelės rungčių įtraukimą į 2032 metų Brisbano olimpinių žaidynių programą.
„Manau, kad tikrai įtrauks, nes bekelės bėgimų populiarumas auga kosminiu greičiu. Diskusijos vyksta dėl distancijos ir ji neturėtų būti ilga. Pagrindinis dalykas, kodėl ultra sportas dar nėra olimpinių žaidynių programoje yra tai, kad sunku išlaikyti žiūrovų dėmesį. Didžiausia galima distancija, manau, 42 kilometrai, o tai neprideda man pliusų. Turiu didelę ištvermę ir galiu bėgti šiek tiek lėčiau labai ilgą atstumą. Būtų labai smagu sudalyvauti, juokiuosi galbūt, bet plius aštuoneri metai. Ištvermės sporte amžiaus vidurkis yra apie 45 metus, tai stipriai neatsilikčiau“, – nusijuokė G. Akmanavičiūtė.
„Manvesta naktinio bėgimo“ 10 km distancijos nugalėtoju tapęs Rimvydas Alminas nuotolį įveikė per 34 min. 32 sek. Antrą vietą užėmė Tadas Lukauskis (35 min. 17 sek.), trečiąją – Andrejus Dolgovas (35 min. 39 sek.).
„Pačioje pradžioje, gal pirmą kilometrą, bėgome keturiese. Po to išlaikiau tą patį tempą ir atotrūkis po truputį didėjo – keturis ratus bėgau vienas. Kadangi bėgome ratu, vis pavydavau kitus sportininkus, tačiau buvo du dviratininkai, kurie ragino žmones pasitraukti ir nereikėjo laviruoti gyvatėle. Dviratininkai puikiai sudirbo ir tai tapo motyvacija bėgti greičiau“, – komentavo. R. Alminas.
Tamsiuoju paros metu vykusiose varžybose bėgikas dalyvavo pirmą kartą, o pirmieji įspūdžiai – pozityvūs.
„Tai buvo pirmos naktinės varžybos, norėjau pažiūrėti, kaip kūnas dirba naktį. Šiaip patiko, nes naktį bėgant atrodo to tempo nejauti, bet vietomis bėgi tai lėčiau, tai greičiau ir visą laiką reikėjo save spausti, kad palaikyčiau tempą“, – sakė. R. Alminas.
„Freda“ 4 km distancijoje nugalėjo Deimantė Motiejūnaitė (17 min. 36 sek.) bei Tomas Rentelis (14 min. 46 sek.). Dalyviai taip pat varžėsi „Acana“ 2 km rungtyje – šiame nuotolyje buvo laukiami ne tik bėgikai, bet ir jų keturkojai augintiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.