Oro uoste dar breiką pašokusi D. Banevič: „Mėgaujuosi procesu, negaliu gyventi be treniruočių“ (10)

2024 m. rugpjūčio 13 d. 00:03
Vėlų šeštadienio vakarą iš Paryžiaus grįžo visi likusieji Lietuvos olimpiečiai. Tarp jų ir 17-metė Dominika Banevič (Bgirl Nicka) – breiko mūsų šalyje veliavnešė ir olimpinių žaidynių sidabro laimėtoja.
Daugiau nuotraukų (47)
Dėl 2023 metais užsidėtos tiek pasaulio, tiek Europos čempionato karūnos ir antro planetos reitingo vilnietė buvo laikoma visiška favorite laimėti auksą didžiausiame vasaros sporto renginyje. Tai mergina pradėjo įrodinėti jau pirmajame etape, kai B grupėje finišavo be pralaimėjimų ir užėmė pirmąją vietą tarp keturių atlečių.
D.Banevič prie Santarvės aikštės esančioje arenoje olimpines breiko kovas pradėjo lygiosiomis prieš prancūzę Bgirl Syssy 1:1 (4:5, 7:2). Sekantys du susitikimai baigėsi lietuvės naudai – 2:0 (5:4, 8:1) įveikta Bgirl Logistx iš JAV ir be jokių vilčių palikta australė Bgirl Raygun 2:0 (9:0, 9:0).
Ketvirtfinalyje jaunoji sportininkė sustoti nepanoro ir „nupūtė“ savo varžovę Bgirl Ying Zi (Kinija) nuo scenos 3:0 (9:0, 8:1, 9:0). Pusfinalyje D.Banevič susitiko su dar viena kiniete – Bgirl 671. Nors pastaroji vienintelė lenkia mūsiškę pasaulio reitinge ir šoko daug geriau nei jos tėvynainė, vis tiek turėjo pripažinti „be 5 minučių“ olimpinės vicečempionės pranašumą 2:1 (7:2, 4:5, 7:2).
Jau atrodė, kad visąlaik besišypsanti Paryžiaus žaidynių publikos favoritė D.Banevič turnyre nebepralaimės bei pasidabins auksu. Tačiau taip, deja, neatsitiko, mat vilnietė lemiamoje kovoje 0:3 (3:6, 4:5, 4:5) neatsilaikė prieš jau trečią priešininkę iš Azijos – japonę Bgirl Ami. Taip Lietuvos breiko deivė atnešė ketvirtą (2 sidabro, 2 bronzos) ir tuo pačiu paskutinį olimpinį medalį savo šaliai.
Grįžusi į gimtąjį miestą D.Banevič toliau nestokojo pozityvo, o apie sidabrinį finalą atsiliepė tik gražiausiais žodžiais.
„Nuotaikos tikrai geros, džiaugiuosi, kad grįžau į Lietuvą. Esu laiminga, kad viskas įvyko taip, kaip įvyko. Džiaugiuosi, kad galėjau mėgautis didžiule scena bei daryti tai, ką moku geriausiai.
„Nuotaika (po finalo) buvo gera, nes žinojau, kad gerai sušokau. Buvau patenkinta savimi ir labai mėgavausi savo šokiu. Muzika buvo gera, atmosfera buvo nuostabi – viskas susiklostė puikiai. Svarbiausia buvo parodyti pasauliui koks breikas yra nuostabus. Toks buvo mano tikslas, o sidabras – bonusas ir mano viso darbo vaisius.
„Medalį pasidėsiu savo kambaryje. Džiaugiuosi, kad laimėjau sidabrą ir sukūriau istoriją, tačiau labiau džiaugiuosi, kad pavyko paleisti mintis ir būti savimi ant scenos“, – tik nusileidusi Lietuvoje kalbėjo 17-metė šokėja.
Daug strėlių susilaukė Australijos atstovė Bgirl Raygun, viso turnyro metu nesurinkusi nė taško. D.Banevič užstojo kolegę ir kartu pagyrė kitus, populiarinančius breiką.
„Manau, kad tas pasirodymas sutraukė per daug dėmesio, – pradėjo vilnietė. – Mergina iš Australijos padarė viską, ką galėjo tuo metu. Ji laimėjo atranką savo Okeanijos žemyne, kuriame lygis nėra aukštas, todėl kaltinti tikrai nereikia. Tam yra suteikiamas per didelis dėmesys, yra žymiai daugiau gerų dalykų, į kuriuos galima atkreipti dėmesį – pažiūrėkite į pusfinalį bei finalą. Manau, kad tai buvo aukščiausias breiko lygis per visus amžius. Džiaugiuosi, jog mes, merginos su vaikinais, pakėlėme (breiko) lygį. Ne per šiuos metus, bet per mėnesius – lygis auga labai greitai, gražu žiūrėti, kaip visi tobulėja.“
Lietuvoje breiko finalo atgarsiai sklido dar ilgai, nes buvo aptarinėjamas teisėjų darbas, kurie visus šokėjų išėjimus įvertino Bgirl Ami naudai. Tačiau D.Banevič per daug apie tai negalvoja ir pasitiki profesionalų kompetencija.
„Sutinku su kiekvienu teisėjų sprendimu, nes jie atlieka savo darbą gerai ir yra tam skirti, – patikino olimpietė. – Kova su japone buvo artima, todėl teisėjai žiūrėjo į detales, nes nebuvo akivaizdžios nugalėtojos. Gal tai nulėmė, kad priešininkei atidavė laimėjimą. Džiaugiuosi už ją ir už save, kad patekau į finalą bei galėjau padaryti daug išėjimų, kuriais mėgavausi.“
Paryžiaus žaidynių prizininkės oro uoste laukė būrys žmonių, tarp kurių buvo ne tik jaunieji šokėjai, bet ir europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis bei kovo 11-osios Akto signataras, Lietuvos lenkų visuomenės veikėjas Česlovas Okinčicas. Pastarasis jai padovanojo... mašiną! Tačiau D.Banevič kol kas į ją nelips, nes dar negali laikyti vairavimo egzamino.
Dar prieš gaudama tokią dovaną 17-metė mergina kalbėjo apie šūsnį sveikinimų ir netikėtą palaikymą.
„Sveikinimų tikrai netrūko (juokiasi). Net nustebau, kad tiek žmonių domisi. Nustebau, kai pamačiau daug Lietuvos vėliavų ir pačių lietuvių buvo tribūnose. Daug sirgalių palaikė mane – buvo labai gera matyti, jog žmonėms įdomu stebėti breiko varžybas. Malonu, kad jie nusipirko bilietus būtent dėl breiko“, – džiaugėsi D.Banevič.
Nors olimpietė vos per porą dienų net 6 kartus varžėsi šalia Santarvės aikštės esančioje 5 tūkst. žmonių arenoje, ji teigia, kad nėra visiškai nusilpusi, nes breikas jai prilygsta gyvenimui.
„Artimiausi planai – šiek tiek pailsėti psichologiškai nuo visko, – pradėjo D.Banevič. – Fiziškai nesu pavargusi, jau rytoj grįšiu į salę toliau treniruotis, nes myliu breiką ir tai yra mano gyvenimas. Mėgaujuosi procesu, negaliu gyventi be treniruočių, tiesiog norisi pailsėti psichologiškai. Po savaitės važiuosime į renginį, kurį organizuoja breiko bendruomenė. Jis, aišku, bus žymiai mažesnis, bet irgi didelis.“
Pranešusi apie ateinančias varžybas, vilnietė įvertino ir Paryžiaus olimpines žaidynes.
„Aš džiaugiuosi, kad organizatoriams pavyko sukurti tokią aplinką ir atmosferą, kuri būna čempionatuose, – pagyrų negailėjo D.Banevič. – Olimpinės žaidynės niekuo nesiskyrė nuo praėjusių čempionatų, tiesiog buvo kitas pavadinimas. Aišku, labai didelė auditorija – džiaugiuosi, kad žiūrovai taip palaikė bei pajautė tą pačią energiją, kurią jaučiame mes. Manau, kad mes, breikeriai, įkvėpėme labai daug žmonių visame pasaulyje ir parodėme, jog breikas yra nuostabus.“
Didžiausiame vasaros sporto renginyje daug dėmesio gavo ir D.Banevič mama Alina, kuri yra vienintelis asmuo sportininkės komandoje. Tokią sudėtį dar Paryžiuje jaunoji olimpietė vadino svajonių duetu, o paklausta, ar galvoja plėsti savo komandą, atsakė greitai bei aiškiai.
„Ne, neplanuojame. Manau, kad mūsų komanda iš dviejų žmonių – manęs bei mano mamos – svajonių komanda, – darkart patikino breiko šokėja. – Parašėme istoriją ir toliau ją rašome. Esu dėkinga, kad turiu tokį žmogų šalia savęs, kuris visada yra kartu bei palaiko.“
Banevič šeimos moterys dalyvavo ir olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje, kurioje jaunoji Dominika nešė mūsų trispalvę. Kalbėdama apie tai, turnyro vicečempionė isškyrė jos svorį bei reikšmę visiems gatvės šokėjams.
„Jausmas – tikrai geras, bet ji (vėliava) buvo nelengva. Geras jausmas ne tik todėl, kad atstovauju save ar Lietuvą, bet kartu atstovauju ir visą breiko bendruomenę. Tai mums labai svarbu, džiaugiuosi, jog visas pasaulis pamatė breiką. Manau, kad olimpinėms žaidynėms reikejo breiko – kažko naujo bei šviežaus. Organizatoriai tikrai nesigaili, kad įtraukė breiką (į sporto šakų sąrašą)“, – spekuliavo D.Banevič.
Paskutiniu sakiniu prieš Vilniaus oro uoste susirinkusių žiniasklaidos kanalų kameras 17-metė atletė palinkėjo visiems džiaugtis savo darbu ar veikla.
„Darykite tai, ką mylite ir stenkitės iš visų jėgų – tada visks įvyks natūraliai“, – baigė D.Banevič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.